Do Varů přijedou "devadesátkoví" Mel Gibson a Laura Dern

vydáno 24. 6. 2014 | autor Anna Kopecká | sekce Novinky, Glosy | téma Filmy, Z domova

Tagy: Apocalypto, Expendables, Expendables: Postradatelní 3, Karlovy Vary, KVIFF, Laura Dern, Mel Gibson, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Michael Pitt, Snowpiercer, William Friedkin

Kdo by s programem, který skýtá filmy jako Frank, Zmizení Eleanor Rigby, Až na dno, Chlapectví nebo Rover, čekal i stejně adekvátní a „fresh“ seznam hostů, má smůlu. Doby, kdy se na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech zvali mladí a především aktivní tvůrci se zářnou budoucností (za zmínku stojí Leonardo DiCaprio v roce 1994, Scarlett Johansson v roce 2001, Keira Knightley v roce 2002, Ellen Page v roce 2007, Cary Fukunaga v roce 2009 – a mohla bych pokračovat) jsou očividně dávno pryč. Prozíravost a atraktivitu áčkových festivalů typu Cannes nebo Benátky letos naše (ruské) lázeňské město vymění za devadesátá léta minulého století.

Těšit se tak můžete na herečku Lauru Dern, jež uvede film Davida Lynche Zběsilost v srdci, v kterém si v roce 1990 zahrála s Nicholasem Cagem a Willemem Dafoem. Proč? To je upřímně řečeno záhadou. Asi aby se naplnily kvóty. Laura Dern pochází z herecké rodiny a letos jste si jistě všimli jejího otce Bruce Derna ve filmu Nebraska. Herečku, kterou si většina diváků spojí především s Jurským parkem Stevena Spielberga, aktuálně můžete vidět v ubrečeném rom-comu s rakovinou Hvězdy nám nepřály.

Laura Dern

Druhým a přibližně stejně „zajímavým“ hercem je Mel Gibson, který za svůj mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezme Křišťálový globus a překvapivě neuvede ve speciální projekci třetí Expendables. Místo toho uvede svůj zatím poslední režisérský počin Apocalypto (Statečné srdce, které co nevidět vyjde v Česku na Blu-ray, by bylo příliš velký mainstream?) z roku 2006. Hned 4. července od 23 hodin se diváci navíc mohou v Letním kině těšit na projekci snímku, který Gibsonovi zajistil kariéru ve Spojených státech. Už tušíte? Promítat se bude Šílený Max (Blu-ray recenzi celé trilogie si můžete přečíst zde, efektní kanystr, v kterém u nás vyšel, prozkoumejte tady), u něhož však chybí potvrzení, že si ho v poslední době svými alkoholickými výstřelky proslavený režisér/herec sám uvede. Smůlu tedy mají ti, kteří při čtení nadpisu doufali, že by se mohli dočkat gibsonovských pecek z ranku Odplaty nebo Smrtonosné zbraně.

Mel Gibson

Na druhou stranu na seznamu hostů najdete i poměrně nová, zajímavá a současná jména. Dcera hororového mága Daria Argenta Asia přijede uvést snímek Nepochopená a italskou kinematografii dále bude prezentovat Alice Rohrwacher s filmem Zázraky. Za zmínění pak stojí rozhodně i Bong Joon-ho, jenž s sebou veze vynikajícího Snowpiercera, který se natáčel v barrandovských studiích, David Mackenzie a jeho nejnovější film Hvězda kriminálu (režisér má na triku mimo jiné i povedené Perfect Sense) či Debra Granik a její Do morku kosti s Jennifer Lawrence.

Mezi oznámenými festivalovými hosty jsou dále i herec Michael Pitt či režisér William Friedkin, o jejichž účasti se však ví již delší dobu. V případě Michaela Pitta se pak vyloženě vybízí k zamáčknutí nostalgické slzy, neboť při jeho předchozí návštěvě před 9 roky festival nabídl poněkud atraktivnější „line-up“. Mezi hosty festivalu totiž patřila jména jako Robert Redford, Sharon Stone, Thomas Vinterberg, Alexander Payne, Michael Madsen, Matt Dillon, Timur Bekmambetov či Gael García Bernal. Trochu rozdíl, no ne?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Glosy

Komentáře