Bratrstvo neohrožených (recenze Blu-ray)

vydáno 2. 4. 2010 | autor Robert Krátký | sekce Recenze | téma Filmy | 9 komentářů

Tagy: Band of Brothers, Blu-ray, Bratrstvo neohrožených, DTS-HD Master Audio, HBO, seriál, Warner Bros., Zachraňte vojína Ryana

Bratrstvo neohrožených (Band of Brothers, 2001) (Blu-ray)

HBO je známé svými netradičními náměty seriálů i výpravnými produkcemi minisérií. Nejedná se o tuctovou seriálovou produkci, ale o kvalitně zpracované a diváky i kritiky oceňované počiny, které se mnohdy vyrovnají plnohodnotným celovečerním filmům. Bratrstvo neohrožených vyniká i v této vybrané společnosti.

Bratrstvo neohrožených je desetidílná série, ve které se u jednotlivých epizod střídali různí režiséři, scénáristé i hlavní postavy. Věnuje se mužům, kteří sloužili během 2. světové války v paradesantní jednotce „Easy Company“. Název série vychází ze stejnojmenné knihy historika a životopisce Stephena Ambrose, který materiály pro svou knihu získal jak z archivů, tak z ústních i písemných vzpomínek válečných veteránů.

Přestože se televizní zpracování v některých ohledech výrazně liší od skutečné historie, nabízí i tak dostatečně autentickou a v rámci možností vojensky věrnou ukázku ze života konkrétního bojového útvaru a jeho osudů v průběhu války. Velmi pečlivá produkce navíc zaručuje opravdu bezchybné podání veškeré výzbroje, výstroje i dalších reálií, například dobového vojenského argotu.

Hlavní odchylky od historických skutečností zahrnují redukci počtu protagonistů (bojových akcí se v naprosté většině případů účastnilo více lidí, než by se mohlo zdát z filmu) a zjednodušení, či naopak prohloubení některých situací. Nejedná se však o dokument, nýbrž o dramatizaci, takže tyto nepřesnosti můžeme klidně odpustit.

Prvních devět dílů zahajují ve studiu natočené komentáře skutečných veteránů. Teprve na konci posledního dílu jsou odhalena jejich jména a divák si může skutečné aktéry válečných akcí spojit s herci a filmovými postavami.

Výkonnými producenty celé série byli režisér Steven Spielberg a herec Tom Hanks (ten se podílel i na scénáři jedné epizody a další sám režíroval), kteří spolu předtím spolupracovali na filmu Zachraňte vojína Ryana. Bratrstvo neohrožených tak nejen využilo některé kulisy postavené pro vojína Ryana, ale především má velmi podobnou atmosféru a takřka totožný způsob zpracování.

Bratrstvo neohrožených (Band of Brothers, 2001) Bratrstvo neohrožených (Band of Brothers, 2001) Bratrstvo neohrožených (Band of Brothers, 2001) Bratrstvo neohrožených (Band of Brothers, 2001)

Oproti knižní předloze je seriálové vyprávění prosto hrubě rušivých sentimentálních povzdechů nad vlasteneckou udatností vojáků. V televizním zpracování je tento prvek přítomen v rozumné míře, která diváka nutí k zamyšlení, a hrdinství i utrpení vojáků účastnících se 2. světové války tak neztrácí na důstojnosti. Tvůrci zasluhují poklonu za to, že z knihy nepřevzali lacinou rétoriku, která v důsledku patriotismus degraduje, takže z metálů zbývá vyčpělá faleš pouťových cetek.

Přestože některé tváře vidíme v průběhu série častěji, projekt nemá typického hlavního hrdinu. Většina epizod má různé vypravěče a příběh se odvíjí z jejich pohledu. Seriál prezentuje především lidské povahy, emoce a různé úhly pohledu na vyhrocené okolnosti. Válka a boj nejsou zkoumány tak často, jak by se zprvu mohlo zdát. Jejich role je omezena na kulisu, před kterou zabírá nejvíce prostoru popis nejrůznějších reakcí a pocitů, které ve vojácích vyvolávala.

  1. Currahee. První epizoda začíná už v roce 1942 základním výcvikem ve státě Georgia pod vedením kapitána Sobela (David Schwimmer známý ze seriálu Přátelé). Sobel je namyšlený, neoblíbený a, jak se později ukáže, neschopný velitel. Bojový výcvik v terénu probíhá v Anglii a před vypuknutím invaze je Sobel převelen. Epizoda také představuje Richarda Winterse, později uznávaného velitele Easy Company a větších útvarů. (Ač to v seriálu není zmíněno, sluší se uvést, že mnoho z vojáků, kteří prošli Sobelovým tvrdým výcvikem, později potvrdilo, že se díky tréninku pod jeho vedením lépe vyrovnali s drsnými podmínkami v akci.)
  2. Den všech dnů. Invaze do Normandie začíná pro parašutisty již v noci před vyloděním. Epizoda popisuje zmatky způsobené nepřesnými seskoky a obtížnou organizací na zemi. Vrcholem je útok na palebnou pozici v Brécourtu pod vedením poručíka Winterse, který převzal velení nad Easy Company.
  3. Carentan. Během osvobozování vesnice Carentan se vyprávění zaměřuje na vojína Alberta Blitha a jeho paralyzující strach po boji. Blithe nakonec svůj strach překoná, jen aby byl vzápětí vážně postřelen.
  4. Nováčkové. Zatímco je 101. divize, pod kterou spadá i Easy Company, nasazena do nepovedené masívní operace Market Garden, nováčci v jednotce těžko získávají důvěru původních členů týmu, kteří se musí smiřovat se smrtí kamarádů.
  5. Křižovatky. Epizoda, ve které se Richard Winters snaží vyrovnat jak se zabíjením nepřátel, tak s velitelskými povinnostmi, které mimo jiné zahrnují vystavování svých vojáků nebezpečí. Díl končí v okamžiku začátku Bitvy v Ardénách.
Bratrstvo neohrožených (Band of Brothers, 2001) Bratrstvo neohrožených (Band of Brothers, 2001) Bratrstvo neohrožených (Band of Brothers, 2001) Bratrstvo neohrožených (Band of Brothers, 2001)
  1. Bastogne. Easy Company je společně s dalšími jednotkami nucena bránit své pozice v zimě, obklíčena a bez dostatečného vybavení. Epizoda vypráví příběh zdravotníka Eugena Roea a jeho snahy postarat se v polních podmínkách o zdraví jednotky.
  2. Bod zlomu. Kruté ztráty v zimních bojích kolem města Foy v Belgii se podepisují na morálce jednotky a seržant Carwood Lipton (Donnie Wahlberg, aka New Kid on the Block), vypravěč této epizody, sleduje, jak vojákům škodí nerozhodné velení nově dosazeného poručíka Dikea. Ke konci dílu je Dike kvůli inkompetenci nahrazen a Lipton povýšen.
  3. Poslední hlídka. Zbytky Easy Company, které přežily boje u Bastogne a Foy, začínají pomalu doufat ve šťastný návrat domů. Po provedení nebezpečné akce ve francouzském Haguenau kapitán Winters tajně odvolá její zbytečné opakování, aby předešel ohrožení životů svých vojáků. Vyšší velitelé se o ničem nedozví.
  4. Proč bojujeme. Navzdory názvu se v tomto ani posledním díle již nebojuje. Epizoda popisuje objevení a osvobození nacistického koncentračního tábora. Vojáci jsou zděšeni a znechuceni, když zjistí, v jakých podmínkách nacisté drželi své vězně. Události jsou založeny na osvobozování soustavy táborů Kaufering v blízkosti Dachau.
  5. Body. Po obsazení Hitlerova Orlího hnízda (Berchtesgaden) na pomezí Bavorska a Rakouska vojáci v relativním pohodlí vyčkávají konce války. Bodový systém (body za zásluhy, účast v boji atd.) drží mnohé veterány bez naděje na návrat domů a začíná výcvik pro případ převelení jednotky do bojů v Pacifiku. Naštěstí válka zcela končí srpnovou porážkou Japonska.

Blu-ray

Třikrát hurá studiu, které se rozhodlo vydat Blu-ray disky ve stejné plechové krabičce s rozkládacím papírovým leporelem jako u speciální edice DVD. Bratrstvo neohrožených tak neutrpělo debilizujícím trendem strkat (skoro) všechny Blu-ray do modrých krabiček a prznit tak i krásné kolekce – viz např. trilogie Kmotr.

Obraz

Poměr stran 1,78:1 zůstal samozřejmě zachován, ale na mnoha místech na internetu se dočtete, že studio Warner při převodu na Blu-ray použilo digitální potlačení šumu (DNR). Abych pravdu řekl, tak nevím, jestli to je skutečně pravda, ale některé scény tomu nasvědčují. Tvrdím však, že je to v rozumných mezích. V naprosté většině případů zůstalo zrno zachováno a DNR je patrné jen při opravdu podrobném zkoumání (do kterého by mě ani nenapadlo se pouštět, kdybych nebyl ovlivněn webovými diskusemi).

Bratrstvo neohrožených (Band of Brothers, 2001) Bratrstvo neohrožených (Band of Brothers, 2001) Bratrstvo neohrožených (Band of Brothers, 2001) Bratrstvo neohrožených (Band of Brothers, 2001)

Obraz je podle mne skvělý a dělá čest televizní produkci. Ačkoliv je barevné podání záměrně přitlumené a obraz má „seprané“ barvy, kontrasty zůstávají bezvadné a černé není co vytknout. Zmíněné velmi hrubé zrno při bojových scénách vám okamžitě připomene vojína Ryana, ale zároveň oceníte výrazné zlepšení oproti DVD verzi.

Zvuk

DTS HD Master Audio 5.1 – opět byste jen stěží hledali nedostatky. Především dialogy zní výborně, a to i v chaotických akčních scénách. Časté dopady granátů vás budou nadzvedávat z křesla tím, jak jsou v prostoru dobře umístěné. Okolní zvuky při bojích dokonale dokreslují těkavé pohyby ručně držené kamery a výsledný efekt je obdivuhodný. Budete se cítit, pozor, přijde klišé, vtaženi do děje.

Kolekce neobsahuje žádnou českou jazykovou výbavu.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Bratrstvo neohrožených.

Bonusy

Ani nevím, jestli má cenu vypočítávat, co všechno se na disky podařilo nacpat. Vzhledem k tomu, že je seriál přes 10 hodin dlouhý, je množství přidaných bonusů obdivuhodné. A nejde jen o materiály převzaté z DVD (i když i ty jsou v plné délce přítomny).

Ne všechny bonusy z DVD uvidíte v HD, ale podstatné je, že ten nejdelší a nejlepší ano. 80minutový dokument We Stand Alone Together má vše, co byste si mohli přát. Podívejte se na něj, i kdybyste jej už znali z DVD. Obsahuje informace o přípravách minisérie, rozhovory s válečnými veterány atd.

Sympatické je, že se studio rozhodlo přidat i Blu-ray specifické bonusy. A jaké! Každá epizoda má komentářovou stopu s obrazem v obraze. To je opravdu hodně materiálu, ale stojí to za podívání. Každý díl je tak doplněn o další rozhovory se skutečnými veterány, smutné příběhy, historky z natáčení atd. Dozvíte se o odchylkách od skutečné historie a spoustě dalších věcí. Doporučuji.

A aby toho nebylo málo, tak má každá epizoda ještě možnost zapnutí interaktivní časové osy, na které můžete sledovat doprovodné fotografie, videa, mapy i slovníček vojenského mluvy.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Bratrstvo neohrožených (recenze Blu-ray)

Vložil Ludvic (bez ověření), 2. Duben 2010 - 14:45

Obrázek uživatele Ludvic

Na Amazon.co.uk nyní tahle kolekce v přepočtu za úžasných 500,–

Re: Bratrstvo neohrožených (recenze Blu-ray)

Vložil Ludvic (bez ověření), 2. Duben 2010 - 14:46

Obrázek uživatele Ludvic

Na britském amazonu nyní tato kolekce v přepočtu za úžasných 500,–

Re: Bratrstvo neohrožených (recenze Blu-ray)

Vložil Ludvic (bez ověření), 2. Duben 2010 - 14:49

Obrázek uživatele Ludvic

Ahoj, nevim proč mi nejdou odesílat příspěvky, ale důležitá informace je, že tato edice je v Británii nyní v přepočtu za 500 Kč a to nejde nekoupit.

Re: Bratrstvo neohrožených (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 2. Duben 2010 - 14:59

Obrázek uživatele d.f.h

Určitě, ale bojím se, že absence alespoň českých titulků spoustu lidí odradí… Bohužel :-(

Re: Bratrstvo neohrožených (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 2. Duben 2010 - 14:59

Obrázek uživatele d.f.h

Ony ty komentáře teď nějak blbnou, zobrazují se se zpožděním… Ale to neva, aspoň je ta informace podaná důrazně :-)

Re: Bratrstvo neohrožených (recenze Blu-ray)

Vložil KARLOS (bez ověření), 3. Duben 2010 - 23:41

Obrázek uživatele KARLOS

:D Ano, někteří už ví, že by to kolekce mohli konečně praštit ;)…

Jinak absence titulků je opravdu nemilá, na druhou stranu, si to přiznejme, tohle není zrovna mainstreamová záležitost. Takže by se informace možná případným zájemcům mohly hodit :)…

Re: Bratrstvo neohrožených (recenze Blu-ray)

Vložil Gremby (bez ověření), 6. Duben 2010 - 18:36

Obrázek uživatele Gremby

Trochu mi přijde že to není moc dobře načasované, vzhledem k premiře Pacificu to úplěn to zanikne, což si Bratrstvo neohrožených rozhodně nezaslouží…

Re: Bratrstvo neohrožených (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 6. Duben 2010 - 19:05

Obrázek uživatele d.f.h

Nemyslím si. Naopak Blu-ray dolisy Bratrstva neohrožených, o které v důsledku Pacificu stoupl zájem, obsahují promo disk s ukázkami Pacificu :-)

Re: Bratrstvo neohrožených (recenze Blu-ray)

Vložil Eli (bez ověření), 8. Duben 2010 - 18:52

Obrázek uživatele Eli

Rozhodně nezanikne a Bratrstvo neohrozí, protože se Pacific vůbec nepovedl…