Fujifilm chystá 1TB optické disky, mohly by nastoupit po Blu-ray?

vydáno 27. 11. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Přehrávače, Televizory, Foto a video | 11 komentářů

Tagy: 1080p, 4K, Blu-ray, FullHD, HD DVD, UHD, Ultra HD

Klasické harddisky se nafukují, SSD jsou den ode dne levnější, „flashky“ jakbysmet, všichni streamujeme jak o život a přesouváme data do cloudu, optické disky už k ukládání dat téměř nikdo nepoužívá. Člověk by řekl, že v nich výrobci žádnou další budoucnost nevidí, to by se však pletl. Fujifilm totiž připravuje optické disky, které pojmou rovnou 1TB dat a chce je komerčně zpřístupnit do nebo během roku 2015.

Fujifilm

Disky budou schopné stejně jako Blu-ray dostat na jednu vrstvu 25GB dat, narozdíl od našeho oblíbeného formátu v XL verzi však nekončí na čtyřech vrstvách, nabídnout by jich mohly až dvacet. Nejen to, pokud se bude zatím nepojmenovanému formátu dařit, další vývoj by mohl kapacitu vyhnat až na 15TB.

Málokdo si pravděpodobně dovede představit, že by se mohly disky prosadit mezi uživateli jako klasická úložiště dat. Ostatně to se nedaří už Blu-ray, nehledě na to, že v noteboocích optické mechaniky postupně ustupují a je jasné, že se veškerá úložiště přesunou do cloudu, případně se budou data fyzicky přesouvat na klasických „flashkách“.

Nabízí se ale otázka, zda-li nemá buďto formát od Fujifilmu, nebo nějaký jemu podobný budoucnost v distribuci filmů. Pravda, na HDmagu si dlouhodobě stojíme za tím, že je Blu-ray posledním fyzickým nosičem domácí zábavy. Současné trendy však napovídají, že by se mohl prosadit formát další, a to navzdory postupnému přesunu diváků na streamovací služby. Důvod? Ultra HD, nebo-li 4k.

UHD comparsion chart

To se momentálně nachází v podobné pozici, jako před nějakými deseti-patnácti lety HD, tedy vysoké rozlišení. Ani to ve svých začátcích nemělo žádné standardy na datový přenos (později jsme si zvykli na HDMI), neexistovaly nosiče, které by ho utáhly (po pádu HD DVD se jimi staly Blu-ray), v rámci televizního vysílání bylo obtížné sehnat dostatečný bandwidth (dnes je přitom HDTV docela běžné) a pochybovalo se o jeho budoucnosti. UHD je na tom velmi podobně a je proto klidně možné, že by mohlo zájem o nové optické disky ještě nějaký ten pátek přiživovat. K tomu, aby v něm byl celý film (s větší barevnou hloubkou, s vícekanálovými stopami, v HFR, ve 3D…) se mu pár stovek gigabajtů bude bez debat hodit a na to žádné distribuční kanály ještě dlouho nebudou dostatečně přizpůsobené. Je každopádně jasné, že by se 4k na discích „vyšších než Blu-ray“ stalo velmi drahou srandou pro podstatně užší uživatelskou základnu než má Blu-ray.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Fujifilm chystá 1TB optické disky, mohly by nastoupit ...

Vložil Anonym (bez ověření), 28. Listopad 2012 - 5:27

Obrázek uživatele Anonym

Kdepak je Pioneer s těmi slibovanými 8-mi vrstvými Blu-Ray?

Re: Fujifilm chystá 1TB optické disky, mohly by nastoupit ...

Vložil Jarry (bez ověření), 28. Listopad 2012 - 7:55

Obrázek uživatele Jarry

Dobrý den,i když jsem jednoznačně příznivec a sběratel hudby a filmů na pevném médiu, tak se již asi nedočkám této lákavé Ultra HD budoucnosti ! Jarry

Re: Fujifilm chystá 1TB optické disky, mohly by nastoupit ...

Vložil hexxisek (bez ověření), 28. Listopad 2012 - 8:26

Obrázek uživatele hexxisek

:-) všem lidem s chytrýma řečma o tom jak budoucnost je ve streamu přeju stastnej stream UHD filmu :-D

Re: Fujifilm chystá 1TB optické disky, mohly by nastoupit ...

Vložil th0ca (bez ověření), 28. Listopad 2012 - 10:58

Obrázek uživatele th0ca

Presne tak, takovyhle reci o tom, ze je budoucnost v cloudu, kdyz tak 80% lidi ani nevi co to cloud je, natoz jak s tim pracovat, (a soude dle toho jak jsou dnesni mladi (neberte to osobne vsichni samozrejme), co se IT tyka „vzdelani“, tak o tom pochybuju ze se to i nejak razantne zmeni) jsou fakt smesny. Nehlede na to, ze se: data prenaseji na flash discich? Jako fotky mozna, nejaka ta mp3 urcite ale bluray film? S prumernou rychlosti zapisu flashisku 5MB/s? Nehlede na to, ze by clovek musel mit tak 64GB flashdisk? Coz vychazi dost pres 1500,– a aby mel solidni rychlost zapisu tak jeste mnohem vice :) Vyvoj jde sice dopredu, ale klasicka flashka je tu uz pomalu dele jak bluray disk a nevsiml sem si, ze by za a) staly tolik co bluray disky pri same kapacite a za b) ze by byly rychle a spolehlive… Na externim disku se data prenaseji mozna lepe, ale tam je zas problem s tim, ze bluray disk udela hopla na zem, clovek ho vezme a da do krabicky, zatimco externi disk udela hopla na zem, clovek ho vezme a jeste si ho omlati o hlavu jakej to je idiot :D. A streamovani s tema nasema internetama, hahahahaha… tyhle zpravy vydavaj nekde v japonsku a pak se toho chyta celej svet, ze to je jako novej standard. To same „chytre funkce“ televizoru, maji wifi, maji tohle, maji tamto a pak z ruznych pruzkumu vychazi,ze tyhle super vychytavky na stream videii nepouziva prakticky nikdo.

Re: Fujifilm chystá 1TB optické disky, mohly by nastoupit ...

Vložil hexxisek (bez ověření), 28. Listopad 2012 - 18:27

Obrázek uživatele hexxisek

částečně souhlas, neumím si představit streamovat film…ok v americe nějakej 720p ve městě kde je internet na jiné úrovni, ale v česku ?? a co teprv stream UHD filmu? kolik to bude mít gb, když br má kolem 45gb…

Re: Fujifilm chystá 1TB optické disky, mohly by nastoupit ...

Vložil kuchi (bez ověření), 28. Listopad 2012 - 23:32

Obrázek uživatele kuchi

Blu-ray má možná 45 GB a datový tok kolem 30Mb/s, ale např. iTunes HD video ma datový tok kolem 10Mb/s a vysilani HD televize ma kolem 4–6Mb/s. Troufám si tedy říct, že download kolem 20Mb/s bude na UHD video streaming stačit (ve spojení s novými kodeky). A to zas tak nereálné číslo není

Re: Fujifilm chystá 1TB optické disky, mohly by nastoupit ...

Vložil Saddako (bez ověření), 5. Prosinec 2012 - 13:21

Obrázek uživatele Saddako

Před nějakými 8 roky jsem dostal ADSL s rychlostí 192kb. Dneska je přes VDSL standart 20Mb. Myslím, že než se UHD dostanou do fáze vysílání tak bude rychlost internetu (nebo distribuční sítě operátora?) někde mnohem dál a nárokům UHD se budeme smát.

Re: Fujifilm chystá 1TB optické disky, mohly by nastoupit ...

Vložil Anonym (bez ověření), 9. Prosinec 2012 - 4:36

Obrázek uživatele Anonym

UHD filmů kolik GYGA?nechci kecat ale pokud se nepletu tak se tady bavíme spíše o TERABYTECH.A můžu říct že je to pecka.Toto mít doma na bluray s AVreciever co podporuje až 192kHz/24bit DAC pro všechny kanály a to by byla jízda kterou bych si vychutnal.

Re: Fujifilm chystá 1TB optické disky, mohly by nastoupit ...

Vložil Anonym (bez ověření), 28. Listopad 2012 - 16:14

Obrázek uživatele Anonym

Já bych to bral,nic proti plackám.Ale proč to broboha už konečně nezmenšej,na takových 6cm.Miniaturizace probíhá všude kolem,ale tomuhle se vyhýbá.

Re: Fujifilm chystá 1TB optické disky, mohly by nastoupit ...

Vložil marko (bez ověření), 28. Listopad 2012 - 19:14

Obrázek uživatele marko

priznam sa na cele streamovanie sa vykaslem pockam si na zlavnene filmy, ceny su uz myslim prijatelne za blucka, takze ja som priaznivcom fyzickeho media, nie virtualneho…

Re: Fujifilm chystá 1TB optické disky, mohly by nastoupit ...

Vložil Kulivok (bez ověření), 5. Prosinec 2012 - 12:25

Obrázek uživatele Kulivok

To bude sranda. Když člověk přišel o data na disketě, no co, když na CD, tak už to bylo na pováženou, když nešla data přečíst z DVD, tak už bylo celkem zle, nečitelné BR to už je pohroma, ne-li tragédie a až přijde někdo o 1TB dat, tak si to půjde hodit. Nespolehlivá optická média nemají žádnou budoucnost ( koneckonců, proč se asi zálohuje výhradně na pásky, že ? Tedy mluvím tu o důležitých zálohách na LTO, ne domácí zálohy na několik HDD )