Apple iPad 3 představen

vydáno 8. 3. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma IT a software, Mobilní telefony

Tagy: 1080p, Apple, FullHD, iPad, iPad 2, iPad3, retina displej, tablet

Pomalu se to stává tradicí – na dveře klepe jaro (i když to tak podle čerstvé sněhové nadílky nevypadá) a Apple přitom představuje další modelovou řadu svého tabletu, který před třemi lety změnil svět počítačů. Každému, kdo včera do pozdního večera nevysedával u počítače, proto určitě vrtá hlavou, co si Apple připravilo za novinky.

Inu, od iPadu 2 se toho změnilo docela dost. iPad 3 je připraven na 4G, tedy síť další generace (na níž bohužel můžeme v Česku na příštích několik let zapomenout), místo srdce v něm tepe nový dvoujádrový procesor Apple A5X (kde X znamená čtyřjádrové GPU, jež prý dosahuje čtyřnásobného grafického výkonu oproti Tegře 3 od nVidia), tablet samozřejmě přichází s novým iOS (5.1), v němž najdeme také hlasové zadávání textu (taková slabší sestřička SIRI). Vedle zvýšené výdrže na baterii (9 hodin při práci s 3G) a nového pětimegapixelového foťákuFullHD videem je však největším tahákem nový displej.

iPad 3

Spekulace se totiž na rozdíl od minulého roku ukázaly být pravdivé a iPad 3 přichází s retina displejem, jehož rozlišení je krásných 2048× 1536 pixelů. To je oproti dvojkové verzi ohromný skok a Apple tak bude opět první (nový iPad půjde do světa v polovině března), kdo přijde s tabletem s rozlišením kolem FullHD – ostatní výrobci své FullHD tablety sice také představili, na trh s nimi ale půjdou až po první polovině roku.

Samozřejmě to znamená, že budete moct na iPadu konzumovat obsah ve vysokém rozlišení. Update v iTunes a nová Apple TV proto začaly podporovat 1080p video včetně streamování z cloudu. Je stále otázkou, o jak kvalitní stream se bude jednat, protože bude omezený datovým připojením, i tak se ale jedná o velký krok vpřed – nárok na FullHD kopie budou mít i ti uživatelé, kteří si dříve na iTunes koupili film nebo seriál pouze v 720p.

iPad 3 streaming

Apple je tedy opět o jeden krůček napřed, i když na poli rozměrů začíná prohrávat s konkurencí (trojkový iPad je stejně velký jako dvojkový). Krůček už je to ale velmi malý, trh se během oněch tří let stačil vzpamatovat a začíná Apple v lecčem dohánět. Zatímco dříve platilo, že odpověď na nový iPad přišla až po několika měsících, teď můžeme tvrdit, že ji někteří výrobci mají už několik týdnů připravenou. Mezera mezi iPady a moderními androiďáckými tablety začíná být stále menší.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře