Apple už se s HTC soudit nebude, patentový spor vyřeší licenční poplatky

vydáno 13. 11. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma IT a software, Mobilní telefony

Tagy: Android, Apple, HTC, iOS, Samsung

Apple ukončilo další bitvu spadající pod patentovou válku ve sféře mobilních telefonů. Cupertinská společnost uzavřela smlouvu s HTC, v jejímž rámci ruší všechny předchozí soudní spory ohledně hardwarových i softwarových patentů. Nejen to. Na příštích deset let si obě společnosti slíbily, že se nebudou soudit a své patenty budou vzájemně sdílet.

HTC vs. Apple

Lépe z toho samozřejmě vyšla firma s nakousnutým jablkem ve znaku. HTC jí totiž bude v rámci této dohody vyplácet šest až osm dolarů za každý prodaný telefon. Spolu s podobně znějící dohodou s Microsoftem z roku 2010 to dává dohromady jedenáct až třináct dolarů na licenčních poplatcích za každý prodaný telefon, jež musí HTC poslat někomu jinému. To není zrovna malá suma – jen pro Apple by to mělo ročně znamenat 180–280 milionů dolarů v ziscích navrch.

Bližší podrobnosti o této smlouvě nejsou známy, bude však jistě zajímavé sledovat, co bude tato v jistém směru průlomová dohoda znamenat pro další výrobce, kteří se s Apple soudí, tedy především pro Samsung.

Právě ten nedávno vrazil Applu kudlu do zad. Cupertinská společnost už dlouho mluví o tom, že výrobu procesorů přesune k jiným společníkům, zatím ale platí, že je Samsung jediným dodavatelem procesorů A-řady. Ty sice designovali lidé z Apple, vyrábí je ale Korejci. Ti si teď podle zákulisních drbů řekli o 20% vyšší ceny.

Nárůst to není zanedbatelný – Apple od Samsungu odebralo za minulý rok přibližně 180 milionů procesorů, letos by to mělo být něco kolem dvou set. Jestliže si Samsung řekl o 20% více, mohlo by to pro Apple znamenat citelný zásah do ekonomických výsledků (i když žádné potíže nenastanou, změnu vyrovnají extrémně vysoké marže, takže nebude potřeba ani změna cenové politiky). Jiného výrobce schopného tak velkých dodávek totiž nasmlouvaného nemá.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře