Budoucnost je modrá, tvrdí Panasonic

vydáno 8. 10. 2007 | sekce Novinky | téma Ze světa | 2 komentáře

Tagy: Blu-ray, CEATEC Japan 2007, DreamWorks, HD DVD, Matsushita Electric, Microsoft, Panasonic, Paramount, Tosniba

Minulý týden na výstavě CEATEC 2007 v japonské Chibě prohlásil Kazuhiro Tsuga, jednatel Matsushita Electric, že ve válce HD formátů je Blu-ray na cestě k jistému vítězství. Během následujících šesti měsíců by měl tento „modrý“ formát ještě víc upevnit své postavení a v průběhu příštího roku by mělo být definitivně jasno.

Kazuhiro Tsuga a jeho kolegové ze společnosti Panasonic se shodují, že kritické období pro HD formáty právě nadešlo – vše by se v podstatě mělo rozhodnout v tomto posledním čtvrtletí letošního roku a prvním čtvrtletí roku 2008.

„Uděláme všechno pro propagaci Blu-ray na trhu během tohoto rozhodujícího období, aby mohla válka formátů skončit ještě během příštího roku.“

Mimo jiné nás tedy prý čeká znatelné snižování cen, širší nabídka přehrávačů a masivnější propagační kampaně.

Fumio Ohtsubo, prezident Matsushita Electric, vidí šanci na okamžitý úspěch Blu-ray na americkém trhu v segmentu domácího kina, ne v rámci stolních rekordérů. Blu-ray rekordéry podle něj budou v Americe potřebovat daleko více času na přijetí než v Japonsku, kde už modrá na tomto poli beze všech pochyb zvítězila (viz Blu-ray v Japonsku vítězí nad HD DVD).

Kazuhiro Tsuga také před časem velmi kritizoval duální přehrávače a doslova řekl, že Panasonic (součást Matsushita Electric) „nikdy neuvede tak hloupý produkt“. Když byl teď dotázán, jestli na firemním pohledu na věc něco změnilo uvedení duálních přehrávačů Samsung a LG, rozhodně to popřel.

„Naštěstí jsme náš názor nezměnili,“ řekl Kazuhiro Tsuga. „Věříme, že si filmová studia dříve či později zvolí jen jeden formát, jmenovitě Blu-ray.“

Studia Paramount Pictures a DreamWorks Animation SKG se už nicméně rozhodla pro konkurenční HD DVD. I na to má ale Tsuga jasný názor: „Všichni vědí, že za tím jsou jen obrovské peníze od Toshiby nebo Microsoftu.“

Jak je tedy vidět, pokud za HD DVD pevně stojí Microsoft a Toshiba, ortodoxní Blu-ray zastánce reprezentují minimálně Sony, Panasonic a další. To je celkem slušná sestava na finální bitvu…

Článek je součástí série, informující o akci CEATEC 2007 »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Budoucnost je modrá, tvrdí Panasonic

Vložil DTS fan (bez ověření), 11. Říjen 2007 - 7:52

Obrázek uživatele DTS fan

Tak jsem zvědav na ty levné Blu ray přehrávače, zatím je rozdíl v cenách kolem 70%. Pokud chtějí zvítězit cenou, musí začít dělat low-end Blu ray přehrávače za 200 dolarů = v Evropě 400 liber :-) Prostě 8000,– Kč.

Re: Budoucnost je modrá, tvrdí Panasonic

Vložil d.f.h, 11. Říjen 2007 - 8:11

Obrázek uživatele d.f.h

Souhlasím. Například PlayStation 3 s novou cenou 11000 se tomu zatím blíží nejvíc, jen nevím jestli spoustu lidí, hledajících levný Blu-ray přehrávač, neodradí fakt že se v první řadě jedná přece jen o herní konzoli. Mně to třeba naopak vyhovuje :-)