Blu-ray recenze: Plamen a Citron

vydáno 5. 5. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, BluRayEdice.cz, film, Plamen a Citron, recenze

Plamen a Citron (Flammen & Citronen / Flame and Citron, 2008) (Blu-ray)

Štítek „natočeno podle skutečných událostí“ by mohl z Plamene a Citrónu udělat pro českého diváka o něco atraktivnější film, vezme-li v potaz, že se jedná o příběh o dánském odboji proti nacistickému Německu. Dánská historie nám totiž nemusí být moc známá, rozhodně nám ale bude blízká, protože v některých momentech připomíná tu naší. A tak se před divákem rozvíjí příběh, který se v mnohém podobá kauze bratrů Mašínových.

Plamen a Citrón jsou přezdívky dánských bojovníků za svobodu, kteři ve čtyřicátých letech bojovali proti nacistům tím, že zabíjeli informátory Gestapa. Brzy se rozkazy z vedení rozšířily i na vraždění německých přisluhovačů režimu, jenže v ten okamžik začaly být povely podezřelé. Opravdu Plamen a Citrón bojují za svobodu své milované země, nebo už jen plní rozkazy, které jsou spíš v něčí osobní prospěch?

Plamen a Citron brzy zjišťují, že válka proti nenáviděnému Německu není ani tak o zabíjení, jako spíš o přísunu správných informací. Oba se ocitají ve změti lží, falešných rozkazů, informátorů a špiónů, kterým samozřejmě není radno věřit. Jenže jak bojovat za svobodu země, když člověk přestává tušit, proti komu vlastně bojuje?

Plamen a Citron (Flammen & Citronen, 2008) Plamen a Citron (Flammen & Citronen, 2008) Plamen a Citron (Flammen & Citronen, 2008) Plamen a Citron (Flammen & Citronen, 2008)

Následující recenze se zabývá diskem z tzv. Blu-ray edice. Tato na českém trhu nová distribuce se zaměřuje na zpravidla levnější produkci.

Filmy jsou na discích s kompletní českou podporou a ve Full HD, leč bez bonusové výbavy. Díky tomu je možné srazit ceny na neuvěřitelných 199 Kč.

Režisér Ole Christian Madsen tím otevírá debatu o tom, jak malý může být rozdíl mezi bojem za svobodu a terorismem. To první člověk dělá s čistým svědomím, i když při tom třeba vraždí, jenže jakmile udělá jeden osudný krůček vedle, může se z něj stát terorista, který naopak pomáhá těm, proti nimž celou dobu bojoval. Vše, co k tomu stačí, je jedna špatná informace, příkaz, nebo důvěra v nesprávné lidi.

Plamen a Citrón se s tímhle problémem potýkají prakticky celou dobu, do cesty v boji za svobodu se jim navíc staví láska, která může pro chlapa být častěji víc odzbrojující, než armáda nepřátel. Bojovníci za Dánsko se zmítají v pavučině lživých informací a snaží se prostřílet cestu na svobodu pro své spoluobčany tím, že se přestávají spoléhat na jakési vedení odboje – místo toho dávají přednost vlastní instinktům a intuici.

Plamen a Citron (Flammen & Citronen, 2008) Plamen a Citron (Flammen & Citronen, 2008) Plamen a Citron (Flammen & Citronen, 2008) Plamen a Citron (Flammen & Citronen, 2008)

Film díky tomu není ani tak akčním thrillerem plným přestřelek, jako spíš hlubokým rozborem nitra dvou hlavních hrdinů. Zatímco mladý Plamen vykonává s pistolí v ruce a chladnokrevným pohledem poslední soud nad německými sympatizanty, Citrón organizuje a nervózně přihlíží. Oběma jde o život, z jejich boje proti nacismu se ale stává činnost, se kterou nemůžou přestat. Dříve nebo později člověku dojde, že z téhle zapeklité situace vede jediná cesta.

Plamen a Citrón spoléhá na výborné herecké výkony ústřední dvojice. Jak Mads Mikkelsen jako Citrón (herce zná český divák především z předposlední bondovky), tak Thure Lindhardt jsou ve svých rolích výborní a divákovi skvěle zprostředkují emoce, které jejich postavami během dramatických okamžiků procházejí. V tomhle jsou oba skvělí.

Funguje i zasazení v historickém Dánsku. Občas sice člověk pozná, že se nás koprodukce snaží obalamutit (točilo se i v Česku), Plamen a Citron ale historickou kulisu napodobuje zručně a snaží se levnou výpravu nahradit tím, že se odehrává jen na několika lokacích a ještě k tomu v interiérech.

Plamen a Citron (Flammen & Citronen, 2008) Plamen a Citron (Flammen & Citronen, 2008) Plamen a Citron (Flammen & Citronen, 2008) Plamen a Citron (Flammen & Citronen, 2008)

Madsenovi to těžko zazlívat, drama je pak osobnější a divák místo vnímání pozadí věnuje pozornost postavám. Jestli se na režiséra kvůli něčemu zlobit, tak kvůli trochu táhlejšímu prostředku filmu, kterému by nějaké to prostřihání slušelo. Zdá se totiž, že tu postavy i příběh tápou a jen se vyplňuje stopáž, aniž by docházelo k dramatičtějším změnám nebo posunům. Film je to ale výborný a v rámci Blu-ray edice kvalitativně šlape na paty dalšímu severskému dramatu Zlo mezi námi. Nic lepšího už asi edice nenabídne.

Technické provedení

Podařil se i přepis, který sice přešlapuje na průměru, ale za dvě stovky poskytne velice solidní podívanou. Známky komprese oproti předchozím filmům Blu-ray edice nejsou tak citelné a ostrost i drobnokresba dokážou vystřelit na úchvatnou úroveň … pokud ostřič svojí práci neodbude a zaostří správně. Na Blučku je velmi často vidět, že není optika správně zaostřená a přepis pak logicky nemá v čem kreslit. Kamera je navíc spolu s hlavními hrdiny hodně nervózní, takže si klidných ostrých záběrů moc neužijete.

Kolísavou kvalitu má kresba černé. V některých scénách (zvlášť na začátku) přestřeluje do jasných šedých tónů a kresba jí přitom chybí. To odhaluje vedle jemného zrna (kterého je napříč filmem jinak naprosté minimum) také šum (i když velmi těžko zpozorovatelný). Pleťovkám chybí větší barevná hloubka, ale reprezentovány jsou dostatečně dobře. Zvuk je opět v SD, ale na to už jsme si v případě Blu-ray edice zvykli. Během přestřelek je překvapivě dobrý. Trefné je i obsazení dabingu, takže i když doporučujeme pouze originální zvukovou stopu, neměli byste být zklamaní ani tou českou.

TIP: Prohlédněte si další screenshoty ve FullHD a v PNG formátu na profilu filmu, kde vás čekají i detailní technické informace!

Bonusy žádné.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře