Britové restaurují devět raných filmů Alfreda Hitchcocka. A je to nádhera.

vydáno 1. 7. 2013 | autor Anna Kopecká, Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, Z domova

Tagy: Alfred Hitchcock, film, filmy, Karlovy Vary, KVIFF, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, MFFKV, Světový šampion, The Ring

Alfred Hitchcock patří mezi velikány světové kinematografie a asi každý filmový divák zná hity jako Psycho, Ptáci nebo Vertigo. Na režisérovy rané filmy, které obsahují zárodky mistrových témat a filmařských postupů, jež se v následujících letech prohlubovaly a vybrušovaly, se však zapomíná.

The Ring

Britská společnost BFI (aka British Film Institute) se ale snaží publikum vzdělat a rovněž zajistit, aby Hitchovy prvotiny neskončily ve stavu, kdy by byly pro další generace nesledovatelné. V uplynulých letech proto Britové zajistili devět z deseti (The Mountain Eagle je zdá se ztracen) Hitchcockových raných filmů, které jsou pro archiv institutu a samozřejmě i pro pozdější vydání na Blu-ray a obnovená promítání nejen na festivalech postupně restaurovány.

Proces je to pomalý, neboť peněz není nazbyt a filmy jsou po naskenování restaurovány frame po frameu. Už se ale vyrýsovaly první vlaštovky, z nichž jsme měli v Karlových Varech možnost zhlédnout Hitchcockův pátý film Světový šampion (The Ring). Ten nás přesvědčil, že Hitchcock byl mistr řemesla již na začátku kariéry (nutno uznat, že filmu velmi pomohl i živý a dokonale zkomponovaný hudební doprovod), ale hlavně, že Britové odvádějí v laboratořích vynikající práci.

Premiéra restaurované verze Světového šampiona v Karlových Varech (© Anna Kopecká)

Na zrestaurované digitální kopii totiž nejenže není téměř ani smítko, ale byla odstraněna i veškerá technická poškození, kterými byl původní nitrátový materiál nacpaný k prasknutí. Film tak i po téměř 90 letech působí velice svěže, když předvádí parádní kontrast, velmi dobrou stínokresbu, a co nás překvapilo především, ohromnou porci detailů, vedle které působí některé dnešní tituly vyloženě směšně. Černá se pak sice jeví na dnešní standardy pobledle, nicméně jde s největší pravděpodobností o záměr stejně jako zachování světelného problikávání projektoru.

Celkově se jedná o nadmíru příjemné překvapení, které se v případě budoucího vydání na Blu-ray může přeměnit v impozantní přírůstek filmových sbírek. BFI totiž po dokončení všech 9 titulů hodlá filmy vydat nejen samostatně, ale i v ultimátní kolekci. Ta by v současné chvíli obsahovala tyto tituly.

  • The Pleasure Garden
  • The Lodger: A Story of the London Fog
  • Downhill
  • Easy Virtue
  • The Ring
  • The Farmer's Wife
  • Champagne
  • The Manxman
  • Blackmail – silent version
Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře