Chcete jít do 4K? Možná si počkejte na příchod Dolby Vision

vydáno 16. 4. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Televizory, Ze světa | 5 komentářů

Tagy: 4K, Dolby Vision, HDR

Pokud se v nejbližší době chystáte na obměnu své televizní techniky a máte v merku 4K, možná byste měli počkat do konce roku. To se totiž na trh dostanou první modely podporující HDR, neboli high dynamic range. Technologii, která výrazně přidává na kontrastu a vytahuje především kvalitu bílé a černé na maximum. Osobně jsme měli možnost vidět HDR variantu od Dolby – Dolby Vision – na loňském veletrhu IFA, kde pod záštitou Dolby machroval s technologií výrobce Phillips. Popravdě, na zadek jsme si nesedli a měli jsme podezření, že jen autoři řádně vytáhli jas filmu (promítal se druhý Abramsův Star Trek). Jenže světelné podmínky byly samozřejmě průměrné, takže dělat podobné soudy z pár minut na veletrhu, kde se svým způsobem „musí lhát“, nemá úplně cenu.

Dolby Vision

Dolby Vision stále zůstává zajímavým projektem a ačkoli je otázka, jak se mu bude dařit vedle konkurence (ne každý výrobce chce nutně štempl od Dolby a HDR standard bude otevřený), je jisté, že bude mít rozhodně hodně velké jméno a kampaň. Tu zaručí i podpora od hollywoodských studií. Přesněji Warner Bros. a Disneyho. První jmenovaný nově ohlásil tituly, které chce v Dolby Vision (tj. kombinaci 4K, HDR a širšího barevného gamutu) nabídnout (Na hraně zítřka, V oku tornáda, Lego příběh, Muž z oceli, Sherlock Holmes, Sherlock Holmes: Hra stínů). Druhý pak vysypal z rukávu rovnou podporu pro klasická kina.

Úplně prvním titulem se štemplem Dolby Vision v kinech bude další hraný film Brada Birda, sci-fi Země zítřka. Následovat bude animák od Pixaru V hlavě a přislíbena je i Dolby Vision verze chystané hrané verze Disneyho Knihy džunglí, kterou chystá režisér Iron Mana Jon Favreau.

Pokud byste si Dolby Vision chtěli vyzkoušet na vlastní kůži již nyní, můžete ozkoušet Dolby Cinema, jež se nachází například v holandském Eindhovenu či ve španělské Barceloně. V Americe se pak dá navštívit kino v Los Angeles, Kansas City, Houstonu či Atlantě. Součástí je tu samozřejmě zvuk v Dolby Atmos.

V případě domácí projekce si pak stačí počkat na letošní IFA, kde by Dolby Vision mělo být přítomné v o něco větším měřítku než posledně. No, anebo se koncem roku přesvědčíte, až televizory a přehrávače s podporou Dolby Vision, resp. HDR všeobecně dorazí i na tuzemský trh. My se každopádně těšíme. Byť se do přechodu do 4K zase nijak zvlášť nehrneme.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Chcete jít do 4K? Možná si počkejte na příchod ...

Vložil marko (bez ověření), 16. Duben 2015 - 18:46

Obrázek uživatele marko

mne osobne sa pozdava lepsi obraz na full hd

Re: Chcete jít do 4K? Možná si počkejte na příchod ...

Vložil brusíček (bez ověření), 16. Duben 2015 - 22:11

Obrázek uživatele brusíček

Je to všechno jenom o penězích, všechno co máte vyhoďte, a hurá do 4K nebo do čeho všeho… No to bych musel být padlý na hlavu, abych do toho šel…

Re: Chcete jít do 4K? Možná si počkejte na příchod ...

Vložil Psema (bez ověření), 17. Duben 2015 - 14:43

Obrázek uživatele Psema

Já jsem měl právě už na IFA pochyby, jestli je to DV prezentovaný správně. Celou dobu jsem měl při sledování pocit, že FullHD TV jednoduše snížili jas a u UHD TV ho navýšili a přidali kontrast. Zkrátka a dobře, rozesrali konfiguraci, aby bylo to porovnání výraznější. SPoustu scén jsem si z domova pamatoval v úplně jiný podobě. Výrazně míň ehm jasný. :D

Re: Chcete jít do 4K? Možná si počkejte na příchod ...

Vložil Stíhač (bez ověření), 17. Duben 2015 - 18:59

Obrázek uživatele Stíhač

Takže Dolby vzali fičury výrobců televizorů k dosažení hezčího obrazu (které bývají notabene ve filmovém režimu omezeny) a udělali z toho standard? No to mě…

Re: Chcete jít do 4K? Možná si počkejte na příchod ...

Vložil Anonym (bez ověření), 20. Duben 2015 - 9:08

Obrázek uživatele Anonym

nope, je to neco uplne jinyho