Blade Trilogie (recenze Blu-ray)

vydáno 3. 2. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova

Tagy: blade, Blade 2, Blade: Trinity, Blu-ray, film, recenze

Blade Trilogie (Blu-ray) Upíři bývali cool. Byly totiž časy, kdy se neváleli na rozkvetlých paloučcích, netokali s jednovýrazovými poleny a nesoupeřili v bizarnosti dialogů a konání s vysvalenými vlkodlaky. A taky se jich vyskytovalo tolik, že bylo jejich stav nutné trochu korigovat, od čehož tu byl Blade. Kříženec mezi člověkem a upírem, jenž si na „děti noci“ rád počíhal, aby jim prohnal srdcem stříbrný kolík a mozkovnou jednu se svých precizně odlitých kulek. Loni se přihnal na Blu-ray v samostatných edicích, od února ho pořídíte i v rámci kompletního „Trilogy balení“. A až na pár mušek není nad čím váhat.

Scenáristovi Davidu S. Goyerovi se tu dávno před resuscitací Batmana povedlo nastolit trend vážných komiksů, které nemusí sršet na každém rohu hláškami (paradoxně pak série skončila v rovině, jíž se z počátku vyhýbala), aby u nich diváci jásali nadšením. Blade se tvářil seriózně, nebál se brutality (tolik upadnutých hlav, kostlivců a krve se hned v úvodu a posléze i zbytku filmu vážně jen tak nevidí), pojímal upíří mytologii sympaticky trochu po svém a hlavně měl hrdinu, jenž byl stejně ikonický jako zábavný.

Skoro se dnes ani nechce věřit, že ze sebe béčkaři Snipes a Dorff dokázali vytlačit tolik charismatu a obstát nejen v akčních scénách, jež v režii dnes již zapomenutého Stephena Norringtona stále berou dech, ale i dialogových výměnách, které sice mají slabší chvíle, ale ve většině scén fungují v rámci žánru bez problémů.

Blade (1998) Blade (1998) Blade (1998) Blade (1998)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Což se dá ostatně říct i o pokračování, které po snaze o jakýsi syrový realismus přešlo více do komiksového stylu. Guillermo Del Toro druhého Bladea obdařil pro sebe typickou hravostí, fantasticky dynamickou akcí, povedenými maskami a pro české fanoušky navíc efektně odstranil z plátna „k_rvap_čujícího“ Marka Vašuta. A to se cení.

Výsledný mišmaš se tak sice vzdálil původní vizi Norringtona zcela zásadně, nicméně výsledný tvar je i po letech setsakramentsky zábavnou jízdou, která kdyby se mohla opřít o lepší scénář, možná by se dala označovat i za víc než jen za vážně hodně povedený masakr s místy velmi rychle stárnoucími digitálními efekty.

Blade (1998) Blade (1998) Blade (1998) Blade (1998)

Na druhou stranu lepší čistý výplach Del Torova střihu než třetí díl s podtitulem Trinity, který by měl být učebnicovým příkladem toho, co se stane, když jako tvůrce uděláte samá špatná rozhodnutí. Trojka Bladea je totiž i po tolika letech od premiéry dokonalá bizarnost, jež sice přivádí na scénu nové a vcelku sympatické postavy (především Hannibala Kinga v podání hláškujícího Ryana Reynoldse a k nakousnutí sexy Jessicu Biel), ale paradoxně kvůli nim vytlačuje z pozice tahouna samotného titulního hrdinu.

Z Bladea se stává spíš jen statér, který čas od času někoho odpráskne, ale jinak vlastně nic nedělá a ani hlášek nemá dostatek. Goyer navíc vůbec nezvládá akční scény, jimž sice nechybí dynamika, avšak víc než kdy dřív z nich vysloveně čumí naučená choreografie, když Snipes častokrát jedná o několik vteřin dříve, než by dávalo smysl.

Blade 2 (2002) Blade 2 (2002) Blade 2 (2002) Blade 2 (2002)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Přihoďte si k tomu ukrutně špatné záporáky, z nichž neumí hrát ani jeden, metrosexuáního Drákulu ve zcela mimózním podání Dominica Purcella a mizerné masky, a vyjde vám film, který bohužel nezachráni ani dětská nostalgie a překvapivě kvalitní CGI.

Technické provedení

Jelikož je Blade typickou katalogovkou a ke všemu i béčkový komiks, čekal bych výrazně horší přepisy od všech tří titulů. Blade ale hodně překvapil, především svým prvním dílem.

Ten totiž vypadá ve vysokém rozlišení fantasticky. Několik scén možná vykazuje slabší kresbu a působí příliš jemně, povětšinou je však obraz ostrý jako Bladův meč, detailní nejen při bližších záběrech, ale i větších celcích, kontrastní jak to jen jde a hlavně naprosto věrný svému zdroji v oblasti barevného tónování, které sází hlavně na chladné barvy sterilních prostředí (nemocnice, upíří doupata), ale dovede překvapit i nádherně rudou krví (úvodní sekvence v klubu), popřípadě zelení městských parků a rozprskávajícími se krvesajci.

Kvalitativně se prvnímu zářezu vyrovná jedině třetí díl, jenž do velké míry těží ze svého relativního mládí. Ač je Goyerův film vnitřně prázdný a navenek nabubřelý až hanba, po stránce Blučka mu lze vyčítat jen drobnosti, jimiž se běžný divák nemusí vůbec trápit, neboť bude povětšinou jen uznale mlaskat nad vizuálně nadprůměrnou prezentací.

Z celé trilogie tak za slabší konec tahá (trochu paradoxně) Del Torův druhý díl, jenž na jednu stranu dovede omámit smysly parádní prezentací černé, stínokresby a čas od času i drobnokresby v obličejích či prostoru. Více než u předchozích částí však dochází k nezáměrnému zjemnění obrazu, přičemž si film nadbíhá i svou tmavostí, se kterou má Blučko výrazně víc starostí, než když Blade vykoukne ven.

Celkově se ale jedná o velmi dobrou práci u všech třech částí, přičemž společnou pochvalu si disky zaslouží za výborné audio mixy. Zatímco první a třetí díl dostali do vínku DTS-HD MA 6.1 mix, dvojka dorazila na modré placky rovnou v anglickém osmikanálu, což vám dá váš obývák jak se patří pocítit.

Jak techno-soundtrack jedničky, tak hip hop trojky zní jednoduše skvěle a jakmile se Blade dostane do akce a vzduchem začnou létat usekané končetiny, budete mít pocit, že jste skutečně uprostřed akce. Prostorovost je parádní, subwoofer spokojeně přede během celé stopáže a pestrost zvukových efektů je šokující. Vyvážené a čisté dialogy milé technické překvapení už jen podtrhují.

Bonusy

Všechny tři díly nabízí po vzoru mnoha jiných katalogovek klasickou nabídku několika featurettů, nad nimiž z informačního hlediska vyčnívají výživné audiokomentáře.

Blade 2 (2002) Blade 2 (2002) Blade 2 (2002) Blade 2 (2002)

Z těch se dá s klidným srdcem doporučit opravdu každý, ačkoli ten od Guillerma Del Tora nabízí kromě unikátních informací z natáčení i nejvíc zábavy, když je na sebe režisér schopný prásknout i to, co se úplně nepovedlo a čeho po natáčení litoval.

Dostatečnou porci zákulisních drbů a kreativních rozhodnutí ovšem skýtají i samostatné featuretty. U prvního dílu najdete tři, z nichž první (La Magra) je v podstatě typický film o filmu, ve kterém štáb rozebírá první Bladeovy krůčky směrem ke stříbrnému plátnu. Od prvních návrhů a castingu přes produkci až po vynikající alternativní konce.

Blade Trinity (2004) Blade Trinity (2004) Blade Trinity (2004) Blade Trinity (2004)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Featurette Designing Blade se potom zaobírá atmosférou a vzhledem filmu. A v Origins of Blade a The Blood Tide se dozvíte i přes poměrně krátké stopáže dost o vážném pojetí superhrdinského žánru a roli krve v náboženstvích, mytologii a dalších oblastech.

Opravdový bonusový nátřesk ale nabízí až druhý díl. Nejenže se můžete podívat na režisérovy nákresy a poznámky v interaktivní fíčuře Director's Notebook, vynikající je i detailní průvodce pokračováním The Blood Pact, jenž rozebere snad úplně vše, co vás s Bladem může napadnout, a za řeč stojí i debata mezi Del Torem a Goyerem, kteří se společně sešli za mikrofonem, aby po letech zavzpomínali na svou účast u projektu.

Nabídku dále tvoří pětiminutovky o vztahu filmu ke komiksu, o vampirismu či efektech, a ti z vás, kteří rádi porovnávají scénáře a finální film si určitě vychutnají šest vybraných sekvencí, které nejprve uzříte v podobě prvního návrhu scénáře, poté v upravené verzi a následně i jako storyboardy a výsledný záznam. Za pozornost ale stojí i vystřižené scény a několik nakonec nenatočených stran scénáře.

Blade Trinity (2004) Blade Trinity (2004) Blade Trinity (2004) Blade Trinity (2004)

Blade: Trinity oproti dvojce zdánlivě ubírá na plynu, jenže jakmile se podíváte blíž, zjistíte, že jde o podobně hutnou bonusovou nadílku. Především dvouhodinový dokument Daywalkers, Nightstalkers and Familiars jednoduše ohromí svou komplexností, jež upířího borce odhalí do posledního milimetru kůže a probere třetí film od pomyslné hlavy až k patě.

Výbornou náplň disku už pak jen podtrhují dokument o vizuálních efektech, rozhovor s Goyerem, alternativní konec s vlkodlaky a nevydařené záběry. Pro všechny disky poté ještě platí, že na každém z nich najdete i trailery k jednotlivému filmu a s výjimkou komentářů i české titulky.

Dohromady se tedy jedná o zatraceně dobrou nabídku, která fanouškům musí roztáhnout úsměv od ucha k uchu.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře