2012 (recenze Blu-ray)

vydáno 15. 3. 2010 | autor Robert Krátký | sekce Recenze | téma Filmy | 6 komentářů

Tagy: 2012, BD-Live, Blu-ray, Den nezávislosti, Den poté, Dolby Digital, DTS-HD Master Audio, film, Godzilla, MovieIQ, MPEG-4 AVC

2012 (2009)

Roland Emmerich opět překonal sám sebe a vytvořil dílo s vizuálními efekty monumentálnějšími než kdykoliv dříve. Různé způsoby velkolepé likvidace světa tentokrát dotáhl k dokonalosti a naservíroval nám obraz tak působivé globální zkázy, až mám trochu obavy, jak a čím to bude chtít v budoucnu zase přebít.

2012 je typický emmerichovský snímek, který staví především na speciálních počítačových efektech, s jejichž pomocí diváka ohromuje a nedovolí mu ani na chvilku vydechnout. Emmerich si jako obvykle napsal pro film i scénář, takže asi každý ví, co ho čeká. Je bezvadné vidět, jak se poučil, a konečně přestal podléhat iluzi, že by snad jeho filmy mohly mít i nějakou jinou hodnotu než čistě pro pobavení.

Strhující a bombastická akce se na nás tedy tentokrát řítí už od samého počátku filmu. Pravda, těsně před koncem se scénář na chvilku zasekne v obligátním moralizování, které má Emmerich tak rád, ale je to jen na chvilku a dá se to přežít.

Jinak je celý film doslova napěchovaný scénami tak bláznivými, že se nebudete ani chvilku nudit – a to navzdory skutečnosti, že jsou zápletka i doprovodný příběh zcela banální, předvídatelné a bez jakýchkoliv vyšších ambicí.

Dějovou prostoduchost však není nutno 2012 vyčítat, protože ji vůbec nemusíte vnímat. Občas se možná uchechtnete nad primitivním dialogem či zakroutíte hlavou u nepřesvědčivých hereckých výkonů, ale opravdu to v tomto filmu není ani trochu podstatné.

Nebudete mít čas se zamýšlet nad tím, proč by někdo natočil tak hloupoučký příběh, protože hlavní a v podstatě jedinou roli hrají v tomto kuse spektakulární scény všeobecné destrukce, které si každý fanda katastrofických filmů náležitě vychutná, aniž by se zaobíral podružným dějem.

Emmerich má prostě tento druh řádění rád. Mimozemšťané ve filmu Den nezávislosti režisérovi umožnili vyhodit do vzduchu všechna velkoměsta světa. O pár let později ve své verzi příběhu o Godzille s pomocí přerostlé ještěrky rozsekal na cimpr campr některé dominanty města New York.

2012 (2009) 2012 (2009) 2012 (2009) 2012 (2009)

Čas pokročil a německý filmařský megaloman Emmerich zlikvidoval v ekologicky laděném katastrofickém snímku Den poté celou severní polokouli. Zdá se tedy jedině logické, že v 2012 nechce zpomalit tempo a bere si na mušku komplet celou zeměkouli, která se v průběhu filmu málem rozpadne.

O co jde? Na počátku filmu, který je zasazen do roku 2009, se přijde na to, že kvůli rychlému zahřívání zemského jádra za několik let dojde k tak dramatickým posunům tektonických desek, že pevniny, tak jak je známe, přestanou existovat, oceány pohltí zemský povrch a lidstvo pravděpodobně zahyne.

Vlády vyspělých zemí proto ušijí plán na záchranu několika set tisíc lidí na palubách obřích lodí, které mají ustát počáteční zatopení světa a později poskytnout útočiště přeživším, kteří budou řešit, jak znovu osídlit svět. Samozřejmě se do toho připlete hlavní hrdina Jackson Curtis (John Cusack), který se snaží zachránit svou rodinu tím, že ji propašuje na jednu z těchto „arch“.

Na celém příběhu je úsměvné, jak obrovskou „kliku“ má Jackson ve všech beznadějných situacích. Když kvůli obřímu zemětřesení fantasmagoricky puká země a celá města padají do hlubin, Jackson se svým autem vždy ujíždí tak, aby měl trhlinu těsně za zadními koly. Proč to zmiňuji? Tak to přeci v podobných filmech bývá… k popukání je totiž to, že Emmerichův scénář toto nezdolné štěstí dovádí až do absurdna.

2012 (2009) 2012 (2009) 2012 (2009) 2012 (2009)

Nemluvím o tom, že se hrdinům například podaří přistát s ohromným letadlem uprostřed Himálaje(!), ani o tom, že se zřítili shodou okolností kousek od místa, kudy bude za chvíli projíždět jediný člověk, který jim může pomoci dále. To je komické, nikoliv však nezvyklé.

Nejlegračnější je na příběhu to, že scénárista na poslední chvíli nechává zemřít krutou a bolestivou smrtí nového amanta Jacksonovy bývalé manželky, abychom si v rámci happy-endu mohli užít i romantickou idylku rodinky, která je po všech těch nesnázích opět v bezpečí a pohromadě. Priceless.

Blu-ray

V České republice je k dispozici jednodisková verze v slušivé kovové krabičce (steelbook). Ačkoliv se jedná o hezké vydání, je trochu škoda, že se distributor nerozhodl pro třídiskovou edici (dva Blu-ray disky a jedno DVD s digitální kopií), která je v nabídce v USA a v některých evropských zemích.

Nevím, jestli je to tím, že nám byl k recenzi poskytnut testovací disk, ale každopádně jsem narazil na nepříjemné problémy v menu. Nejenže byly některé položky menu nečitelné, protože se průhledné nabídky rozbalovaly jedna přes druhou, ale části menu vůbec nefungovaly. Například zvolit jazyk přímo z Blu-ray menu se mi ani na několikátý pokus nepodařilo (zkoušeno na více přehrávačích).

(Prosíme čtenáře, aby se o své zkušenosti s tímto diskem podělili v komentářích pod článkem. Děkujeme.)

Obraz

2012 je asi nejgrandióznější katastrofický film, jaký byl kdy natočen. A jako takový je naprostá lahůdka si ho pustit ve vysokém rozlišení. Režisér Roland Emmerich je perfekcionista, který si i v mamutím měřítku masívních explozí a dalších megascén dává záležet na detailech.

Zatímco většině filmů prospěje, když se jim dostane HD prezentace, u 2012 je to v podstatě nutnost. Nesledujeme tu vývoj postav nebo silný příběh – veškeré umění, které tento snímek nese, je obsaženo v strhujících obrazech. Čím větší prostor jim dáme, tím lépe vyniknou.

2012 (2009) - Blu-ray video bitrate

Obraz (2,40:1, MPEG-4 AVC) na Blu-ray (BD-50) je bezvadný. Na barevném podání těžko hledat chyby – 2012 je tak různorodý film, co se prostředí týče, že by byla škoda, kdyby barvy nezářily. Úroveň detailu je úžasná a vzhledem k závratnému množství počítačových efektů je skvělé, že se nebije filmový materiál s digitálně renderovanými obrazy.

Při opravdu blízkém ohledání najdete mezi CG efekty a klasickým filmem drobný rozdíl v úrovni zrna, ale není to na škodu – aspoň to vše nevyznívá jako počítačová hra (na IMDb se totiž můžeme dočíst, že byl 2012 částečně točen na HD kameru a částečně na Super 35 mm film).

Zvuk

Edice pro ČR obsahuje celou řádku dabingových zvukových stop v Dolby Digital 5.1 (včetně tamilštiny a dalších exotických jazyků – samozřejmě nechybí ani čeština). Pokud zůstanete u originální anglické (DTS-HD Master Audio 5.1), nebudete litovat.

2012 je pořádně hlasitý film – všechny ty hroutící se budovy, padající letadla, mohutné vlny a gigantické výbuchy jsou ostré, prudké a na druhém konci spektra dunivé a hluboké. Je to prostě výborně odvedená práce a skutečný požitek – i když dialogy nejsou dle mého dostatečně výrazné (nejsou však příliš výrazné ani obsahově, takže o moc nepřijdete, když v tom zmatku sem tam přeslechnete, co se právě řeklo).

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: 2012.

Bonusy

Napřed je třeba říct, že jsou všechny bonusové materiály v HD, což vždycky potěší. Až na interaktivní Blu-ray doplňky jsou také všechny dokumenty otitulkovány. Obsahově nijak zvlášť nevynikají, ale dohromady tvoří solidní sadu, za kterou se studio nemusí stydět. Kromě toho je k dispozici i pár drobností specifických pro Blu-ray.

2012 (2009) 2012 (2009) 2012 (2009) 2012 (2009)

Pokud jste jako já, tak nejprve prohlédnete alternativní závěr a vynechané scény. Zatímco závěr je docela zajímavý a skutečně nabízí něco nového, vynechané scény jsou nepodstatné a jejich vystřižení filmu nijak neuškodilo. Na druhou stranu je to ten druh scén, které by mohly být zařazeny do prodlouženého sestřihu – ten však k dispozici není.

Pak jsou na řadě klasické dokumenty – film o filmu a pár krátkých bonusů o různých aspektech natáčení. „Jak se tvořil konec světa“ je poměrně poutavý dokument o filmařských technikách používaných k natočení všech možných trikových a speciálních efektů. Vzhledem k tomu, že v 2012 nejde o nic jiného než o ten konec světa, slouží tento bonus jako standardní film o filmu. Rovněž zajímavý je krátký dokument Tajemství mayského kalendáře – představí vám základní principy mayského vnímání času.

Následují tři slabší bonusy: Věda v zákulisí zkázy (povídání o tom, co inspirovalo scénář, vstupy různých pochybných autorů i seriózních vědců; přeskočte), Roland Emmerich: Mistr moderního eposu (štáb a herci vychvalují svého vizionářského režiséra; opět nic zajímavého) a nakonec Konec světa: Z pohledu herce (docela zábavné vyprávění jednotlivých herců o tom, jak na ně působilo účinkování v této monstr-produkci – zvláště Woody Harrelson si velmi užíval svobodu, kterou mu scénář poskytoval; doporučuji).

Na konec jsem si nechal interaktivní Blu-ray bonusy. Tzv. Interaktivní mayský kalendář vám umožní zadat libovolné datum (ideálně datum narození osoby, kterou chcete zkoumat) a prozradí vám, jaké jméno by na daný den připadlo u Mayů, a můžete si přečíst příslušný horoskop. Hezké, ale zcela zbytečné.

Disk je navíc vybaven funkcí BD-Live a s ní spojeným bonusem movieIQ – v průběhu filmu můžete prohlížet textové informace o produkci, hercích apod.

Bontonfilm - logo

Protože tato vlastnost využívá BD-Live a připojení k internetu, měly by být informace vždy aktuální. Zajímavé, i když v současné podobě velmi primitivní a v důsledku zbytečné.

Blu-ray film 2012 k recenzi poskytl jeho distributor – společnost Bontonfilm. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Další filmy Rolanda Emmericha na Blu-ray

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: 2012 (recenze Blu-ray)

Vložil Pepa (bez ověření), 15. Březen 2010 - 12:28

Obrázek uživatele Pepa

Moc pěkná recenze.

Re: 2012 (recenze Blu-ray)

Vložil petar99 (bez ověření), 15. Březen 2010 - 16:09

Obrázek uživatele petar99

tak film by mi mel tento tyden dorazit domu,dost me prekvapila jeho cena nato ze je to novinka 530kc a jeste v plechove krabicce,skoda jen ze tahle cena uz neni standartni pro vsechny blu ray

Re: 2012 (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 15. Březen 2010 - 17:52

Obrázek uživatele Anonym

díky za recenzi

Re: 2012 (recenze Blu-ray)

Vložil Ludva (bez ověření), 16. Březen 2010 - 12:02

Obrázek uživatele Ludva

Videl jsem film na dvd a uz na 32 palcich nestihalo, tento film na bd bude lahoda.

Re: 2012 (recenze Blu-ray)

Vložil Brusíček (bez ověření), 25. Leden 2012 - 11:08

Obrázek uživatele Brusíček

Včera jsem si tento blu-ray film pustil a musím konstatovat že je to opravdu zážitek, pastva pro oči i pro uši.

Re: 2012 (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 6. Únor 2012 - 14:46

Obrázek uživatele Anonym

Jeden z nejhorsich ale zaroven take nejdrazsich filmu ktere jsem kdy videl…katastrofa.