Apple vs. zbytek světa. Čeká nás konec tabletů?

vydáno 11. 8. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky, Glosy | téma IT a software, Mobilní telefony | 12 komentářů

Tagy: Acer, Apple, ASUS, Galaxy Tab 10.1, iPad, iPad 2, Samsung, Sony, tablet

Apple vs. Samsung

Společnosti Apple se včera podařilo vyhrát první bitvu ve válce o desítky, ne-li stovky milionů dolarů. Německý soud totiž v předběžném řízení rozhodl, že se konkurenční Galaxy Tab 10.1 od společnosti Samsung nesmí objevit na evropském trhu, tedy že se v rámci Evropské unie nesmí jakkoliv komunikovat reklamní kampaní a logicky nemůže vstoupit do prodeje. Je to jen předběžné opatření, které je předzvěstí soudního líčení, i tak se ale pro rozšiřující se trh s tablety jedná o velkou ránu do slabin.

Apple uspěl u německého soudu se stížností, že Galaxy Tab 10.1 (neplést si s původním Galaxy Tabem) porušuje duševní vlastnictví. Steve Jobs si totiž nechal design iPadu a iPadu 2 patentovat, což ve výsledku znamená jediné: jakýkoliv z dnešních tabletů může být jeho nelegální kopií. A to už nemluvíme pouze o Galaxy Tabu, Apple podle všeho jde po krku i Motorole Xoom, což znamená, že můžou brzy přijít na řadu další: Asus Eee Pad Transformer, Acer Iconia, nebo třeba chystaná Toshiba a spousty dalších. Ze hry by mohl být leda tak S1 a S2 od Sony, které se po designové stránce těžce odklánějí od vzhledu klasického tabletu, jak si ho dnes představujeme.

Každopádně jako první to odnesl Samsung se svým Galaxy Tabem 10.1, což je celkem logické. Přístroj je totiž ještě tenčí a lehčí než dvojkový iPad, má podobnou výdrž baterie a podle některých laboratorních testů oplývá dokonce kvalitnějším displejem, i když v jiném (pro multimédia jistě praktičtějším) poměru stran. Nový Galaxy Tab je tedy pro dvojkový iPad ohromnou konkurencí, čehož se u Apple oprávněně zalekli. A tak poslali právníky k německému soudu. Tamní právo mimochodem povoluje žalování neinformované strany, Samsung se proto o stížnosti dozvěděl až v okamžiku, kdy mu dávno nateklo do bot.

Pokud přitom společnost poruší soudní příkaz, čeká ho pokuta až 250 000 Euro na kus. Což je hodně. Applu se tedy podařilo dosáhnout zákazu prodeje tabletu na trhu, který je pro Samsung klíčový. Podle některých expertů navíc může výsledek předběžného řízení napovídat tomu, že Apple vyhraje i spor samotný, což by vedlo buď k zákazu prodeje zařízení, nebo k mimosoudnímu vyrovnání (samozřejmě finančnímu). Apple si tak zajišťuje monopol na trhu s tablety a já se ptám: je to dobře?

Čtětě také:

Nikdo samozřejmě společnosti s nakousnutým jablkem v logu nemůže upřít, že byla reinkarnace tabletu naprosto geniálním tahem a že se Applu podařilo během několika měsíců kompletně změnit tvář počítačového průmyslu. Tablet je úžasné zařízení a ve skrytu duše by ho chtěl téměř každý geek. A nejen ti. Je to také pracovní nástroj, který zvyšuje efektivitu, šetří čas a otevírá bránu do světa aplikací, jejichž možnosti a invence jsou občas vskutku obdivuhodné.

Apple se svým iPadem během prvního roku existence zařízení naprosto opanoval trh a během toho druhého si udržel více jak devadesátiprocentní podíl. iPadů se prodaly desítky milionů a desítky, ne-li stovky se jich ještě prodají. Konkurence zaspala na vavřínech, první kloudná odpověď na iPad přišla až s Motorolou Xoom s novým Andoridem (Honeycomb), vzhledem k vysoké ceně a nepříliš oslnivým vlastnostem však stejně Xoom nebyla schopná konkurovat.

Apple patent vs. Samsung Galaxy Tab 10.1

To až Asus se svým Eee Padem a Samsung se svým Galaxy Tabem 10.1 se pro iPad staly hrozbou. Asus hlásí téměř neustále „vyprodáno“ a Samsung by se svým přístrojem zcela jistě zažil podobný boom, jako s telefonem Galaxy S před několika měsíci (a vlastně s „dvojkou“ teď). Bylo by to super, člověk by si konečně mohl vybrat zařízení, které preferuje po funkční stránce, případně takový operační systém, který mu vyhovuje více – osobně jsem třeba velkým fanouškem Androidu (především kvůli widgetům) a na tablet s Honeycomb jsem čekal opravdu dlouho.

Jenže to se teď nemusí stát. Jak se to vlastně má s oním patentovaným designem? Je mi jasné, že jakmile je něco patentováno, dá se jakákoliv napodobenina právně napadnout. A u Apple udělali geniální tah, když si nechali design registrovat. Ale podívejme se na to z hlediska zákazníka, ne soudce. Je zdravé, aby si jedna velká společnost (Apple se mimochodem nedávno stalo největší obchodovanou společností na světě – předčilo i firmy těžící ropu!) udržovala monopol? Zvlášť na tak ohromném trhu, jaký tablety vytvářejí?

Teď mluvím v čistě subjektivní rovině, ale nepřijde mi fér, aby Apple napadalo konkurenční produkt jen na základě podobenství. Ano, Samsung se u Apple inspiroval – stejně jako jakýkoliv tvůrce moderního tabletu. Že to jinak nejde, dokážou v budoucnu nízké prodeje Sony S2 (ne, tomu pouzdru na brýle opravdu nevěřím). Jinými slovy: pokud chci vyrábět tablet, tablet musí vypadat jako iPad. Jak jinak si ho představit? Jako kuličku? Jako bumerang?

Podobná situace je zpozorovatelná také v segmentu mobilních telefonů. I tady se Apple soudí všude, kde se dá. Jakmile přišel iPhone, nastal ohromný boom telefonů s dotykovým displejem. Dneska si jinak mobil skoro ani nedokážeme představit. A Applu za to děkujeme.

Apple patent vs. Samsung Galaxy Tab 10.1

Ano, opět to byl geniální tah a společnost iPhonů prodává miliony. Jenže vznikly také desítky alternativ, zpravidla s operačním systémem Android, který teď mimochodem přebral většinu trhu s mobilními telefony (i když Apple zůstává největším výrobcem). A to je zdravé. Lidé si rádi vybírají. Já si rád vybírám. Nechci Apple, chci HTC s Androidem. Že je zařízení v jádru inspirováno iPhonem? Proč by mě to mělo zajímat? Jednoduše mi vyhovuje víc.

Stejnou volbu chci na poli tabletů. Chci mít možnost „píchnout“ tablet do televizoru na dovolené a pouštět si tam filmy a seriály. Chci mít na tak ohromné ploše spoustu funkčních widgetů. Chci displej s poměrem stran 16:10, ne 4:3. Neříkám, že by všichni měli začít utíkat od Apple a kupovat tablety s Honeycomb. Neříkám, co je lepší. Říkám, že chci možnost volby a samozřejmě nejsem jediný.

Jestliže Apple začne právně napadat jakékoliv zařízení, které si bude říkat tablet a jestliže budou všechny soudní spory podobné tomu aktuálnímu, zákazník si moct vybrat nebude. Manažeři „té firmy, prodávající ovoce“ si samozřejmě mnou ruce a z obchodního hlediska jim nelze než pogratulovat. Ale co lidé, kteří tablet chtějí, ale Apple je nezajímá? Galaxy Tab 10.1 měl přijít na český trh zanedlouho. Teď se prodej odkládá – samozřejmě na neurčito. Je to dobře? Troufnu si říct, že ani náhodou.

UPDATE (11.8.2011, 19:11): U Nizozemského soudu, který se jako jediný vymyká právům napříč Unií, tudíž tu právní spor probíhá jinak, se Samsung bránil tím, že je tato „designová generalizace“ nesmyslná (tedy víceméně stejným argumentem, který prezentuji) a že podle žaloby od Apple by tedy musel být i každý fotorámeček iPad, stejně jako všechno ostatní, co je placaté, obdélníkového tvaru a se zaoblenými hranami (Samsung se navíc oháněl i staršími designy před iPadem, jako je například tento). Výsledky z nizozemského soudního líčení budou známy asi až v září.

. . .

BUĎTE V KONTAKTU, sledujte autorovy tipy a postřehy na Google+, HDmag.cz na facebooku a na twitteru

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Glosy

Komentáře

Re: Apple vs. zbytek světa. Čeká nás konec tabletů?

Vložil Aaa (bez ověření), 12. Srpen 2011 - 17:51

Obrázek uživatele Aaa

Ok, tento zakerny konkurencni zpusob boje se mi nelibi. Takze si dam pozor, aby apple ode mne nevidel ani korunu. A to jsem uvazoval o tom, ze dam sbohem linuxu a prejdu na apple.

Re: Apple vs. zbytek světa. Čeká nás konec tabletů?

Vložil Anonym (bez ověření), 29. Srpen 2011 - 19:30

Obrázek uživatele Anonym

+1

Re: Apple vs. zbytek světa. Čeká nás konec tabletů?

Vložil jirka (bez ověření), 13. Srpen 2011 - 11:20

Obrázek uživatele jirka

může mi někdo objasnit, k čemu je tadle hrůza(tablet) dobrá? je to obrovské na pohodlné nošení a klávesnici to na rychlé psaní nemá. to už je lepší netbook

Re: Apple vs. zbytek světa. Čeká nás konec tabletů?

Vložil st39.6, 13. Srpen 2011 - 11:25

Obrázek uživatele st39.6

obrovske? … drzel jste to nekdy v ruce? konkretne druhy iPad a Tab 10.1 jsou tak tenke a lehke, ze to je jak nosit komiks s kacerem donaldem

Re: Apple vs. zbytek světa. Čeká nás konec tabletů?

Vložil jirka (bez ověření), 13. Srpen 2011 - 12:22

Obrázek uživatele jirka

ale pořád nechápu, k čemu by mi to bylo, když plno věcí mi zvládne udělat telefon

Re: Apple vs. zbytek světa. Čeká nás konec tabletů?

Vložil st39.6, 13. Srpen 2011 - 13:39

Obrázek uživatele st39.6

to je pravda. telefon zvlada bez vyjimky to same. ale pro konzumaci obsahu (serialy, noviny, magaziny, socialni site a internet vseobecne) je to podstatne pohodlnejsi a oproti PC samozrejme i efektivnejsi – zarizeni nema zadnou bootovaci prodlevu, ma podstatne vyssi vydrz baterie, pristup a prace s aplikacema je sviznejsi atd.

Re: Apple vs. zbytek světa. Čeká nás konec tabletů?

Vložil Marteen (bez ověření), 19. Srpen 2011 - 21:37

Obrázek uživatele Marteen

Já bych raději něco jako UMPC. To je podle mě praktičtější.

Re: Apple vs. zbytek světa. Čeká nás konec tabletů?

Vložil Anonym (bez ověření), 29. Srpen 2011 - 14:56

Obrázek uživatele Anonym

nechápu proč vás tenhle spor tak trápí? ..napadl Apple předchozí Galaxy tab? ..napadl TouchPad od HP? …ne..a proč? ..protože vypadaly jinak, než iPad – jako sorry, ale když budu mít nějaký produkt (např. auto) a zvenčí nepůjde konkurenční výrobek rozeznat od toho mého (jak je tomu u čínských kopií – od mobilů až po např. ty auta), tak mě to pochopitelně taky bude srát a budu se soudit.. iPad 2 používám rád, je to super jednoúčelová věc, takže se i pohodlně ovládá – tablety s androidem jsem nikdy nevlastnil, ale nikdy jsem se s nimi ani nedokázal sžít – android sice „umí“ všechno, ale nic pořádně…tak si vyberte (ps: mobil s iOS ani náhodou – potřebuju pracovat, takže jedině s RIM)

..

Re: Apple vs. zbytek světa. Čeká nás konec tabletů?

Vložil Anonym (bez ověření), 31. Srpen 2011 - 11:54

Obrázek uživatele Anonym

Souhlasím, do teď když dost firem napadlo Apple kvůli nějakému patentu tak to bylo OK a nějak zásadně to nikdo nekomentoval a nenadával, ale jakmile se firma Apple, ozve, že někdo okopíroval a zneužil její patenty tak jsou hned špatní? Buďte tak hodní a začněte měřit stejným metrem, mají na to právo. A navíc nechapu jak moloch firma jakou je Samsung a další, nejsou schopni přijít s něčím novým inovativním něčím co by všem vytřelo zrak ? to se tak bojej ? nebo nemají dostatek kvalitních inženýrů? To je sanžší se svést na nápadu a úspěchu někoho jiného.

Re: Apple vs. zbytek světa. Čeká nás konec tabletů?

Vložil st39.6, 31. Srpen 2011 - 13:35

Obrázek uživatele st39.6

To je sice pravda, ale berte to takhle: vy vlastne ve zkratce rikate, ze jakmile nekdo vymyslel tablet, nikdo jiny by ho vyrabet nemel. a to je prece naprosty nesmysl. nebo by se vam libilo, kdyby vsichni pouzivali stejny pocitac, stejne auto a nosili stejne obleceni?

Re: Apple vs. zbytek světa. Čeká nás konec tabletů?

Vložil Anonym (bez ověření), 31. Srpen 2011 - 13:37

Obrázek uživatele Anonym

>> jako sorry, ale když budu mít nějaký produkt (např. auto) a zvenčí nepůjde konkurenční výrobek rozeznat od toho mého

Pokud si zrovna nekdo nepohraje s Photoshopem, aby byly dukazy „jasnejsi“, jak se ukazalo v Holandsku, ze?

Zrovna Galaxy Tab a iPad od sebe nerozezna maximalne nekdo s poruchou zraku a hmatu…

Re: Apple vs. zbytek světa. Čeká nás konec tabletů?

Vložil Anonym (bez ověření), 1. Září 2011 - 1:52

Obrázek uživatele Anonym

lool tak ty jsi jiz husta ovce.