Blu-ray přehrávač Panasonic DMP-BD30: první z nové generace

vydáno 31. 10. 2007 | téma Přehrávače, Ze světa

Tagy: AVCHD, BD-J, BD-Java, BD-UP5000, BH200, Blu-ray, Blu-ray profil 1.1, Deep Color, Direct Navigator, DMP-BD10, DMP-BD30, EZ-sync, HD DVD, HDi, HDMI, HDMI-CEC, LG, P4HD, Panasonic, Pixel Precision Progressive Processing, přehrávač, Samsung

Společnost Panasonic dnes představila Blu-ray přehrávač DMP-BD30, který jako první na světě splňuje specifikace takzvaného Blu-ray profilu 1.1. Co to vlastně znamená, proč je tato skutečnost důležitá pro další rozvoj Blu-ray formátu a co všechno nový přehrávač umí?

Panasonic DMP-BD30

S Blu-ray je to asi tak: v porovnání s konkurenčním HD DVD sice nabízí více prostoru, má lepší prodeje filmů a údajně i přehrávačů, obrazové i zvukové možnosti obou formátů jsou na srovnatelné úrovni, HD DVD má ale plně funkční interaktivní technologii HDi, kterou se neváhá nahlas pochlubit.

Blu-ray sice už od začátku nabízí ekvivalent ve formě BD-J (aneb BD-Java), disky vybavené touto technologií ale zatím oficiálně neexistují (čtyři připravuje Disney na příští rok) a to samé se týká také stávajících přehrávačů – ani jeden z nich by si s interaktivním obsahem na Blu-ray v tuto chvíli neporadil. To Blu-ray formátu samozřejmě celkem citelně škodí.

Hlavně proto tedy vznikla série technických specifikací, definujících minimální nutnou výbavu Blu-ray přehrávačů pro zpracování určitého druhu interaktivního obsahu. Označují se jako Blu-ray profily, přičemž ve verzi 1.1 (nyní také nazývané Final Standard Profile) je požadováno především následující:

  • druhý video dekodér (například pro obraz v obraze)
  • druhý audio dekodér (například pro interaktnivní audio a komentáře)
  • 256 MB trvalé paměti pro ukládání dat

Všechny Blu-ray přehrávače, které se na trh dostanou počínaje prvním listopadem 2007, musí tyto požadavky splňovat a právě Panasonic DMP-BD30 bude prvním z nich.

Kromě toho se ale může pochlubit velmi slušnou výbavou:

Panasonic DMP-BD30 - Direct Navigator
  • SD Memory Card slot pro přehrávání AVCHD videa a prohlížení fotografií (JPEG)
  • funkce Direct Navigator pro snadné vyhledání konkrétního obrázku nebo scény
  • HDMI 1.3b, zvládá tedy Deep Color; to zaručuje 12bitovou hloubku na jeden barevný kanál (4096 odstínů místo 256)
  • nabízí EZ-sync, ovládání všech zařízení v HDMI řetězci jedním ovladačem (HDMI-CEC)
  • P4HD (Pixel Precision Progressive Processing), technologii generující každý pixel za využití informací z šedesáti okolních pixelů
  • video výstup je 1080p/24
  • dokáže nabídnout Dolby TrueHD a DTS-HD Master Audio bitstream
  • video převodník 148.5MHz / 12bit
  • audio převodník 192kHz / 24bit

Čipy přehrávače jsou navíc vyrobeny 45 nm technologií, což by mělo zaručit především o třetinu až polovinu nižší spotřebu (v porovnání s 65 nm technologií), menší velikost a vyšší rychlost. Vzhledem k ohlášené ceně $500 jsou tedy možnosti přehrávače celkem úctyhodné.

Na americkém trhu se podle všeho objeví už 5. listopadu a zájem o něj by mohl být velký – další dva přehrávače, které by si měly s Blu-ray profilem 1.1 poradit (Samsung BD-UP5000 a LG BH200, shodou okolností jsou oba duální), si totiž zatím s uvedením dávají pořádně na čas. My v Evropě se prozatím budeme muset spokojit s předchozím modelem DMP-BD10.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další

Komentáře