EIZO HD2442W: Nejdřív práce, potom zábava? (profil)

vydáno 30. 1. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Monitory | 2 komentáře

Tagy: 1080i, 1080p, ArcSwing 2, D-Sub, DVB-T, DVI-D, Eizo, Full HD, HD2442W, HDMI, LCD, monitor, PC, PCM, S-PVA, set-top-box, TF 6000TS, Topfield, tuner, USB

EIZO - logo

Multimediální LCD monitor + set-top-box Topfield TF 6000TS

Pokud si chce filmový divák dopřát zážitek v plném HD rozlišení, měl by zvolit televizor s úhlopříčkou alespoň 40 palců – tak zní nepsané pravidlo. Přesto se objevují výrobci, kteří nabízejí Full HD na mnohem menší ploše. Dost často se přitom jedná o klasické LCD monitory pro PC, vybavené televizním tunerem, patřičnými vstupy a také reproduktory.

Společnost EIZO pojala své řešení „domácí“ zábavy trochu jinak. K jednomu z nových modelů multimediální řady svých LCD monitorů sice přidala HDMI vstupy a vůbec poprvé dokonce i dálkové ovládání, ale to je všechno. HD2442W tedy má Full HD rozlišení, ale interní televizní tuner nebo dokonce reproduktory se nekonají.

Přesto je znát cílení nejen na tradiční segment profesionálních grafických pracovišť, ale i do běžných obytných prostor. Kromě už zmíněného dálkového ovládání tomu odpovídají některé funkce a také tři barevné varianty, ve kterých je monitor k dostání: matná černá, módní lesklá černá a tmavě stříbrná titanová.

Rám panelu a celý plášť přístroje je kovový, stejně jako mechanicky namáhané části osvědčeného ergonomického stojanu ArcSwing 2. Ten umožňuje otáčení nebo sklápění panelu o 172° do stran, vertikálně pak 60° nahoru a 5° dolů. Podstavec lze samozřejmě odejmout a monitor umístit přímo na zeď.

LCD monitor EIZO HD2442W

Kvalitní a vybavený

LCD panel je typu S-PVA a při úhlopříčce 61 cm disponuje Full HD rozlišením, resp. 1920×1200 bodů (16:10). Tyto parametry z něj spolu s kontrastem 1000:1 a velmi přesným podáním barev (včetně černé) činí ideální nástroj pro práci s fotografickými materiály nebo tiskovými předlohami. Kromě dvou vstupů pro připojení k PC je ale monitor vybaven také dvojicí HDMI konektorů, díky kterým je k němu možné připojit klasické multimediální nebo Blu-ray přehrávače – zdroje signálu s vysokým rozlišením.

LCD monitor EIZO HD2442W - dálkové ovládání

S tím ostatně počítá i výrobce, protože monitor dodává v bundlu společně s DVB-T set-top-boxem Topfield TF 6000TS. Ten je mimo jiné vybaven právě i HDMI výstupem a díky tomu může s modelem HD2442W tvořit ideální kombinaci pro sledování televizního vysílání. Topfield má velmi slušný upscaler a poskytuje rozlišení až 1080i, takže běžné SD programy vypadají na monitoru opravdu dobře. S vysíláním v HD si ale neporadí.

Obraz samotný lze ovlivnit čtyřmi přednastavenými barevnými módy (Standard, Cinema, Dynamic, Game, Custom) pro HDMI vstupy a šesti módy pro PV vstupy (Text, Picture, Movie, sRGB, Game, Custom), což u tohoto typu zařízení také není příliš obvyklé. Samozřejmostí je detailní možnost nastavení teploty barev, jasu, úrovně černé, filtru digitálního šumu a dalších parametrů.

Drobnosti, které (ne)potěší

Ze zajímavých funkcí, kterými je monitor vybaven, stojí za zmínku například senzor automatické regulace jasu podle okolí a aktuálního obrazu; majitele Blu-ray přehrávačů pak jistě potěší podpora frekvence 24 snímků za sekundu a vstupní mód Full Image, díky kterému jsou na ploše panelu zobrazena skutečně všechna obrazová data. Funkce „obraz v obraze“ (PiP) umožňuje mít na displeji zároveň signál z PC a HDMI, a to hned několika způsoby včetně poloprůhledného módu.

LCD monitor EIZO HD2442W

Celkově je ovšem Full HD rozlišení na tak malé úhlopříčce značně diskutabilní. Je sice skvělé pro práci na PC nebo sledování televizního vysílání v upscalovaném standardním rozlišení, pro nativní zdroje vysokého rozlišení, tedy například Blu-ray přehrávače nebo herní konzole, ho nelze příliš doporučit. Nutnost zachování velmi malé vzdálenosti od obrazovky je omezující, při větším odstupu přestávají být výhody Full HD zobrazovače velmi rychle okem postřehnutelné.

Zvukovou část má EIZO vyřešenou trochu šalamounsky. Monitor sice dokáže zpracovat audiosignál z HDMI (pouze stereo PCM až 192 kHz) a umožňuje ovládání jeho hlasitosti a barvy, ale nijak se nestará o jeho reprodukci – místo toho nabízí analogový stereo výstup a výstup pro sluchátka. Bez aktivní reprosoustavy je tedy samotný monitor němý.

Proč si ho koupit?

HD2442W je špičkový monitor pro vážnou práci, k němuž lze přes HDMI bez problémů připojit moderní komponenty domácího kina. Sledovat na něm digitální televizi lze díky dodávanému externímu set-top-boxu ihned, v každém případě je ale nutné postarat se ještě o externí ozvučení. Svou cenu si toto zvláštní řešení bohužel obhájí snad jedině v IT sektoru, kde je značka EIZO dostatečně proslulá svou kvalitou.

Hodnocení: velmi dobrý (7 z 10 bodů) jako součást domácího kina, vynikající (10 z 10 bodů) z pohledu IT profesionála
Cena v listopadu 2008: 32119 Kč včetně set-top-boxu Topfield TF 6000TS

Technické parametry

Úhlopříčka 61 cm / 24"
Rozlišení 1920×1200 bodů (16:10)
Kontrast, jas 1000:1, 450 cd/m2
Doba odezvy 6 ms
Pozorovací úhly 178° / 178°
Přípojná místa vstupy: 2× HDMI, 1× DVI-D, 1× D-Sub, 2× USB
  výstupy: 2× USB, stereo audio analog (1× 3,5 mm jack)
Technologie BlackLevel RGB, ContrastEnhancer, OutlineEnhancer, 16:9 FullMode, PiP, autoregulace jasu dle okolí, interní stabilizační senzor
Příkon / Standby 110 W / < 2 W
Rozměry (Š x V x H) 566 x 480 x 230 mm s podstavcem
  566 x 392 x 92 mm bez podstavce
Hmotnost 10,3 kg s podstavcem
  7,9 kg bez podstavce

(Zkrácený profil původně vyšel 20. listopadu 2008 v čísle 12/2008 časopisu Stereo & Video, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: EIZO HD2442W: Nejdřív práce, potom zábava? (profil)

Vložil Perry (bez ověření), 1. Únor 2009 - 14:12

Obrázek uživatele Perry

Na 24" palců mi nepřijde FullHD u PC nijak diskutabilní. Pokud se koukám na filmy na počítači, předpokládá se, že sedím poměrně blízko (cca. do metru) a tam je rozdíl velmi poznat oproti 22" a 1680×1050. Tohle není televize, kde sedím klidně 3 metry daleko. A 40" rozhodně není vhodný na nějakou práci a bližší sezení, kvůli velikosti jednotlivých pixelů začíná být vidět mřížka, což je docela podstatný problém.

Re: EIZO HD2442W: Nejdřív práce, potom zábava? (profil)

Vložil Anonym (bez ověření), 8. Únor 2009 - 22:29

Obrázek uživatele Anonym

Si ovfce !