Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského Blučka

vydáno 28. 3. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky, Extra HD | téma Z domova | 21 komentářů

Tagy: Blu-ray, Game of Thrones, HBO, Hra o trůny, Magic Box

S informací o tuzemské Blu-ray edici Hry o trůny se místo nadšení paradoxně zvedla spíš vlna stížností až zloby. Soudě dle komentářů našich čtenářů buď pod článkem, nebo na našem facebook profilu nejste spokojení s tím, že se Hra o trůny dostane na česká Blučka s tak ohromným zpožděním oproti zbytku světa a ještě k tomu v trochu nedomrlé edici, jež by podle prvních informací měla obsahovat pouze české titulky, ke kterým se bude potřeba prokousat skrz italské menu.

Hra o trůny (CZ Blu-ray)

Pokud jste doufali, že se časem specifikace poupraví, zklameme vás: 5. září (tedy nikoli 12., jak jsme původně psali) vycházející edice opravdu bude pouze s italským menu a českou jazykovou podporu v pětidiskovém balení zastoupí akorát titulky (najít by je ale nemělo být těžké, budou to prostě „české titulky“, žádné „tituleros czechos“;). Tahle informace bude formou upozornění komunikována už na přibaleném letáčku, takže se nemusíme bát o žádné klamání zákazníků – všichni budou moc dobře vědět, co přesně kupují.

Potvrzující zpráva o podobě edice pravděpodobně většinu z vás nepotěší, ale než opět začnete nadávat na nenažrané distributory, kterým jde jen o peníze a nejsou svojí práci schopní odvést pořádně, nechte nás vysvětlit příběh, který se kolem tuzemského vydání Hry o trůny na Blu-ray odehrál.

Začněme prostým faktem: Náš trh je stále velice malý a investice do českých mutací různých filmových edicí se často vůbec nevyplácejí, ačkoliv jsou ceny nových titulů relativně vysoké (i když se to v posledních měsících značně zlepšilo). Co platí v případě filmů, je pak obzvlášť velký problém u seriálů, které se těžko prodávají i na DVD, natož na novém vysokodefiničním formátu. Investice do počeštělé edice seriálu je přitom extrémně vysoká – po započtení koupě práv, dabingu, titulků a třeba tvorby menu to může být otázka sumy, z níž by na půl roku vyžila čtyřčlenná rodina.

Hra o trůny

Není pak divu, že se s Hrou o trůny pro český Blu-ray předem nepočítalo – praxe z minulých let distributora utvrdila v tom, že by se mu investice nevrátila, ani kdyby se stavěl na hlavu. Bylo to až po extrémně vysokém zájmu o DVD a po ohromném tlaku vás, fanoušků, kdy se v MagicBoxu rozhoupali k tomu, že tedy Hru o trůny pošlou i na Blu-ray. Objevil se ale jeden problém – všechna regionální Blučka už dávno vyjela z lisoven a českou podporu tak nebylo kam „přišít“.

V ten okamžik začala detektivní práce Lukáše Kreise z Magic Boxu, který nakonec objevil zemi, kde se Blučko Hry o trůny teprve chystalo. Tipujete správně, byla to Itálie, jež se chystala na HD premiéru někdy k srpnu tohoto roku. Kontakt s HBO ale nevyšel přesně podle představ – z centrály televize, která není televize zaznělo, že pokud chce Magic Box přidat českou podporu na italskou edici, zelenou dostanou jedině titulky. Dabing ne. A stejně tak padlo: Jiné než italské menu se dělat nebude.

Svalovat vinu na distributora by tedy bylo nešťastné, ten naopak udělal vše, co bylo v jeho silách pro to, aby se k nám Hra o trůny ve vysokém rozlišení vůbec dostala. Volba mezi „nedomrlou“ edicí a žádnou edicí byla no-brainer, díky troše té ochoty a pečlivé práce se parádního fantasy seriálu dožijeme i doma. Jak tedy píší někteří smířlivější z vás v komentářích původního článku – buďme rádi, že Blučko vůbec bude. A teď, když známe celý příběh, obzvlášť. Všechny e-shopové ceny jsou mimochodem předběžné, zatím žádná oficiální částka nepadla.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského ...

Vložil slart (bez ověření), 28. Březen 2012 - 18:24

Obrázek uživatele slart

Díky za článek. Je dobře, že jste to zde popsali. Docela mě překvapuje ta reakce HBO, že nedovolili dabing ani jiné menu. Především oni (pokud tedy oni vydali tu základní eng region-free verzi) by se měli zamyslet a příští sezóny vydat s maximální jazykovou podporou (titulky, které už mají hotové) už v základní anglické verzi. Co bychom si my i oni ušetřili nervů a starostí. I když oni jsou možná vysmátý tak jako tak :)

Re: Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského ...

Vložil MLaw (bez ověření), 28. Březen 2012 - 21:15

Obrázek uživatele MLaw

„Bylo to až po extrémně vysokém zájmu o DVD a po ohromném tlaku vás, fanoušků, kdy se v MagicBoxu rozhoupali k tomu, že tedy Hru o trůny pošlou i na Blu-ray.“

A to je právě ten problém. Ti kravaťáci si takových věcí nevšimnou do té doby než je někdo práskne přes hlavu, takže vlastně to opravdu JE problém distribuce.

Kdyby tihle pánové místo neustálého sledování čísel taky tak trochu sledovaly i zájmy jiných lidí, tak by je možná překvapilo o kolik peněz vlastně přicházejí svojí vlastní neschopností.

Upřednostňuju originální audio, u kterého mám titulky, ale už teď říkám že si to nekoupím a můžou si za to sami…

Re: Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského ...

Vložil Ion Tichý (bez ověření), 28. Březen 2012 - 22:02

Obrázek uživatele Ion Tichý

V podstatě souhlas…

Probudili se pozdě a pak honili bycha…, nějak se mi nechce věřit v jejich lidumilnost…prostě neodhadli zájem a najednou začmuchali možný zisk. Postoj českých distributorů se mění jen hodně pomalu a jejich zkostnatělost je primárním důvodem stavu na trhu.

Re: Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského ...

Vložil slart (bez ověření), 29. Březen 2012 - 8:54

Obrázek uživatele slart

Ano, udělali chybu. Ale teď projevili snahu ji napravit a podařilo se. A co je výsledkem? Vaše nespokojené komentáře a výkřiky, že si to nekoupíte. Dává tohle smysl? Co teda chcete?

MLaw: „A to je právě ten problém. Ti kravaťáci si takových věcí nevšimnou do té doby než je někdo práskne přes hlavu, takže vlastně to opravdu JE problém distribuce. Kdyby tihle pánové místo neustálého sledování čísel taky tak trochu sledovaly i zájmy jiných lidí, tak by je možná překvapilo o kolik peněz vlastně přicházejí svojí vlastní neschopností.“ Taky se mi nelíbí, že u nás toho spousta nevychází. Ale co kdybyste se příště, až s něčím nebudete spokojeni, snažili s tím něco udělat, např. napsali na ta pravá místa? Čím více jim přijde názorů nebo připomínek, tím větší šance, že s tím něco udělají – to je ten „tlak fanoušků“. Vás by to stálo jen pár e-mailů.

Ion Tichý: „Probudili se pozdě a pak honili bycha…, nějak se mi nechce věřit v jejich lidumilnost…prostě neodhadli zájem a najednou začmuchali možný zisk. Postoj českých distributorů se mění jen hodně pomalu a jejich zkostnatělost je primárním důvodem stavu na trhu.“ Jaká lidumilnost? Ano, neodhadli zájem, zaspali a opatrně vydali jen DVD. Ale pak podařilo to, že zareagovali na tlak fanoušků. To je snad dobře, ne? A je snad jasné, že to nedělají pro vaše krásný oči, že na tom nechtějí prodělávat.

Opravdu nechápu reakce našich lidí. Jen neustálý stěžování a to i pod zprávou, která by měla spíše potěšit.

Re: Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského ...

Vložil Martin (bez ověření), 29. Březen 2012 - 10:22

Obrázek uživatele Martin

Nejseš ty ten Lukáš Kreis z Magic Boxu ??

Re: Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského ...

Vložil slart (bez ověření), 29. Březen 2012 - 11:01

Obrázek uživatele slart

:) Ne, nejsem. Jsem jedním z těch, co si Hru o trůny už chtěli objednat na amazonu bez cz podpory, ale ještě předtím učinili poslední zoufalý pokus – napsali do Magic Boxu „ostrou prosbu“ :) Pana Kreise musím pochválit za aktivní přístup k věci.

Re: Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského ...

Vložil Martin (bez ověření), 29. Březen 2012 - 11:04

Obrázek uživatele Martin

Tak napiš ještě jednu „ostrou“ za Impérium..:)

Re: Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského ...

Vložil MLaw (bez ověření), 29. Březen 2012 - 18:31

Obrázek uživatele MLaw

„Ale co kdybyste se příště, až s něčím nebudete spokojeni, snažili s tím něco udělat, např. napsali na ta pravá místa?“

A vy si myslíte že jsem nic podobného neudělal? Naopak se o to snažím častěji než si myslíte, jenže po čase když zjistím že jim je to u p*dele, tak pomalu ztrácím víru.

Pokud je pro vás výhra 5 měsíční zpoždění, absence dabingu a italské menu, tím lépe pro vás. Já za takovou nehoráznost dávat peníze NEbudu (fakt by mě zajímalo kolik za to ve fináli ti zloději budou chtít).

Já se vždy snažil distribuci podpořit a co za to naoplátku dostanu? Témeř nic – pamatuju se jak jsme se spoustou přátel prolézaly kouty internetu a snažili se přimět co nejvíc lidí aby byly pro vydání seriálu X-Files v digipacku – krom toho že chtěli za jednu sérii naprosto nemyslitelných 2000,– Kč (!!!!!!), tak se na nás samozřejmě nakonec stejně vysrali…

(nejen) Po tomhle má člověk pocit že si z něj vlastně dělají srandu – takže moje stanovisko je že až se ke mě přestanou otáčet zády, tak já se přestanu otáčet zády k nim – a to jsem prosím za ně dlouhou dobu bojoval. Až v poslední době jsem zjistil jak jsem byl naivní, protože to jsou vlastně jen nenažranci (jeden můj kamarád měl možnost setkat s jedním takovým člověkem osobně a jen mi to potvrdil).

Re: Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského ...

Vložil Martin (bez ověření), 29. Březen 2012 - 19:16

Obrázek uživatele Martin

Nejsou to nenažranci, jsou to obchodníci. Jesli dobří, nebo špatní, toť otázka.

Re: Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského ...

Vložil Ion Tichý (bez ověření), 29. Březen 2012 - 21:46

Obrázek uživatele Ion Tichý

a je otázkou, jestli my jsme chytří nebo hloupí zákazníci… snažím se být chytrý a vybírám si, co mi vyhovuje…a nabídka našich distributorů to rozhodně není…někde je prostě chyba.

Jinak k diskuzi nahoře, taky jsem byl tak trochu naiva a snažil se podpořit naše distributory…ale po komunikaci s nimi jsem se toho naštěstí zbavil…z cca 20 mailu (podotýkám slušných, jsem v podstatě velký dobrák)byla rozumná komunikace jedna…většinou žádná reakce. Takže pokud se oni k nám chovají jako k troubům, tak to já se budu chovat a vyjadřovat k nim jako k lumpům…a nic na tom nemění ani tenhle článek.

Re: Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského ...

Vložil Martin (bez ověření), 29. Březen 2012 - 21:55

Obrázek uživatele Martin

" a je otázkou, jestli my jsme chytří nebo hloupí zákazníci… snažím se být chytrý a vybírám si, co mi vyhovuje…a nabídka našich distributorů to rozhodně není…někde je prostě chyba ". Ta chyba je v nás – chceme filmy nebo seriály, kterou většina populace ani nezná. Zamysli se nad tím.

Re: Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského ...

Vložil Martin (bez ověření), 29. Březen 2012 - 22:03

Obrázek uživatele Martin

Což samozřejmě není tento případ........chtěl jsem jenom říct, že to nejsou idioti a uměj si to setsakra spočítat. Nebo ne ?

Re: Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského ...

Vložil Ion Tichý (bez ověření), 29. Březen 2012 - 22:08

Obrázek uživatele Ion Tichý

V tomhle případě si myslím, že nemáš pravdu… o tenhle seriál byl a je docela velký zájem (viz úspěch DVD), takže tenhle případ je jednoznačně selhání distributora. Jinak všude v obchodě funguje princip nabídnou něco zajímavého a přesvědčít zákazníka, aby to koupil..naši distributoři se nás snaží přesvědčit, že napřed musíme nakupovat něco, co nechcem, aby nám potom mohly dát i to, co chceme…to je naprosto absurdní situace a já ji nemíním akceptovat…všeobecne řečeno, naši distributoři žijí stále někde v devadesátých letech minulého století a pořád jim ujíždí vlak… jestli to pochopili nebo ne nevím, ale nic tomu dosud nenasvědčuje…

Re: Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského ...

Vložil Martin (bez ověření), 29. Březen 2012 - 22:16

Obrázek uživatele Martin

V tom případě to tudíž idioti jsou, tudíž se nemohou divit, že si lidi ty filmy radši stáhnou. Oprav mě, jestli se mýlím.

Re: Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského ...

Vložil Ion Tichý (bez ověření), 29. Březen 2012 - 22:23

Obrázek uživatele Ion Tichý

Je to tak, jak říkáš… já říkám „za dobré služby jsem ochoten připlatit, za špatné nedám ani korunu“ Jinak se mi vždycky líbí argument, že stahování něco zabíjí (doplň si sám…hudbu, film.), přitom filmy, které jsou nejstahovanější, jsou i nejvýdělečnější..možná to souvisí s kvalitou a platí premisa, že stahování film oživuje… :-)

Re: Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského ...

Vložil Martin (bez ověření), 29. Březen 2012 - 22:30

Obrázek uživatele Martin

Jestli stahování „něco“, nebo „někoho“ zabíjí, jsem masový vrah, a v nejbližší době mě zřejmě uvidíš u tribunálu v Haagu…

Re: Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského ...

Vložil Rezza (bez ověření), 28. Březen 2012 - 22:25

Obrázek uživatele Rezza

Tak uz mam rozdivane BD z Amazonu(.co.uk) za par liber i s deskovkou :) Vzhledem k tomu, ze to ctu i knizne v anglictine, tak si nestezuji (a obcas je to ale mazec, na stredovekem anglickem hradu bych se asi domluvil!).

Re: Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského ...

Vložil Anonym (bez ověření), 29. Březen 2012 - 20:00

Obrázek uživatele Anonym

Urcite by som kupil tiez, ale len s EN menu. CZ titulky by stacili. Kedze CZ dabing HBO nepovolilo. Ale naco im bude? Na HBO daju par repriz a potom sa na dabing bude len prasit.

Re: Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského ...

Vložil casik (bez ověření), 31. Březen 2012 - 10:50

Obrázek uživatele casik

Presne tohle nechapu, vzdyt filmy do televize se nakupuji celkem dost dopredu, bluray ma velkou kapacitu a lepsi kompresi, aby se dalo dat na nej krome lepsiho obrazu vice jazyku, tak proc sakra nevychazeli media alespon se vsemi zakladnimi titulky (nejen nasimi) treba jen i v evr. regionu (jako dvd, bluray jakbysmet) a pak i se zvukem pro sousedici staty (tak to sice casto je, ale porad mi prijde, ze na to spise dlabou a nevyuzivaji to), vzdyt napr. s polskymi medii by se to prece muselo uzivit i se slovakama.

Re: Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského ...

Vložil Stíhač (bez ověření), 5. Duben 2012 - 15:08

Obrázek uživatele Stíhač

Souhlasím s tím, že se probudili pozdě, navíc když už to vydali na DVD. Je sice hezké, že to někdo zachránil alespoň takto, ale kdyby neignorovali HD vydání, nemusel tady nikdo nadávat. Pak se můžou divit, že si to lidi stahují v HD z netu.

Re: Česká Hra o Blu-ray trůny: Drama kolem tuzemského ...

Vložil h.thor (bez ověření), 25. Duben 2012 - 0:31

Obrázek uživatele h.thor

to není jediní problém tento seriál. Mě se to moc líbilo když jsem to viděl na HBO. Nejen to ale i Kamelot či Pacific. To vše ovšem na BD nikdy neuvidíme s plnou českou podporou. Hra o trůny začne druhou serii a já se ptám udělají stejný přehmat i podruhé? Já doufám že už ne a když začnou vydávat druhou můžou si vzpomenout na tu první. Jinak oběhnu Avatar 3D konečně bude mít cz dabing po roce a půl konečně i tak si na něj počkáme ještě tak 3 měsíce.