Bílý lev (recenze Blu-ray)

vydáno 23. 3. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Bílý lev, Blu-ray, BluRayEdice.cz, Dolby Digital, film, White Lion

Bílý lev (White Lion, 2010) (Blu-ray)

„Tak, děti, hezky se usaďte, je čas na pohádku. Příběh, který vám budu vyprávět, se odehrál před dávnou dobou v srdci Afriky,“ oznámí nad ohništěm skupině napjatých dětí postarší černoch a začne vyprávět.

O bílém lvu, o kmenu Afričanů, jejichž štěstí podle pověstí závisí na jeho přítomnosti v regionu, o lovcích, kteří se ho snaží ulovit a o jednom mladém domorodci, který kočkovitou šelmu chrání napříč celou její životní cestou.

Zní to vznešeně, víc než pohádku s velmi prosťounkým dějem ale nečekejte. Bílý lev není dobrodružný film, jak hlásí přebal, je to pokus o vyprávění jakéhosi příběhu pomocí dokumentárních materiálů, prolínaných hranými scénami.

Ne, že by se někdy režiséru Johnu Kanimu materiál vymykal z rukou, v tomhle směru Bílý lev působí překvapivě „nedokumentárně“. Pořád se ale jedná pouze o poslepované záběry divoké zvěře. Tvůrci se tak musejí v mnohém omezovat – kompozice je zpravidla věcí náhody, stejně jako nikdy nikdo nemůže ovlivnit, jak se budou zvířata kdy chovat.

Celý Bílý lev je díky tomu i díky faktu, že v něm „hrají“ opravdoví divocí lvi, ne ochočená zvířata, spíš dílem improvizace.

Následující recenze se zabývá diskem z tzv. Blu-ray edice. Tato na českém trhu nová distribuce se zaměřuje na zpravidla levnější produkci.

Filmy jsou na discích s komlpetní českou podporou a ve Full HD, leč bez bonusové výbavy. Díky tomu je možné srazit ceny na neuvěřitelných 199 Kč.

Logicky pak od něj nemůžete čekat nějaké filmové kvality, práci s napětím, nebo třeba svižnější tempo. Ani herecké výkony ve scénách s lidmi na tom nejsou dobře, hrané sekvence ještě k tomu trpí tím neduhem, že se kvalitativně nikterak neodlišují od oněch dokumentárních záběrů zvěře, což režisérovi moc dobrou vizitku nedělá.

Co od Bílého lva čekat můžete jsou kvanta unikátních záběrů vzácných zvířat, překrásné scenérie Lvího parku u Johannesburgu, kde se natáčelo a vůbec krásnou podívanou, kterou ještě umocňuje vysokodefiniční přepis (zní to jako klišé, ale je to tak). Bílý lev těží z impozantnosti svého „hlavního hrdiny“ a z respektu, vzbuzovaného africkou krajinou i divokou zvěří, která jí křižuje.

Bílý lev (White Lion, 2010) Bílý lev (White Lion, 2010) Bílý lev (White Lion, 2010) Bílý lev (White Lion, 2010)

Skoro pak člověk doufá, že se Bílý lev při rozverných setkáních s různou zvěří „zvrhne“ v o něco dokumentárnější film a vypravěč začne místo nesmyslů popisovat různé druhy zvěře. V tomhle směru Bílý lev jakožto polodokumentární film ztrácí všeobecně, cesta Letsatsiho, jak se lev jmenuje, je totiž až moc přímočará.

Napříč filmem se sice Letsatsi setká s několika jinými lvy a s dalšími šelmami, jenže vždycky dojde maximálně k podivně nasnímané konfrontaci, místo toho, aby se třeba kamera chvilku věnovala nově příchozímu zvířeti. Divák by to jistě ocenil.

Takhle zbývá jen cesta Bílého lva odněkud někam jinam a jeho snaha o nabytí pozice vůdce smečky, která ho v mládí jakožto černou ovci (ehm…) vyhnala. Je to takový hybrid pohádky a dokumentu pro děti, který svým způsobem nese poselství a dokonce se dá říct, že je v některých ohledech poučný.

Bílý lev (White Lion, 2010) Bílý lev (White Lion, 2010) Bílý lev (White Lion, 2010) Bílý lev (White Lion, 2010)

Ale není to nic, k čemu by se člověk vracel, nebo co by opěvoval jako výjimečný film.

Technické provedení

Po technické stránce Blu-ray Edice opět mile překvapuje. Jasně, pořád platí, že sympaticky obsazený dabing zní naprosto mizerně a stejně jako o něco lépe znějící originální stopa dostal jenom SD prezentaci, jejíž šestikanálový mix šestikanálově vůbec nezní (od Bílého lva opravdu žádnou zvukovou slast nečekejte)… Ale obraz potěšil.

Ostrý je jak břitva a především ve hraných sekvencích kreslí opravdu moc pěkně. Barevné podání, ačkoliv postrádá hloubku, je napříč celou stopáží stejně jako kontrast konstantní, to u dokumentu skoro až zaskočí a kameraman si za to zaslouží pochvalu. Jen sem tam se člověk setká se špatně zaostřeným záběrem.

Ve hraných scénách je černá neuvěřitelně sytá, i když má slabou stínokresbu. O něco horší je to v případě dokumentárních záběrů, v těch si temnější části scény v případě kontrastního obrázku (třeba slon na rozpálené savaně, viz screenshot) dělají doslova co chtějí – macroblocking a šum se tu zasluhují o solidní zmatek.

Tím pomalu přecházíme k tomu horšímu. Přepaly se na tak přesvícených scénách dají čekat, nejvíc ale Blůčku ubližuje buď nízký datový tok, nebo (spíš) špatně zpracovaná komprese.

Trochu do činění s tím jistě bude mít i technická limitace digitálních kamer, Bílý lev ale napříč celou stopáží vykazuje značné kompresní artefakty a minimální expoziční pružnost, díky které se objevují třeba výše zmíněné obludnosti v temnějších částech obrazu. Že si kamera občas zašumí, je v nočních scénách naprosto přirozené, v těch denních to ale vypadá blbě.

Bílý lev (White Lion, 2010) Bílý lev (White Lion, 2010) Bílý lev (White Lion, 2010) Bílý lev (White Lion, 2010)

Člověk si proto naplno neužije ony dechberoucí scenérie, stejně jako v případě Eldorada (recenze) tak platí, že tohle Blučko „informačně nabitější záběr“ neunese. Vzhledem k tomu, že je tu takových záběrů většina, je bohužel špatná komprese všudypřítomná a prakticky nepřehlédnutelná. Nutno ale podotknout, že si Bílý lev skvěle poradí s pohybem.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Bílý lev.

Bonusy

Ani přes to všechno se ale nedá říct, že by byl Bílý lev špatný Blu-ray. Bonusy od něj samozřejmě nečekejte, vzhledem k okolnostem ale přináší slušnou vysokodefiniční prezentaci, která takovému snímku sakra hodně sluší.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související články a recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře