Grundig Vision 9 47-9870 T: Zaútočí ze všech stran (profil)

vydáno 27. 11. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Televizory | 2 komentáře

Tagy: 100 Hz, 3D Sound Projector, 47-9870 T, 9870, Digital Color Transition Improvement, Digital Luminance Transition Improvement, Digital Noise Reduction, Dolby Digital, DVB-T, EPG, Full HD, Grundig, Grundig Vision, Grundig Vision 9, HDMI, HDTV, LCD, Motion Picture Improvement, MPEG-2, PCM, Perfect Picture Plus, soundbar, subwoofer, televizor

Grundig - logo

100 Hz Full HD LCD televizor s 3D Sound Projectorem

Televizor německého výrobce svým „těžce“ působícím designem tak trochu klame tělem: kombinace lesklé i matné černé barvy a šedivého kovu, nezanedbatelná tloušťka (více než 11 cm) a nezvykle velká váha spolu s masivním stojanem na první pohled nevzbuzuje přílišné sympatie.

Pak si ale člověk uvědomí, proč tento model vypadá tak, jak vypadá, a ještě rád ho vezme na milost. Ono totiž není příliš televizorů, které by se kromě dnes už naprosto běžného Full HD LCD panelu mohly pochlubit také zvukovým výkonem 120 W a zabudovaným subwooferem.

Taková normální televize

Ale to bychom předbíhali. Sluší se začít dominantou přístroje, tedy LCD panelem. Při úhlopříčce 47" a rozlišení 1920×1080 bodů dosahuje průměrné hodnoty dynamického podsvícení, ze které je na první pohled jasná přítomnost standardního posvícení – stále modernější LED technologii bychom v tomto modelu hledali marně.

Naopak ale nechybí 100 Hz zpracování obrazu, které viditelně zlepšuje plynulost zejména rychlých pohybů (sportovní pořady atd.). Hračičkové mají samozřejmě k dispozici celou řadu parametrů a nastavení, kterými lze obraz přizpůsobit k obrazu svému: oživení barev, zvýšení ostrosti, dynamický kontrast i podsvícení, redukci MPEG artefaktů a úroveň kompenzace pohybu. Pravdou ale je, že tímto způsobem lze velmi snadno „vykouzlit“ obraz, působící dojmem mexické telenovely, točené na ruční kameru.

LCD televizor Grundig Vision 9 47-9870 T

Analogový televizní tuner, který už na některých místech naší republiky přestal mít (konečně) smysl, doplňuje DVB-T tuner; poradí si ale pouze s MPEG-2 vysíláním, na HDTV tedy můžeme zapomenout. Analogové i digitální kanály mají spolu s digitálním rozhlasovým vysíláním společné ladění i nabídku, k dispozici jsou také čtyři seznamy oblíbených kanálů. EPG má sice poněkud nestandardní ovládání, ale jinak poskytuje všechny dostupné informace a nemá problémy s češtinou.

Kladivo na plochý zvuk

Audio část plochých televizorů většinou odbýváme jednou nebo dvěma větami a doporučujeme přenechat ozvučení externí aparatuře, tentokrát to ale bude jiné. Nedílnou součástí televizorů Grundig řady Vision 9 je totiž takzvaný 3D Sound Projector – tedy reprosoustava typu soundbar, napevno umístěná pod samotným panelem.

Soundbar je designově velmi specificky proveden, na první pohled skoro jako by k televizoru ani nepatřil. V jeho pravé části je navíc umístěná indikační dioda, jejíž velikost a provedení (vertikální proužek přes celou výšku soundbaru) spolu s intenzivním modrým svitem působí celkem rušivě a navíc se nedá vypnout, přes to všechno je ale třeba se přenést.

LCD televizor Grundig Vision 9 47-9870 T

V nitru soundbaru je totiž ukryto celkem 16 (!) reproduktorů (8 výškových a 8 širokopásmových), zadní část televizoru navíc obsahuje dva hlubokotónové reproduktory, které lze při troše dobré vůle říkat subwooferem. Pomocí dobře známého principu zpoždění audiosignálu a odrazu zvukových vln od okolních stěn dokáže tento systém simulovat plnohodnotnou 5.1 sestavu a nutno říct, že mu to jde velice dobře.

Protože je nastavení 3D soundbaru v rámci menu věnována větší část, než nastavení obrazu, není jeho vyladění pro podmínky té které místnosti nic jednoduchého. Výrobce si toho je naštěstí plně vědom a dodává kalibrační mikrofon i s praktickým skládacím stojanem, což je u televizoru věc nevídaná. Automatické nastavení je s mikrofonem otázkou několika okamžiků, pak už ho stačí jen lehce ručně doladit.

Virtuální prostorový zvuk má samozřejmě své limity: výsledky v nepravidelně členité místnosti nebudou ideální, stejně tak mohou dělat problémy zvuk pohlcující materiály kolem stěn a nejrůznější překážky (květiny, police atd.), které by mohly zvukovým vlnám přijít do cesty… Celkově ale poskytuje 3D soundbar takové ozvučení, se kterým je zážitek nejen sledování běžného televizního vysílání, ale i filmů s kvalitní prostorovou zvukovou stopou například na DVD (ovšem pouze Dolby Digital nebo PCM, nikoliv DTS).

Proč si ho koupit?

Na první pohled obyčejná televize má čím oslovit především po stránce zvukového projevu. LCD panel je sice průměrný, ale zcela dostačující, ovládání je místy kostrbaté, dálkový ovladač trochu nepřehledný… Ale ten zvuk prostě stojí za to. Samozřejmě v případě, že není k dispozici ještě kvalitnější externí audiosestava.

Hodnocení: dobrý (6 z 10 bodů)
Doporučená cena v srpnu 2009: 49999,– Kč

LCD televizor Grundig Vision 9 47-9870 T

Technické parametry

Úhlopříčka 119 cm (47")
Rozlišení 1920×1080 bodů (16:9)
Kontrast, jas 40000:1 dynamický, 500 cd/m2
Doba odezvy 5 ms
Pozorovací úhly 178°/178°
TV tunery analogový PAL / SECAM (B/G, D/K, I, L), DVB-T (MPEG-2), 99 / 1000 předvoleb, EPG
Teletext TOP, FLOF (level 1.5, 1000 stran)
Vstupy zadní strana 2× HDMI, 2× SCART, 1× komponentní video, 1× VGA (D-Sub), 1× TOSLINK, 1× SPDIF, 1× analog stereo audio, 1× PC audio (3,5 mm jack), 1× kalibrační mikrofon (3,5 mm jack), 1× CI slot, 1× anténa, 1× USB (pouze update firmware), na boku 2× HDMI, 1× S-Video, 1× kompozitní video, 1× analog stereo audio
Výstupy zadní strana 1× SPDIF, 1× subwoofer pre-out, na boku 1× sluchátka (3,5 mm jack)
Technologie Motion Picture Improvement, Perfect Picture Plus, Digital Color Transition Improvement, Digital Luminance Transition Improvement, Digital Noise Reduction, Virtual Dolby Surround, 3D hřebenový filtr
Zvukový výkon 120 W (RMS)
Příkon / standby 370 W / < 1 W
Rozměry (ŠxVxH) 1140×800×387 mm se stojanem
Hmotnost 34,5 kg se stojanem

(Profil původně vyšel 30. července 2009 v čísle 8/2009 časopisu Stereo & Video, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Grundig Vision 9 47-9870 T: Zaútočí ze všech stran ...

Vložil Anonym (bez ověření), 27. Listopad 2009 - 10:32

Obrázek uživatele Anonym

To snad není pravda-Grundik montrum s katastrofálním obrazem. Plazma Panasonic S za poloviční cenu s neskutečně dokonalým obrazem, 400 Hz, HD tunery.

Re: Grundig Vision 9 47-9870 T: Zaútočí ze všech stran ...

Vložil d.f.h, 27. Listopad 2009 - 10:55

Obrázek uživatele d.f.h

No, však také nemá nijak vysoké hodnocení. Jsou různé výrobky a o všech by se mělo napsat… Každopádně cena tohoto modelu je v tuto chvíli už o dobrých 20 % nižší.