DIGITEX 2007 ve vysokém rozlišení

vydáno 10. 9. 2007 | sekce Tiskové zprávy | téma Z domova

Tagy: DIGITEX 2007, HD Live!, INVEX 2007

INVEX – DIGITEX jsou každoročně nejen přehlídkou nabídky soudobého trhu ICT a spotřební elektroniky, ale i reflexí nastupujících trendů a technologií. Po loňské výrazné prezentaci technologie a designu bude letos v Brně v rámci spotřebitelského Digitexu výrazně zaostřeno na vše, co se týká High-Definition. V pomyslném čele plejády tematických programů bude stát vedle unikátní výstavy Technologie&Design také projekt HD Live!

HD jedním z ústředních motivů DIGITEXu

High-Definition, pojem jež je běžně skloňován odborníky a k němuž se nyní začíná doslova upírat i zrak laické veřejnosti. Vysoké rozlišení obrazu, které má nahradit stávající a dosluhující formáty a nabídnout 2–5× vizuálně podrobnější obraz než klasické DVD. Štítky s tímto označením mělo v Brně už před rokem několik nepřehlédnutelných produktů – letos se na Digitexu z tématu High-Definition stane ústřední motiv řady prezentací zaměřených na spotřební elektroniku. Hlavním důvodem je zlomovost letošního roku pro HDTV v České republice, na trh se dostávají první filmové tituly na nosičích Blu-ray či HD DVD, hlavní tuzemské televizní stanice ohlásily svá pilotní vysílání v HD, ke startu se připravuje několik filmových kanálů v češtině a prodeje televizí a projektorů s označením „plné připravenosti“ k HD raketově rostou.

Největší tuzemský veletrh spotřební elektroniky tudíž očekává přehlídku celé škály zařízení od největších světových výrobců. Zájemci budou moci takřka na každém kroku spatřit technologie pro High-definition television (HDTV), tedy televizní vysílání ve vysokém rozlišení, optické disky třetí generace Blu-ray či HD DVD a samozřejmě potřebné přehrávací zařízení včetně těch kombinovaných. Společnost Epson ukáže domácí kino v podání projektoru se skutečným vysokým rozlišením (True High Definition) 1 080p a promítat se budou filmy zaznamenané v High-Definition formátech. Na stánku společnosti JVC se setkáte s řadou nepřehlédnutelných produktů, především digitálními kamerami JVC Everio s vestavěným pevným diskem. Vévodit jim bude světově první kamera s plně HD záznamem v rozlišení 1920×1080i – HD Everio GZ-HD7. Spotřebitele čeká také řada lahůdek v oblasti nových LCD televizorů. Jedním z nejzajímavějších exponátů bezpochyby bude 65" Ultra Slim Full HD-ILA hybridní televizor s technologií DynaPix HD a nízkou spotřebou. Tajemstvím jsou zatím zahaleny plány Sony, jež bude na DIGITEXU největším vystavovatelem s 400 metrů velkou prezentací SONY HD WORLD.

Pro ty návštěvníky, kteří se chtějí příslušně vzdělat, budou připraveny tématické doprovodné programy. „Co je to HDTV“ se budou moci zájemci dozvědět například v projektu nazvaném HD Live! Srdcem tohoto projektu, který stejně jako ostatní presentace spotřební elektroniky proběhnou v nejmodernějším pavilonu „F“ brněnského výstaviště, bude HD Kino – improvizovaný kinosál pro stovku sedících diváků, kteří budou moci shlédnout ukázky filmů, televizního vysílání a také přímý přenos ve vysokém rozlišení a každou hodinu též vzdělávací přednášky na témata:

  • Jaké vybavení pro HDTV?
  • Jaké jsou zdroje HD signálu?
  • V čem je HD jiné?
  • HDTV a Digitalizace.

Distributoři videa, televizní společnosti i prodejci spotřební elektroniky zde dostanou příležitost naživo přesvědčit diváky, své zákazníky, že zážitek z obrazu ve vysokém rozlišení je lepší než ze současné televize a DVD záznamu. Záměrem HD Live! je návštěvnicky atraktivní formou prezentovat celý řetězec vzniku, distribuce a spotřeby televize, videa a hudby ve vysokém rozlišení. Rozložení prezentací vystavujících bude tedy začínat produkcí obsahu ve vysokém rozlišení za účasti TV studií, pokračovat zpracováním vytvořeného obsahu a jeho distribucí ke spotřebiteli formou satelitního, terestrického, kabelového či internetového vysílání, nebo výrobou a prodejem nosičů HD obsahu.

„HD Live! je první a pravděpodobně jedinou platformou tohoto nového fenoménu v ČR, a proto očekáváme značný ohlas projektu,“ říká Jakub Ditrich, nezávislý odborný konzultant.

Součástí HD Live! bude ve čtvrtek 25. října celodenní konference věnovaná tématům digitalizace a HD vysílání v ČR, filmové distribuce, již se zúčastní zástupci firem prezentujících se na HD Live! a přední technologičtí novináři. Samostatnou částí projektu bude „spotřeba“ HD, tedy ukázky instalací domácích kin a audiosoustav formou osvědčeného projektu minulých ročníků DIGITEXu – Technologie&Design.

Svou cestu si za svými diváky na DIGITEXu najdou také televizní stanice, digitální vysílání zde bude propagovat například Český rozhlas. Návštěvníky v této části veletrhu nemine nabídka set-top boxů nebo různé alternativy broadcasterů pro připojení na digitální televizi. Pro odborníky pak bude určená tématicky spjatá odborná panelová diskuse Milníky digitální televize.

Technologie&Design přinese nejdražší gramofon světa či dokonalé stereo

Soulad špičkových produktů spotřební elektroniky, high-endových technologií a designu moderního nábytku ve světle inteligentních řešení domácnosti – to je již čtvrté pokračování projektu Technologie&Design, ve kterém bude moci náročný návštěvník navštívit desítky vybavených „pokojíčků“ domácnosti pod architektonickou supervizí. Novinkou budou náročná řešení pro domácí zábavu nebo řešení inteligentního řízení obývací kuchyně. V případě projektu Technologie&Design se opět nebude jednat o klasickou veletržní prezentaci, ale o ukázku kompletních řešení a příležitost naučit se, jak správně s technikou a nábytkem v interiéru pracovat tak, aby byl výsledek plně funkční a nabízel co největší komfort.

Středem expozic bude poslechová místnost s reproduktory BW Signature. „Ty jsou naprostý sběratelský unikát, vyvinutý na oslavu 40. výročí firmy B&W. Počet vyráběných párů je striktně limitován a už nyní, těsně po zahájení výroby, je téměř rozebrán. V jejich řešení se odráží odkazy historie i vize budoucnosti reproduktorových technologií,“ doplňuje Michal Jakubec ze Studia Jasyko, které je hlavním technologickým partnerem projektu. Na designu Signature Diamond se podílel jeden z nejvýznamnějších průmyslových návrhářů Kenneth Grange (londýnské taxi, Kodak, Parker Pens, apod.). Dostal mimořádně volné zadání – navrhnout reprosoustavy pro sebe. I proto zde najdete diamantovou membránu v ozvučnici z italského mramoru, opravdu nekompromisní řešení. Na Digitexu je budete moci spatřit a vyslechnout zapojené na špičkové kanadské komponenty Classe.

Pokud preferujete klasičtější design reprosoustav, budete mít možnost spatřit B&W 800D. Elegantní, 125kg těžký kus nábytku v červeném ořechu, třešni nebo černé, velmi důstojně působící v interiéru. Výjimečnost produktu je dána především použitým technickým řešením a řemeslným zpracováním. Například výškový reproduktor má kalotu z nejlepšího dostupného materiálu – monokrystalu diamantu potaženého platinou, to umožňuje reprodukovat krystalicky čisté vysoké kmitočty daleko nad lidským vnímáním. Středový reproduktor má membránu z Kevlaru (materiál např. na neprůstřelné vesty). Na membrány basových reproduktorů je použit Rohacell, materiál využívaný například v leteckém průmyslu či na výrobu kapotáže sportovních vozů. Problém s náročnou technologií, potřebnou pro výrobu zaoblené ozvučnice, ve které dva basové reproduktory pracují, vyřešili u B&W jednoduše – zakoupili v Dánsku továrnu, která se do té doby zabývala luxusními truhlářskými zakázkami. To jim umožňuje vyrábět robustní ozvučnici, která má bočnice a zadní díl tvořeny z jednoho ohýbaného kusu a navíc je uvnitř zpevněna patentovaným systémem příček zvaných Matrix. Díky její tuhosti a velkému objemu jsou basy skutečně pevné, plastické a dynamické.

Studio Jasyko kromě uvedených audioperliček ukáže i skvosty ze současné produkce LCD televizorů značky Sharp. Kromě běžnějších modelů tohoto giganta, který vyrábí špičkové televizory již 34 let, se můžeme těšit na obří LCD LC-65GD1Es s úhlopříčkou 65" (166 cm), samozřejmě s označením HD-READY. A to už je opravdu nekompromisní základ velkého domácího kina. Chybět nebudou samozřejmě ani současné vlajkové lodě flotily LCD televizí – prémiová řada AQUOS HD1E, sestávající ze dvou modelů o velikostech úhlopříčky 46 a 52 palců a nabízející HD rozlišení (1080p), integrované HDTV tunery a 160 GB harddisk, který umožňuje nahrávat programy v digitální kvalitě bez jakéhokoli externího zařízení. Díky čtyřem integrovaným tunerům pro příjem DVB-C, DVB-S, DVB-T a analogového TV signálu jsou nové vlajkové lodě AQUOS LCD dobře vybaveny pro všechny typy využití v televizní budoucnosti. Množství rozhraní z nich dělá víceúčelová zařízení pro všechny běžné periférie. Rozhraní USB počítá s přímým připojením kamery nebo USB flash pamětí. Kromě dvou High Definition Multimedia Interface (HDMI) pro reprodukci digitálního obrazu a zvukových signálů se televizory řady HD1E vyznačují spoustou video a audio rozhraní. Ve velkém očekávání bude představení jedinečného LCD televizoru s velmi působivým rozměrem 108", tedy 2,73m v plném – Full HD rozlišením.

Absolutní novinkou a mimořádným tahákem laiků i odborníků bude ukázka milionových gramofonů od společnosti Clearaudio, jež budou prezentovány společností High-End Audio Studio. S unikátní plovoucí konstrukcí bude k vidění mezi dalšími zhruba 20 druhy i představitel vrcholného umění – nejdražší gramofon světa, referenční Clearaudio Statement, výsledek 28-letého výzkumu a vývoje. Tento model je výsledkem snahy o postavení nejlepšího gramofonu bez ohledu na cenu, hmotnost a rozměry. Snoubí se v něm nejen to nejlepší z ostatních firemních gramofonů a ještě k tomu přidává jinde nevídané konstrukční finesy. Clearaudio Statement, v ceně přesahující 2,5 milionů korun, disponuje úctyhodnými rozměry (V x Š x H): 1250×960×570mm a hmotností 350kg. Zajímavostí je motorová jednotka řízená vysokorychlostním procesorem – použit je stejný elektromotorek, jaký pohání „Mars rover“, tedy výzkumné vozítko NASA cestující po Marsu. Samozřejmě se můžeme těšit i na špičkové výrobky nám běžným smrtelníkům poněkud bližší, a to řady Master Reference, Anniversary, Series Champion aj.

Dnešní zákazník nechce ovšem kupovat jednotlivé produkty, ale zajímá ho řešení. Někoho jen kvalitní domácí kino v obývacím pokoji, jiného kompletní rozvod zvuku po celém domě (multiroom systém) – téměř neviditelné, obvyklé vestavné reprosoustavy vám hrají kvalitní zvuk z jednoho místa rozvedený po celém bytě. V každé místnosti si můžete volit nezávisle co chcete slyšet a jak nahlas. Nejnáročnější klienti pak řeší kompletní ovládání domu systémem Crestron. Systém Crestron umožňuje intuitivně a snadno ovládat elektroniku, ale i jakékoliv technologie v domě. Například zvolíte si z nabídky dotykového dálkového ovladače sledování TV a systém Vám nabídne rovnou loga televizních stanic – nepřemýšlíte co zapnout a na jaké předvolbě. Nastavení teploty – zvolím jen kolik stupňů a systém vyhodnotí jak teploty co nejefektivněji dosáhnout – tepelné čerpadlo, nastavením žaluzií, vyvětráním, plynový kotel nebo klimatizace. Možnosti jsou prakticky neomezené a nadčasové řešení umožňuje i další rozšiřování v budoucnu. Toto inteligentní řízení obrazu, zvuku a klimatizace budeme moci spatřit v projektu Technologie&Design například v rámci kuchyně Nadop.

Mezi trendová řešení domácnosti určitě patří také konzolová řešení domácí zábavy připravená nejen na interaktivní zábavu, ale i na nejvyšší nároky práce s vysokým rozlišením digitálního záznamu. Kromě možnosti osahat si špičkové herní konzole Nintendo DS Lite s dotykovými displeji budou nejvyšší nároky kladeny také na grafiku v podání NVIDIA, která je partnerem projektů Technologie&Design, nebo zobrazení „kina doma“ na bázi dodavatelů projekční techniky.

Novinkou letošního ročníku je zavedení speciálního rodinného vstupného na pátek a sobotu. „Ke každé rodinné vstupence získá návštěvník zajímavý dárek, nosič s filmem ve vysokém rozlišení, v duchu jednoho z nejsledovanějších témat letošního ročníku,“ osvětluje Petr Ondrášek, ředitel veletržních projektů INVEX – DIGITEX.


Mezinárodní veletrhy informačních technologií a spotřební elektroniky proběhnou na brněnském Výstavišti 23. – 27.10. 2007. Jejich součástí jsou dva veletrhy: Mezinárodní veletrh informačních a komunikačních technologií INVEX a Mezinárodní veletrh spotřební elektroniky a digitální zábavy DIGITEX. Oba veletrhy jsou doplněny konferenčním programem pod souhrnným názvem Conferences & Events. Veletrhy navštívilo v loňském roce 104 tisíc lidí. Počet vystavovatelů dosáhl 564 z 22 zemí.

Premiérového ročníku projektu Reseller Meeting Point, který se konal při veletrzích INVEX – DIGITEX vloni, se účastnilo 17 partnerských firem a během 3 dnů jeho průběhu bylo registrováno více než 1600 prodejců IT a spotřební elektroniky.

Článek je součástí série, informující o akci INVEX / DIGITEX 2007 », HD Live! »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře