Canon má novou vlajkovou loď: EOS-1D X

vydáno 18. 10. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Foto a video

Tagy: 1080p, Canon, Canon 1-D X, FullHD

Canon oficiálně představil vlajkovou loď své DSLR řady: EOS-1D X. Nová digitální zrcadlovka kombinuje předchozí 1D MK IV a 1Ds MK III a slibuje tak univerzální fotoaparát jak pro účely fotografického studia, tak reportáže. A mašina je to sakra nadupaná!

Full frame senzor pracuje s rozlišením 18.1MP v rozsahu ISO 100 – 51200 (nativních, jinak dokáže ISO 50 – 204800), má jednašedesátibodový AF systém a 252 měřících zón, snímky dokáže flákat v rychlosti 12 fps (v RAWu, v JPEGu dokonce 14fps, jen si ho poslechněte), přičemž by jich měla závěrka přežít kolem čtyř set tisíc.

Důležité je, že Canon bojuje proti šumu většími pixely a nehnal se primárně za co nejvyšším rozlišením. Fotoaparát by proto mohl mít jednak velice nízký šum, druhak by mohl předvést solidní expoziční pružnost. Už teď se nemůžeme dočkat prvních fotek.

Canon 1-D X

Stejně tak se nemůžeme dočkat prvních ukázek videa. To asi bude na 1-D X vypadat extrémně dobře, u Canonu jsou si totiž vědomi boomu, který natáčení na digitální zrcadlovky zažívá a funkci na přístroji značně vylepšili.

Uživatel si tak může vybrat u 1080p nahrávek mezi 24 (23.97), 25 nebo 30 fps, přičemž u 720p zvládne i 50 nebo 60 fps. MPEG-4 záznam se pak prodloužil ze 4GB limitu na časových 29 minut a 59 vteřin, tedy půl hodiny. Canon mohl jít ještě dále, přes půl hodiny by už ale spadalo pod zvláštní daň, kterou na HD kamery uvaluje Evropská unie, 1-D X proto zůstalo u necelé půlhodiny. Přístroj navíc bude mít vedle ethernetového portu také HDMI výstup.

Fotoaparát bude stát pravděpodobně $6800, což je v přepočtu něco přes 120 000 Kč. U nás bych ale počítal s cenou o čtyřicet až šedesát tiscí vyšší. Premiéru si foťák odbude v březnu příštího roku. Další podrobné informace o různých pomocných měřících systémech v přístroji si přečtěte v anglické tiskové zprávě.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře