28 týdnů poté (recenze Blu-ray)

vydáno 8. 10. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: 20th Century Fox, 28 Days Later..., 28 dní poté, 28 dnů poté, 28 týdnů poté, 28 Weeks Later, Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, I, Robot, Já, robot, Mrtvá nevěsta Tima Burtona, Pláž, Speed Racer, Sunshine, Tim Burton's Corpse Bride, Trainspotting

28 týdnů poté (28 Weeks Later, 2007)

Britského režiséra Dannyho Boylea jistě není nutné představovat, tím méně pak jeho kultovní snímky Trainspotting, Pláž nebo Sunshine. V roce 2002 natočil nezávislý, výpravou velmi „úsporný“ horor / thriller 28 dní poté, recyklující oblíbené téma masové nákazy a krvelačných zombie. Protože mělo dílko, točené levně na digitální kamery, překvapivý úspěch, o pět let později se dočkalo volného pokračování pod režijní taktovkou poměrně neznámého Juana Carlose Fresnadilla. A právě o Blu-ray vydání tohoto filmu, nazvaného příznačně 28 týdnů poté, bude dnes řeč.

Hned na úvod se sluší poznamenat dvě věci. Za prvé: 28 dní poté ani 28 týdnů poté vlastně nejsou klasické zombie horory, vždy se jedná o místy až psychologicky pojaté téma přežití hrstky „normálních“ lidí mezi nebezpečnou většinou, nakaženou zmutovaným virem vztekliny. Dějem se tedy nepotácejí davy nudně pomalých, huhlajících zombie, ale rychlostí blesku útočí něco mnohem horšího. Za druhé: to je také asi všechno, co se k ději obou filmů dá říct – s trochou nadsázky se prostě jedná o hodinu a půl dlouhý (marný) útěk vylidněným Londýnem.

Tak jednoduché to ale v případě 28 týdnů poté přece jen není. Jakožto první pokračování úspěšného filmu by měl tento snímek trpět všemi obvyklými neduhy a být „horší než originál“. Navíc s přihlédnutím k tématu… Podařil se ale skoro zázrak a na výsledek se dá opravdu velmi dobře dívat.

Děj je přitom opravdu prostý: Velká Británie je 28 týdnů po vypuknutí infekční epidemie, která způsobila vyhlazení téměř celé populace (viz 28 dní poté), prohlášena za bezpečnou a pod dohledem americké armády postupně uváděna zase „do provozu“. Jako první na řadě je hlídané centrum Londýna, kam jsou za nejpřísnějších bezpečnostních podmínek přiváženi zpět obyvatelé, kteří záchranu buďto přežili, nebo se jí vyhnuli pobytem v zahraničí. To je právě případ sourozenců Tammy a Andyho, kteří se vrací z Evropě za svým otcem. Ten nákazu sice přežil, ale má jedno velké, špinavé tajemství.

28 týdnů poté (28 Weeks Later, 2007) 28 týdnů poté (28 Weeks Later, 2007) 28 týdnů poté (28 Weeks Later, 2007) 28 týdnů poté (28 Weeks Later, 2007)

Dál už není třeba nic víc vysvětlovat. Vzorec „nedávná epidemie + americká armáda + zvědavé děti + velké tajemství = všechno se posere“ poskytuje dostatečnou porci materiálu pro hodinu trvající masakr, při kterém vynalézavými způsoby postupně přijdou o život téměř všichni aktéři na obou stranách barikády. Samozřejmě kromě těch, kteří musí připravit cestičku pro připravované další pokračování s pracovním názvem 28 měsíců poté (režie by se měl ujmout opět Danny Boyle).

V žádném případě to ale neznamená, že by se snad při sledování filmu bylo možné nudit. Naopak, pro vychutnání přímého nekomplikovaného děje dokonce ani není nutné být fanouškem žánru (mix akce, zombie hororu a survival thrilleru), stačí se jen posadit a nechat se bavit. K tomu kromě děje samotného přispívá také několik dalších faktorů, jako například velmi působivý hudební doprovod a zvukové efekty, nebo chaoticky-stroboskopická ruční kamera (ta je naštěstí použita velmi střídmě).

Technické provedení

Film na dvouvrstvém 50 GB Blu-ray disku se může pochlubit nadprůměrným MPEG-4 AVC přepisem, jehož datový tok dosahuje často až k 50 Mbps. Ačkoliv se velká část děje odehrává v noci nebo ve tmavých prostorách (sklady, tunely, metro), děj na obrazovce je vždy snadno čitelný a dobře kontrastní. O referenční obraz se přesto už z principu nemůže jednat: film byl pro dotvoření atmosféry natáčen několika různými technologiemi – od ruční digitální kamery přes 16 mm film až po 35 mm film. Posledně jmenovaný vypadá ve výsledku samozřejmě nejlépe, při častých útocích „zombie“ je ale použita právě záměrně nekvalitní ruční digitální kamera, navíc roztřesená místy až do nesledovatelného chaosu.

To je samozřejmě záměr, podle režisérových slov měl obraz útoku infikovaných lidí působit také „infikovaně“ a to se beze zbytku podařilo; díky tomu ale titul nemůže celkovým obrazovým dojmem soupeřit s vypiplanými etalony typu Já, robot (recenze), Mrtvá nevěsta nebo Speed Racer.

28 týdnů poté (28 Weeks Later, 2007) 28 týdnů poté (28 Weeks Later, 2007) 28 týdnů poté (28 Weeks Later, 2007) 28 týdnů poté (28 Weeks Later, 2007)

Trochu jinak je na tom hudební a zvukový doprovod. Na disku je přítomná jak originální anglická stopa ve formě DTS-HD Master Audio 5.1, tak český dabing Dolby Digital 5.1. Zatímco originální DTS-HD je špičkové a dá plně vyniknout atmosférickým hudebním motivům, prostorovým efektům a v neposlední řadě také příslušně ozvučeným „lekačkám“, český dabing je nevýrazný a absolutně se nehodí k vypjatému ději. Originální DTS-HD Master Audio stopu tedy nelze než doporučit, a to i v případě, že není dostupný dekodér; i „obyčejné“ DTS jádro této stopy, se kterým si poradí každý přehrávač, zní totiž opravdu skvěle. České titulky jsou samozřejmostí (jen v případě tuzemského vydání – pozor na import ze zahraničí).

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejší databázi Blu-ray filmů na stránce s detailem tohoto filmu: 28 týdnů poté.

Bonusy

Doplňkové materiály nejsou příliš obsáhlé. Obligátní audiokomentář režiséra a producenta bohužel postrádá české titulky, stejný neduh trápí i dvě vynechané scény, u kterých lze komentář taktéž zapnout. Tři krátké dokumenty o filmu mají dohromady necelou půlhodinu, jsou ale velmi zábavné; nejdelší z nich popisuje přípravy na vznik filmu, další se věnuje maskám a „choreografii“ nakažených a poslední se zaměřuje na akční a kaskadérské scény, kterých je ve filmu celá řada.

28 týdnů poté (28 Weeks Later, 2007) 28 týdnů poté (28 Weeks Later, 2007) 28 týdnů poté (28 Weeks Later, 2007) 28 týdnů poté (28 Weeks Later, 2007)

Příjemným ozvláštněním jsou dva několikaminutové „kraťasy“, popisující události, díky kterým došlo ke vzniku epidemické nákazy (ještě před prvním filmem 28 dní poté) – oba jsou totiž animované, každý zcela jiným způsobem. Kromě nich jsou na disku už jen trailery, prezentující další Blu-ray tituly studia 20th Century Fox.

DVDobchod.cz - logo

Blu-ray film 28 týdnů poté k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře