Blu-top: Nejlepší filmy Christophera Nolana na Blu-ray

vydáno 26. 7. 2012 | autor Petr Semecký, Štěpán Čermák | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy | 15 komentářů

Tagy: Batman, Batman začíná, Blu-ray, Blu-top, Christopher Nolan, Dokonalý trik, film, Inception, Memento, Počátek, Temný rytíř, Temný rytíř povstal, The Dark Knight, The Dark Knight Rises

Temný rytíř povstal Christophera Nolana dorazil do kin a uzavírá tím jednu kapitolu filmových dějin. Pro nás je to impulz, který nás nutí podívat se na režisérovu filmografii a vyzdvihnout jeho nejlepší zářezy. Při pohledu na seznam Nolanových osmi celovečerních filmů ale člověku rychle dojde, že něco jako „Nolanovo TOP“ neexistuje. Tenhle člověk špatné filmy netočí. Následující TOPku proto berte jako náš osobní výběr toho nejlepšího z nejlepšího.

Je jasné, že byste si před návštěvou Temný rytíř povstal měli zopakovat především první dva filmy o Batmanovi, my na ně také nezapomeneme. Možná byste si ale měli připomenout rovnou všechna Nolanova dramata. Na jeho notu se člověk naladí velmi snadno a jeho příběhy jsou tak strhující, že budete chtí víc a víc. Od toho je tu import (některé režisérovy filmy u nás bohužel nevyšly) a samozřejmě IMAX, kde se Batman promenáduje po 70mm pásu.

Předchozí Blu-top:

Memento

Memento (2000) (Blu-ray)

Mluvit o nejlepších Nolanových filmech bez Mementa jednoduše nejde. Už jen proto, že právě tímhle filmem si uhlazený rejža s řídnoucí vlasovou pokrývkou udělal v Hollywoodu takové jméno, že mu u Warner Bros. při nástřelu nového Batmana šli okamžitě na ruku. Vytáhnout totiž z rukávu kriminálku vyprávěnou pozpátku, to si nemůže dovolit jen tak někdo. Ba co víc, jen málokdo podobně ambiciózní koncept dovede dotáhnout do konce, aniž by se mu postupně neztratily všechny fotky z Polaroidu. Nolan to zvládnul na jedničku a ačkoliv vás bude z přemýšlení v průběhu filmu s největší pravděpodobností pěkně bolet hlava (Memento je dokonalé ztělesnění hlášky „myšlení bolí“), při závěrečném rozuzlení pocítíte obrovskou úlevu nejen proto, že do sebe všechny části skládačky dokonale zapadly, ale také z toho důvodu, že se v Hollywoodu zase jednou urodil originální biják, jenž jako jeden z mála nemá diváka za idiota, zasluhujícího si dvouhodinovou lobotomii uhlazených reklamních záběrů. O to víc mrzí, že se Blu-ray do českých luhů zatím nepodíval a vy se po něm musíte mrknout v zahraničí. Americká (remasterovaná) edice se vám však za tuhle oběť ráda odmění například možností přehrát si film pěkně „odpředu“. Otázkou zůstává, jestli tak chce Memento vůbec někdo vidět.

Batman začíná

Batman začíná (Batman Begins, 2005) (Blu-ray)

Když se na prvního Batmana podíváme zpětně po zhlédnutí Temný rytíř povstal, musíme ho ještě více docenit. Christopher Nolan s ním totiž nepoložil „jen“ základy jedné z nejzajímavějších filmových postav téhle dekády, navíc dal dohromady příběh, jehož ozvěna doznívá až ve finále trilogie. Nolan sice trojkou na jedničku navazuje podobně krkolomně jako Sam Raimi se Spider-Manem, v jeho podání ale podobné zvraty fungují podstatně lépe, takže co bychom se na něj zlobili. První kapitola příběhu Temného rytíře je každopádně ze všech tří nejslabší. Ve světle druhého dílu působí velmi nejistě (Nolanovo pojetí Gothamu se v prvních dvou filmech podstatně liší, oba záporáci v Batman začíná jsou nevýrazní, tragédie „jedničky“ nedoznívá tak mocně jako tragédie dvojky nebo trojky), navíc neoslňuje ani akčními sekvencemi. Přesto je ale tenhle základní stavební kámen dost silný na to, aby unesl ohromné zápletky dvou dalších filmů a nevypadal vedle nich jako chudý příbuzný. Batmanův rozjezd spoléhá spíš na působivost nového uchopení hrdiny, než na dramatickou zápletku. Ve světle dvou mladších bratříčků teď působí jako povinný rozjezd, který si Nolan tolik neužil. Ale i přes to se jedná o výborný film, jehož Blučko sice neoslní, ale ve sbírkách by nemělo chybět.

Dokonalý trik

Dokonalý trik (Prestige, The, 2006) (Blu-ray)

Díváte se pozorně? Film, který někteří Nolanovi fanoušci a vlastně i filmoví publicisté nadále považují za Nolanovo nejpůsobivější dílo. Intimní drama o dvou mužích, jejichž touha předčít jeden druhého kolem nich rozesévá lidskou tragédii, která se dříve nebo později nevyhne ani jim. Stejně jako se hlavní hrdina pokouší přijít na kloub dokonalému triku, se vás i Nolan pokusí zblbnout filmovou magií. Jde mu to skvěle. Bravurní prací s kamerou (Wally Pfister na vrcholu sil), dobovými kulisami, castingem, hudbou, režií a samozřejmě scénářem, který si opět pohrává s časem, aby si ta nejzajímavější odhalení nechal až na konec a vás přinutil podívat se na film znovu. A být znovu oslněn. Je to jedno z těch filmových kouzel, která člověka omámí při každém zlédnutí. Nolan k tomu nepotřebuje monstrózní akci, postačí si s lidskými pohnutkami a touhami. Je to skutečně dokonalý trik. Famózní podívaná, která naštěstí dorazila i do tuzemské Blu-ray distribuce. Jak ale bývá u Nolana zvykem, žádné extra bonusy nečekejte.

Temný rytíř

Temný rytíř (Dark Knight, The, 2008) (Blu-ray)

Batman začíná byl předkrm, Temný rytíř pak hlavní chod. Dokonalá nástavba solidně položených základů, která jasně předvedla, že komiksový film nemusí být jen o tom, že si dá banda nadpozemsky silných gerojů velkolepě přes pusu. Temný rytíř pozvedl žánr na úroveň, kterou si do té doby jen málokdo dovedl představit, a nastartoval trend, kdy se okolo každé adaptace kreslených sešitů začala automaticky skloňovat označení „drsný, zemitý a realistický“. Což je samozřejmě dokonalá ukázka producentského pomýlení. Jistě, k Temnému rytíři zmíněná přídavná jména dokonale pasují, nicméně rozhodně nestála za jeho úspěchem a kvalitami. Ty vycházely z precizního scénáře, jenž uvrhl Gotham do naprostého chaosu a nepředvídatelnosti budoucích událostí, a navíc Batmanovi postavil do cesty jeho nejikoničtější nemesis, ztvárněnou zesnulým Heathem Ledgerem natolik precizně, že i Nicholsonově reinkarnaci na moment poklesly koutky. Joker je v Temném rytíři tím, čím je Mick Jagger pro Rolling Stones. Nepostradatelným kořením. Hybatelem všeho. Postavou, jejíž charisma si okamžitě rve divákovu pozornost výhradně pro sebe, aniž by tím však celek podkopávala. Tohle si Nolan dobře pohlídal a i navzdory vysmáté proměnné naservíroval mistrovské, permanentně napínavé drama, jež se ovšem dle vlastního hesla nebojí příjít ani s přesně usazenou hláškou. Takže: „Why so serious?“

Počátek

Počátek (Inception, 2010) (Blu-ray)

Když se mezi dvěma velkými komerčními blockbustery režisér rozhodne natočit ještě něco jiného, obvykle se jedná o takzvaný „odpočinkový film“, jehož prostřednictvím si tvůrci dáchnou a naberou dech před další velkou štací. Nikoliv však Nolan, který si na Inception (také vás ten mizerný překlad stále tolik pálí?) vymodlil 200 milionů dolarů a jal se spolu s obracením pařížských ulic vzhůru nohama solidně pokroutit naši nervovou soustavu. Počátek je film nadmíru originální, na popcornovou chuťovku docela komplikovaný, a přesto si ho dovedou užít snad naprosto všichni bez rozdílu věku a pohlaví. Může za to Nolanův tradiční recept, jenž jako základní surovinu používá to nejotřepanější filmové téma na světě – rodinu. Najdete ji v Dokonalém triku, Batmanech, rámcově Mementu a Sledování (aka Following), ale právě v Počátku ji Nolan předhazuje publiku zcela explicitně a dojí na základě vlastního manifestu o rodičovství tolik emocí, že by je ani nemusel podporovat vydatnou porcí akčních scén, stylových hlášek, elegantních postav a zvratů, a my bychom film přesto stavěli na piedestál. Asi to bude tím, že stárneme, ale Počátek toho i bez explodujících pomerančů, stavění měst a točících káč říká o životě mnohonásobně víc, než všechny vykalkulované dojáky z festivalu v Sundance dohromady. A ještě u toho zvládá být neskutečně cool. Blu-ray samotný je pak samozřejmě solidní jak po stránce technické, tak bonusové, takže pokud ho ještě nemáte ve sbírce, měli byste si přestat říkat filmový fanoušek, anebo zamířit do obchodů (klasická edice) či na ebay (sběratelský kufřík s Cobbovou káčou).

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Blu-top: Nejlepší filmy Christophera Nolana na Blu-ray

Vložil th0ca (bez ověření), 27. Červenec 2012 - 14:04

Obrázek uživatele th0ca

osobne me Batman zacina vubec nebavil :( Prisel me nudnej i co se zapletky tyka, zato Temny rytir to bylo jiny kafco (diky skvelymu Ledgerovi). Stejne tak me moc nebavil Pocatek, asi sem ten film nepochopil, ale nudil me no .D Ostatni jsou pecky.

Re: Blu-top: Nejlepší filmy Christophera Nolana na Blu-ray

Vložil marko (bez ověření), 27. Červenec 2012 - 15:39

Obrázek uživatele marko

nepoznam…

Re: Blu-top: Nejlepší filmy Christophera Nolana na Blu-ray

Vložil Martin (bez ověření), 27. Červenec 2012 - 20:12

Obrázek uživatele Martin

Filmy pro hipstery...........

Re: Blu-top: Nejlepší filmy Christophera Nolana na Blu-ray

Vložil marko (bez ověření), 27. Červenec 2012 - 21:56

Obrázek uživatele marko

poviem pravdu su to americke zvasty plne vymyslov a fantazie, typicke americke

Re: Blu-top: Nejlepší filmy Christophera Nolana na Blu-ray

Vložil Martin (bez ověření), 30. Červenec 2012 - 0:26

Obrázek uživatele Martin

Ty vole, nepřeháněj…:):)

Re: Blu-top: Nejlepší filmy Christophera Nolana na Blu-ray

Vložil Anonym (bez ověření), 27. Červenec 2012 - 22:24

Obrázek uživatele Anonym

No jo, zase tomu všichni rozumíte… když vás to nebaví, tak se k tomu nevyjadřujte a nebo aspoň nepište, že to jsou kraviny, podle mně jsou to úžasný filmy a Nolan je pan režisér…

Re: Blu-top: Nejlepší filmy Christophera Nolana na Blu-ray

Vložil Tommy (bez ověření), 28. Červenec 2012 - 14:46

Obrázek uživatele Tommy

Ešteže tak, už som si myslel, že nikto nenapíše nič pozitívne. Nolan má dar robiť inteligentné blockbustery a dokázal, že to čo sa páči širokým masám môže byť zároveň aj hodnotný filmový počin.

Re: Blu-top: Nejlepší filmy Christophera Nolana na Blu-ray

Vložil Martin (bez ověření), 30. Červenec 2012 - 0:31

Obrázek uživatele Martin

Omyl. Je to jenom velmi schopný řemeslník, Pan režisér byl třeba Tarkovskij či Vláčil, ze současných mě napadá Scorsese nebo Weir. Nepleť si dojmy s pojmy…

Re: Blu-top: Nejlepší filmy Christophera Nolana na Blu-ray

Vložil Jarry (bez ověření), 29. Červenec 2012 - 8:29

Obrázek uživatele Jarry

Pukud pro pana Marka a pana Martina například Dokonalý trik není kvalitní současná filmařina, tak opravdu nevím co se pod tímto pojmem dá dále prezentovat.No a Betmenská trilogie samozřejmě nemusí oslovit každého, nicméně koukejte a poslouchejte na špičkovém Av zařízení jen artové a menšinové filmy!

Re: Blu-top: Nejlepší filmy Christophera Nolana na Blu-ray

Vložil Martin (bez ověření), 30. Červenec 2012 - 0:23

Obrázek uživatele Martin

Jarry, Avatara a Jacksonova King Konga jsem viděl nejmíň pětkrát, takže o artu to asi nebude…:)

Re: Blu-top: Nejlepší filmy Christophera Nolana na Blu-ray

Vložil marko (bez ověření), 29. Červenec 2012 - 9:33

Obrázek uživatele marko

mne sa takyto styl filmov nepaci! vysvetli mi pojem mensinove filmy…

Re: Blu-top: Nejlepší filmy Christophera Nolana na Blu-ray

Vložil Martin (bez ověření), 30. Červenec 2012 - 0:20

Obrázek uživatele Martin

Tak to bych taky potřeboval vysvětlit…

Re: Blu-top: Nejlepší filmy Christophera Nolana na Blu-ray

Vložil rostiq36 (bez ověření), 30. Červenec 2012 - 13:26

Obrázek uživatele rostiq36

Marko a Martin: To co tady žvaníte jsou pouze vaše subjektivní dojmy, tak je nepodávejte jako fakta. Že je Nolan pouze řemeslník? Ukočírovat ke zdárnému konci filmy jako Memento, Počátek, Dokonalý trik či se zavděčit miliónům fanouškům Batmana, chce pořádnou dávku talentu. Takže tyto filmy odsuzuješ a takového bezduchého, sterilního Avatara, jehož kvality jsou založené pouze na dokonalém vizuálu jsi viděl 5×.. Je jasné, odkud vítr vane. Nolanovy filmy vyžadují neustálou 100% koncentraci, kterou někteří díváci nejsou schopni podstoupit

Re: Blu-top: Nejlepší filmy Christophera Nolana na Blu-ray

Vložil Martin (bez ověření), 31. Červenec 2012 - 0:50

Obrázek uživatele Martin

To bude asi ten důvod, proč u každého jeho filmu buď usínám, nebo propadám hysterickému smíchu......

Re: Blu-top: Nejlepší filmy Christophera Nolana na Blu-ray

Vložil marko (bez ověření), 30. Červenec 2012 - 15:37

Obrázek uživatele marko

ja nezvanim!!! ja som za klasiku… neviem tieto filmy nemusim ako Transformers a Batman, ale je to kazdeho vec co sa mu paci…Cameronov Avatar je dobry ten sa mi pacil po vizualnej resp. trikovej stranke…