Apple se chystá vkročit do světa Blu-ray

vydáno 21. 8. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma IT a software, Ze světa

Tagy: Apple, Blu-ray, FastMac, Final Cut Pro, HD DVD, iMac, iPhone, iPod, iTunes, Mac OS X, Managed Copy, mechanika, Microsoft, notebook, vypalovačka, Windows, Xbox 360

Apple - logo

Na první pohled by se mohlo zdát divné, že takový velikán, jakým společnost Apple bezpochyby je, ve svých produktech dosud nezačal oficiálně podporovat Blu-ray technologii. Co se týče multimediálního obsahu, spoléhá adorovaný výrobce počítačů, notebooků, iPodů, telefonů iPhone a v neposlední řadě také výjimečného operačního systému Mac OS X na digitální (a pokud možno placenou) distribuci bez nutnosti optických médií.

Časy a postoje se ovšem mění, jen to v jednotlivých případech trvá různě dlouhou dobu. Například Microsoft oznámil oficiální podporu pro Blu-ray ve Windows už v roce 2008 několik týdnů po skončení takzvané války formátů, ve které přitom stál na straně konkurenční technologie HD DVD, a dokonce nemilosrdně poslal ke dnu externí HD DVD jednotku pro svou konzoli Xbox 360.

Apple se oproti tomu stavěl k Blu-ray velmi zdrženlivě, resp. tuto technologii zcela ignoroval. Majitelé „jablečných“ počítačů se museli v případě zájmu o Blu-ray mechaniky obrátit na alternativní zdroje, například na společnost FastMac, která pro počítače Apple vyrábí a dodává celou řadu velmi zajímavých periferií. Také podpora na úrovni softwaru v rámci Mac OS X byla a stále je záležitostí třetích stran.

Před několika dny se ale objevily vzhledem k okolnostem celkem překvapivé zvěsti. V první řadě se jedná o podporu Blu-ray ve stále universálnějším programu iTunes (který je dostupný i pro Windows), konkrétně v připravované verzi 9.

Ta by se měla objevit snad už příští měsíc, není ale přesně jasné, jestli se bude jednat jen o přehrávání Blu-ray disků – ve hře je totiž i možnost legálního vytváření kopií, tzv. Managed Copy (viz náš článek Blu-ray filmy budeme kopírovat i legálně).

Tato i další spekulace, uvažující o vybavení nových modelů počítačů Apple iMac právě originálními Blu-ray mechanikami / vypalovačkami, zřejmě souvisí s čerstvou verzí profesionálního video editoru Final Cut Pro také z dílny Apple – ten už v sobě podporu pro Blu-ray zahrnuje.

Apple iTunes

Apple se zřejmě rozhodla vyjít vstříc mnoha uživatelům, které možnost podpory Blu-ray u jejich oblíbených produktů (počítače Apple jsou oblíbené především v severní Americe) už delší dobu zajímala. Jak je vidět, nejedná se při tom samozřejmě jen o možnost přehrávání lisovaných disků, ale také o vytváření HD videa a jeho authoring na Blu-ray.

Všechny tyto informace jsou samozřejmě neoficiální a na skutečný stav věcí si budeme muset ještě pár dnů počkat. Je ale fakt, že teď už by společnost Apple byla v případě dále trvajícího ignorování Blu-ray jen sama proti sobě.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře