Batman - The Movie (recenze Blu-ray)

vydáno 12. 6. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 4 komentáře

Tagy: Batman, Batman: The Movie, Blu-ray, film, recenze

Batman - The Movie (1966) (Blu-ray)

Ještě než černé galoše navlékl zamračený Michael Keaton a předurčil tak Temného rytíře k vážnějšímu pojetí, byl tady Adam West s Burtem Wardem, kteří byli všelijací, jen ne seriózní potírači zločinu.

Zatímco u nás zná Batmana snad každý především díky zpracování od Tima Burtona, popřípadě Christophera Nolana, praštěný seriál ze 60. let je populární hlavně v Americe, kde ostatně před několika měsíci vyšla i sebraná kolekce, ve které se to jen hemží cáklými kostýmy, ještě cáklejšími padouchy a humorem, který umně balancuje na hraně trapnosti.

Filmový Batman z roku 1966 je v tomto směru dokonalou ochutnávkou pro ty, kteří nechtějí se seriálem trávit čas a přesto by rádi věděli, jak to s tím „praštěným Batmanem ze šedesátek“ vlastně bylo. Inu, bylo to bláznivé a bylo to zatraceně zábavné. Jen jste museli vypnout mozek.

Jíž téměr padesátiletý Temný rytíř opravdu není intelektuálně náročnou filmovou stravou. Zápletka s týmem arcipadouchů, kteří mají ďábelský plán na zlikvidování světových pohlavárů, je dobově jalová. Humor, který film prezentuje, absolutně postrádá snahu o sofistikovanost a vyžaduje silnou náklonnost k bizarnostem a dětinskostem. A ústřední dvojice dělá vše pro to, abyste se domnívali, že mezi Batmanem a Robinem panuje výrazně vřelejší vztah než jaký by jako dva parťáci mít měli.

Batman: The Movie (1966) Batman: The Movie (1966) Batman: The Movie (1966) Batman: The Movie (1966)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Dohromady to však záhadným způsobem funguje a banda záporáků, složená z těch největších ikon, je jednoznačným tahounem filmu. Stejně jako vysloveně groteskní akční sekvence a ztřeštěné nápady na batmanovská udělátka, jichž je víc než v ostatních Batmanech dohromady. Takže „Holy moly, Batman!“ Tohle je pro fanoušky a sběratele výstředností jasná koupě.

Technické provedení

Velmi solidní práce. Batman má na krku již téměř padesát křížků, ale na jeho prezentaci na Blu-ray to není téměř znát. Barvy jsou na podobnou katalogovku parádní, ostrost je především v detailech v naprostém pořádku a odhaluje spoustu milých detailů. A scény, které zaostřené příliš nejsou, rozhodně neodkazují na vadu Blu-raye, jako spíš na chyby výchozího materiálu, potažmo filmařů.

On Blu-ray vůbec odhaluje mnoho nechtěných zakolísání. Na kostýmech je vidět všudypřítomná lacinost (Batman má nažehlovací logo!), Cesaru Romerovi vykukuje zpoza make-upu knírek, kulisy jsou očividný papundekl a gumového žraloka už před HD nezachrání vůbec nic. Kresba je ovšem velmi slušná, stejně tak podání černé a disk nevykazuje v podstatě žádné znaky dodatečných softwarových úprav. Kdyby takto vypadala každá katalogovka, žili bychom v krásném světě. A těch pár slabin? Nevadí, ono to téhle verzi Batmana paradoxně přidává na zábavnosti.

Batman: The Movie (1966) Batman: The Movie (1966) Batman: The Movie (1966) Batman: The Movie (1966)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Se zvukem už je to horší. Foxové doručili poměrně výraznou stopu, jež je však svou hlasitostí možná až obtěžující. Obzvlášť vzhledem k místným propadům hlasitosti u dialogů a jejich celkové ušmudlanosti, kdy čas od času není hercům úplně rozumět. Rovněž surroundy zůstávají po většinu filmu v klidu a zapojují se jen lehce. Takže po zvukové stránce rozhodně nečekejte žádný vrchol domácí sbírky. Batman sice nezní vyloženě zle, ale k vyváženému mixu má poměrně daleko.

Film neobsahuje český dabing.

Bonusy

Batman u nás vyšel jen díky přítomnosti českých titulků na zahraničním vydání, což znamená, že u bonusů si na českou lokalizaci musíte nechat zajít chuť. A je to škoda, protože zrovna v tomto případě je jich bez započítání audiokomentářů okolo 90 minut. A s nimi máte o zábavu postaráno na celý večer.

Batman: The Movie (1966) Batman: The Movie (1966) Batman: The Movie (1966) Batman: The Movie (1966)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Jasným tahounem je dokument „Batman: A Dynamic Legacy“, jenž se blíže věnuje fenoménu seriálu v 60. letech a dopadu na dětské diváky po celém světě. „Caped Crusaders: A Heroes Tribute“ se detailněji zabývá ústředními hrdiny. Řeší se kostýmy, vzájemná chemie a spousta dalších věcí. Odvrácenou stranu hrdinského spektra rozebírá „Gotham City's Most Wanted“, jenž se blíže zabývá záporáky filmu, hereckými metodami a castingem. Poslední z větších featurettů – 2001 Featurette – je pak především směskou rozhovorů.

V šesti minutách se poté můžete podívat na vychytávky stařičkého Batmobilu, v nabídce jsou interaktivní mapy a nechybí ani trailery či fotogalerie. Pokud ovšem vládnete angličtině, rozhodně se nevyhýbejte audiokomentářům, které v podání hlavních představitelů, potažmo scenáristy Lorenza Sample Jr. rozhodně stojí za poslech. A i když si myslíte, že je po prvních 20 minutách vypnete, nakonec zjistíte, že jste je dali komplet a klidně byste je poslouchali dál.

Filmgame.cz Blu-ray filmu Batman: The Movie poskytla k recenzi distribuční společnost Bontonfilm. Děkujeme. Disk můžete zakoupit v obchodě Filmgame.cz

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Batman - The Movie (recenze Blu-ray)

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 13. Červen 2015 - 11:34

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Přijde mi, že tišší dialogy vůči efektům a scénické hudbě jsou pro starší americké filmy typické. Před časem jsem si pouštěl postupně všechny bondovky a rozumně hlasitých dialogů bez nepříjemně hlasité hudby a efektů jsem se dočkal až někdy u Brosnana.

Ale i u novějších filmů mají obvykle české dabingy i filmy hlasitější a zřetelnější dialogy, možná trochu až moc. Nedávno jsem třeba viděl kus Bourne Identity na Primě, kde anglické dialogy nadabovali, ale pokud někdo mluvil jiným jazykem, nechali tam původní stopu. Ten rozdíl byl tak velký, že to působilo až směšně. Nakonec jsem si radši koupil BD. :-)

Re: Batman - The Movie (recenze Blu-ray)

Vložil Psema (bez ověření), 13. Červen 2015 - 12:05

Obrázek uživatele Psema

Zpravidla je to tak. Tady uz mi to ale prislo misty za hranou. Jinak vyborna ukazka ceskyho mixu v kontrastu s anglickym je Sarada.

V dabing studiich na to snad nemaji cit. Dialogy jdou vzdycky moc dopredu a zaroven utlumi ruchy. Viz. i Podnikava divka, kde je to na ranu krumpacem.

Re: Batman - The Movie (recenze Blu-ray)

Vložil marko (bez ověření), 14. Červen 2015 - 13:59

Obrázek uživatele marko

nedavno som pozeral na dvd film Safe, dabing doslava otrasny, herci co to dabovali hovorili velmi potichu ale ked prislo na sceny s bitkou, nahanackou musel som stisovat zvuk takmer o polovicu, otrasne namixovany zvuk, niektore tie sukromne studia by nemali vobec robit na dabingu.

Re: Batman - The Movie (recenze Blu-ray)

Vložil Top Writing Services UK (bez ověření), 4. Červenec 2018 - 9:46

Obrázek uživatele Top Writing Services UK

We need to recollect that Tim Burton unique Batman film was THE movie picture that approved funnies could be meant the wide screen and made into incredible motion pictures. In a sense he had to distance itself from the comic material because nobody would take it seriously at that time.