Co slibuje Canon 5D MkIII?

vydáno 16. 2. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Foto a video | 6 komentářů

Tagy: Canon, Canon 5D MKII, Canon 5D MkIII

Na konci února Canon pravděpodobně představí již třetí verzi „pětdéčka“, profesionální fullframové zrcadlovky, která si stačila získat během sedmi let své existence ohromné množství fanoušků fotografie. Ostatně fotit na fullframový digitální snímač je snem snad každého fotografa. Co zatím o chystaném Canonu 5D MkIII víme?

Podle zákulisních drbů by se mělo jednat o fotoaparát se snímačem o rozlišení 22 megapixelů, s jednašedesáti ostřícími body a schopností „pálit“ rychlostí 6.9 snímků za vteřinu. Prototyp byl nedávno zpozorován na testovací jízdě někde v exotických krajích (viz fotografii) a jak to tak vypadá, Canon spolu s tělem přístroje chystá také několik nových objektivů a samozřejmě příslušenství (battery grip atp).

Canon 5D Mk III?

Co je na novince od Canonu ještě zajímavého, je obchodní strategie. Canon 5D MkIII by totiž podle všeho mohl být nástupcem především pro Canon 7D (což je „pouze“ APS-C). Ostatně o tom, že si Canon s 5Dčkem krade zákazníky 1Dčka, se mluvilo už dlouho, 5D MkIII by tedy mohl mířit méně na profesionální sféru a více na fotoamatéry. Což by bylo velice příjemné, zvlášť, pokud by to znamenalo rozumnou cenovou politiku a sražení ceny MkII, který vlastně Canon, jak společnost tvrdí, hodlá podporovat i po příchodu MkIII.

Pokud jsou spekulace o technických vlastnostech přístroje pravdivé, Canon definitivně vzdal „megapixelovou válku“. Na adresu nově představeného Nikonu D800, který nabídne neuvěřitelných 36 megapixelů, totiž Canon řekl, že kdyby si myslel, že trh tak ohromné množství pixelů vyžaduje, klidně by podobný senzor vyrobil – jenže nic takového si nemyslí. Ono je to dobře, vyšší hustota pixelů totiž vždy znamená také větší šum a jeho absence, jak se ukázalo, je mnohem důležitější, než množství pixelů, kterým se můžete vytahovat leda nad pivem na vesnické zábavě.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Co slibuje Canon 5D MkIII?

Vložil Pedro_CZ (bez ověření), 17. Únor 2012 - 2:56

Obrázek uživatele Pedro_CZ

Tento clanek nepochybne nepsal fotograf. Pokud se ale pletu, tak v tom pripade jasny Canon „fanboy“.

Re: Co slibuje Canon 5D MkIII?

Vložil Ice (bez ověření), 17. Únor 2012 - 13:21

Obrázek uživatele Ice

Pripada mi ako keby to pisal nejaky pubertak. Ked Canon povie ze viac MPx netreba tak proste viac MPx netreba.
Ak tam pridaju AF z 1DX a zvysia fps tak bude omnoho viac konkurovat 1Dx ako predchadzajuci model, ktory vdaka zastaralemu AF bol odsudeny na atelier a krajinku.
K D800 sa nevyjadrujem. Cas, resp. fotky z produkcnych verzii ukaze ci to bol spravny krok.

Re: Co slibuje Canon 5D MkIII?

Vložil Aaa (bez ověření), 17. Únor 2012 - 14:29

Obrázek uživatele Aaa

Souhlas s tim, ze vice pixelu netreba, ostrost obrazu je hlavne o skle a jestláze miri do nizsi tridy, tak ty skla tomu budou odpívidat.

Pro me je problem i velkej format, neni kompatibilni s mymi objektivy, takze to telí je pro me nezajimave, tudiz nesouhlasim s poznamkou, ze kazdy sni o full frame, ja myslim, ze vetsina lidi nesni.

Re: Co slibuje Canon 5D MkIII?

Vložil Marek (bez ověření), 17. Únor 2012 - 23:25

Obrázek uživatele Marek

Tato informace: „Ono je to dobře, vyšší hustota pixelů totiž vždy znamená také větší šum a jeho absence, jak se ukázalo, je mnohem důležitější, než množství pixelů, kterým se můžete vytahovat leda nad pivem na vesnické zábavě.“ je ZNAČNĚ zkreslená.

Je pravda, že čím vyšší hustota pixelů, tím více šumu, ale jen při 100% přiblížení… pokud např. z nového D800 zmenšíte obraz na 12MPx D700, nemáte na výsledné fotce víc šumu, než na originál D700 – tedy téměř, abych byl přesný. Ten rozdíl je zanedbatelný. Naopak bude ale fotka pravděpodobně ostřejší.. (viz testy 5D II versus 5D classic)

Jako problém spíš vidím obrovskou velikost 36MPx fotky, to je prostě zbytečnost, která ve finále hodně zdržuje při zpracování..

Re: Co slibuje Canon 5D MkIII?

Vložil cvakálista (bez ověření), 17. Únor 2012 - 23:59

Obrázek uživatele cvakálista

Možná nakonec budou 5D dvě verze: 5D X 45MP, 61 bodový AF, 3.4 fps, 100–6400 (50–12800), 1 Digic 5+ Digic 4

5D Mark III 22MP, 61 bodový AF, 6.9 fps, ISO 100–25600(50–51200), 1 Digic 5+ Digic 4, nejlepší kvalita HD videa ze všech zrcadlovek Canon.

Re: Co slibuje Canon 5D MkIII?

Vložil Lubos (bez ověření), 1. Březen 2012 - 0:53

Obrázek uživatele Lubos

Takže 22MP jako předchozí typ. S megapixelovou skromností nesouhlasím, používám datastěnu s podstatně vyšším rozlišením, než má avizovaný Nikon D800, A opravdu nemám žádný problém, ani se zpracováním ani s kresbou objektivů. Canon používám spíše na méně náročné práce a pokud půjde ,, vývoj ''tímto směrem, předám ho své ženě ku focení dětí. Velmi smutná záležitost. A ne o moc veselejěí kvalita článku. Doufám, že je to celé jinak a Canon představí cosi důstojnějšího.

Luboš Servus