Amazon útočí: Předvedl nový Kindle Fire HD a bezkonkurenční ceny

vydáno 7. 9. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma IT a software, Mobilní telefony

Tagy: Amazon Kindle Fire, Android, HD, Kindle, Kindle Fire, Kindle Fire 2, Kindle Fire HD, Nexus 7, tablet

kindlefirehd1 Z původního Kindle Fire se sice nestal „zabiják iPadu“, jak mnozí předvídali (jablíčkový gigant jako by se pohyboval v úplně jiném vesmíru), ale v rámci tabletů založených na OS od Androidu mu jen málokterá konkurence dokázala odolat. Kindle Fire se za rok od vydání prodával rychleji než rohlíky, za což mohlo nejen široké množství podpůrných funkcí (hlavní deviza Amazonu), ale také cena, které v podstatě nikdo nemohl konkurovat. V posledních měsících se ale konkurence přece jen objevila (Surface, Nexus 7), a tak Amazon musel adekvátně zareagovat, aby svou pozici na trhu upevnil. A povedlo se mu to náramně, neboť nově představený Kindle Fire HD a vylepšená verze původního Kindle Fire mají opět našlápnuto stát se ohromným hitem.

Vrhněme se nejprve na žhavou novinku. Kindle Fire HD bude k dostání hned ve třech verzích, jež se od sebe odliší velikostí a výkonem. Nejlevnější varianta si zachová původní 7" rozměr displeje (rozlišení se ale zvedá na 1280×800 pixelů). Zároveň však malinko zhubne na 10,3mm (starý Kindle Fire měl o 1,1mm víc), díky polarizačnímu filtru na displeji nebude mít problém s ostrým sluncem, na čele bude mít jako správný „kyklop“ HD kameru a na těle najdeme i HDMI výstup (ten předchozí verzi chyběl) či rovnou dvojici reproduktorů s technologií Dolby Digital Plus. Zvuk by tak měl být opravdu jako víno. Ne jako třeba u Asus Transformeru, kde často neslyšíte vůbec nic a musíte vsadit na sluchátka. Jediným mínusem je váha, která se usadila na 395 gramech. Avšak známe i větší macky.

Vyšší varianta většinu atributů se svým bráškou sdílí. Nicméně IPS displej u ní sahá na 8,9" při parádním rozlišení 1920×1200 pixelů, dvoujádrový procesor Texas Instruments nabídne výkon 1,5GHZ oproti 1,2GHz u menší verze a pokud máte rádi prostor na ukládání dat, potěší, že si u 8,9" HD budete moci vybrat mezi 16, 32 a 64GB interní pamětí. Kromě HDMI konektoru se pak s tabletem můžete připojit přes Bluetooth, nechybí ani klasický 3,5mm jack na sluchátka či micro USB. Slot pro MicroSD na tabletu nenajdete.

kindlefirehd2Opravdovou peckou je však podpora Wi-Fi. Novinka od Amazonu totiž vyrukuje s Dual Channel Bonding, díky němuž by měla být Wi-Fi u Kindle Fire HD o 41% procent rychlejší než u posledního iPadu a raději ani nedomýšlet, jak to natře Transformeru, jehož problémy s bezdrátovým připojením se staly takřka legendárními. Samozřejmostí bude zajisté i 3G verze.

Drobným zklamáním je jen nejvyšší verze Kindle Fire HD s označením LTE. Ta se sice honosí spoluprací s americkým operátorem AT&T, výslednou nabídku s ročním poplatkem 50 dolarů za 250 MB měsíční limit stažených dat však využijí pravděpodobně jen majitelé, kteří většinu času brouzdají po webu a stahování či streamování se vyhýbají jako rozum Nečasově vládě.

Jak je to cenově? Podobně jako u původního Kindle Fire, jehož drobně vylepšenou verzi (1GB RAM, rychlejší procesor a větší výdrž) nyní seženete za pouhé 3 tisíce korun, takřka bezkonkurenčně. Sedmičkovou variantu, již lze zakoupit od 14. září, seženete za pouhých 199 (16GB), popřípadě 249 dolarů (32GB). 8,9" Kindle Fire HD se bude ve 32GB verzi prodávat za 369 dolarů. A 64GB LTE verzi pořídíte od 20 listopadu za necelých 600 dolarů, což je stále o 130 dolarů méně, než za kolik Apple nabízí svou 4G verzi iPadu.

Amazon do budoucna samozřejmě počítá i se štědrou a v mnoha ohledech zajímavou softwarovou výbavou. Nově kupříkladu odhalil režim Bimodal Reading, díky jehož „záložkování“ můžete bez obav přecházet mezi poslechem audioknih a e-knihami, aniž byste museli hledat, kde jste zrovna skončili. Parádní je i synchronizace přes Whispersync, která umožňuje v podstatě to samé i na několika různých zařízeních. A někoho určitě potěší i funkce Immersion Reading, se kterou vám tablet může text zároveň předčítat i zobrazovat.

kindlefirehd3 Zajímavou, nicméně pro filmové fanoušky možná trochu rušivou se jeví služba X-Ray, s jejíž pomocí lze během filmu získat informace o hercích v obraze. A jestli něco opravdu potěšilo, je to možnost mít na Kindle Fire HD hned několik uživatelských profilů, jež lze zároveň různě (internet, e-reader, doba hraní her) nastavovat. Bez obav tak můžete dát Kindle do rukou dítěti, neboť mu můžete zablokovat přístup k vašim materiálům a zároveň kontrolovat, kolik hodin a kde na tabletu denně stráví. A pokud ho tím rozčílíte, při ceně sedmipalcové verze vás případné fláknutí na zem vlastně nemusí ani příliš mrzet.

Novinka od Amazonu má tedy opět našlápnuto stát se ohromným hitem. Obzvlášť u méně náročných uživatelů, kteří upřednostní nižší cenu s rozumným výkonem před hi-tech vychytávkami za vyšší sazby. A jelikož firma nově pokryla v podstatě kompletní spektrum zákazníků, bude hodně zajímavé, jak zareaguje konkurence. Amazon nejenže hozenou rukavici sebral ze země, ale rovnou předhodil se sebevědomím sobě vlastním novou, značně luxusnější.

kindlefirehd4
kindlefirehd5
Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře