Harry Potter a Fénixův řád (recenze Blu-ray)

vydáno 6. 8. 2010 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy | 2 komentáře

Tagy: Blu-ray, BonusView, Dolby Digital, Dolby TrueHD, film, Harry Potter, Harry Potter a Fénixův řád, Harry Potter and the Order of the Phoenix, PIP

Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2007) (Blu-ray)

Sahají-li tržby filmu o obrýleném čaroději k laťce miliardy dolarů, čekali byste, že se producenti nebudou bát rozhazovat a pro každý další díl zvolí ty „nejprovařenější“ a nejočekávanější tvůrčí volby. Producent a „duchovní otec“ filmů o Harry Potterovi David Heyman má ale jiný názor a nebojí se experimentovat.

Po rutinérovi Columbusovi se nebál svěřit rodinnou sérii do rukou inovátora Cuaróna, nejakčnější díl hodit na bedra odborníkovi na usazené komedie a dramata, a všechna ostatní zpracování příběhů z pera J. K. Rowling poté i televiznímu režisérovi, o němž nikdo nikdy neslyšel.

Ano, volba Davida Yatese pro páté potterovské dobrodružství byla více než šokující. Britského řemeslníka, v jehož životopise nejvíce vyniká mrazivá politická minisérie State of Play (nedávno pod názvem Na odstřel – recenze – přetočená v amerických podmínkách i do celovečerní podoby), si přece jen dovedl za kamerou stopadesátimilionového blockbusteru představit málokdo.

O to překvapující je skutečnost, že se Yates nezalekl a z Fénixova řádu udělal (hned vedle Vězně z Azkabanu – recenze) zdaleka nejosobitější adaptaci kouzelnické ságy.

Pravda, nebyl na to sám. Osud pubertálního čáryfuka totiž poprvé a zároveň naposledy dostal do rukou scenárista, pro nějž pojem „adaptace“ neznamená „výtah oblíbených scén“.

Michael Goldenberg se místo věrného převracení knižní předlohy soustředil na myšlenky knihy a veškerou pozornost zaměřil na samotného Harryho, jemuž v páté části začíná pomalu šplouchat na maják, jelikož se začíná v plné síle projevovat pouto s Pánem Zla, který se snaží do mladého mozku svého protivníka implantovat natolik zneklidňující obrazy, že by byla většina z nás do deseti minut objednaná k doktoru Chocholouškovi.

Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2007) Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2007) Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2007) Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2007)

Harry zajisté otvírá i další romantickou kapitolu a zároveň se z něj pomalu stává „vůdce“ světlé strany Síly, avšak centrem Fénixova řádu přesto zůstává vnitřní boj a pochyby vyvolávané děsivými sny, jež vyvoleného chlapce, který přežil, vedou k úvahám, jestli se z něj nestává druhý Voldemort.

Úvahám, jimž rozhodně nepřidává skutečnost, že valná část kouzelnického světa nevěří, že se Harryho nemesis doopravdy vrátila a hodlá poslat šest stop pod zem každého, kdo se jí postaví do cesty.

Goldenbergův scénář je fascinujícím způsobem dokonalý. Jistě, z rozsáhlé knihy nebyla do filmu převedena téměř žádná vedlejší linie, avšak právě přímý tah na branku a jasná vize dělají z Fénixova řádu strhující podívanou, v níž navíc díky Yatesovu komornímu pojetí konečně nehrají prim speciální efekty, nýbrž mladí herci.

Při srovnání s nabubřelým Ohnivým pohárem (recenze) je Fénixův řád pohlazením po duši každého, kdo není zvědavý na povrchní žvatlání a spoustu jedniček a nul, ale na příběh, charaktery a dobře gradované vyprávění.

Yates vládne filmu zkušenou rukou a předepisuje mu (s vydatnou pomocí relativně krátké stopáže) ďábelsky rychlé tempo, v jehož světle působí ostatní potterovky jako tuzemské vlaky vedle francouzských TGV. Zároveň je však na vše dostatek času, a tak film nepůsobí jako pouhá procházka po Bradavicích, z níž vám uvízne v hlavě leda úchvatná výprava.

Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2007) Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2007) Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2007) Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2007)

Naopak, pátý Potter má hloubku, každá scéna vyladěné tempo a velkolepé, tříaktové finále na Ministerstvu, kde konečně létají vzduchem i nějaké ty prskavky, je ukázkou bezchybně zvládnuté gradace, jejímž vrcholem není paradoxně výbuch ve stylu Michaela Baye, nýbrž herecká one-man show Daniela Radcliffa, která dopravuje skrze plátno ne košík, ale rovnou náklaďák emocí.

Emocí, jež si budete chtít zopakovat, protože právě ony přibližují diváka nejblíže k centru celého kouzelnického vypravování, jímž není nic jiného než dospívání a loajalita Harryho, Rona a Hermiony k ostatním a sobě navzájem.

Technické provedení

Jelikož je Harry Potter a Fénixův řád prakticky nový titul, není s podivem, že je jeho Blu-ray disk vesměs referenční záležitostí.

Po vizuální stránce nelze až na místy prapodivnou kameru Slawomira Idziaka (Černý jestřáb sestřelen, Král Artuš) nic namítat. Harry Potter se prezentuje s ostrým obrazem s jen lehkou vrstvou filmového zrna, dokonalou černou a neméně úchvatným vykreslováním ve stínech, kde není ani známka po jakémkoliv slévání.

Obraz je skvěle kontrastní a plný drobných detailů (kachlíky na Ministerstvu, oblečení, ale i vlasy a kontury tváří), a zároveň dodává šťávu i některým méně povedeným trikům (obr Dráp). Ty nejlepší efekty jsou pak opravdovou pastvou pro oči.

Schválně se zaměřte na třicetiminutovou bitku na Ministerstvu. Z poliček padající koule s proroctvími a posléze i rubanice kouzelníků objevují třetí dimenzi i bez 3D brýlí, bitva dvou největších kouzelníků oslňuje kouzlením založeným na jednotlivých elementech (ohnivý had nemá chybu), a když začnou létat vzduchem kusy černých obkladaček a roztříštěné sklo, čelist může slabším povahám zamířit nekontrolovaně na zem.

Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2007) - Blu-ray video bitrate

Zdaleka nejpůsobivější je pro mě ale sekvence s posedlým Harrym válejícím se v jemných zrnkách písku. Nejenže je skvěle natočená, ale díky vykreslení každého zrnka a dalších detailů je eye-candy natolik, že by se mohla zarámovat a fungovat jako příklad, jak úchvatně může film na Blu-ray vypadat.

A jak dobře Potter na Blu-ray vypadá, tak dobře také zní. Nemyslím tím samozřejmě zcela průměrný český dabing (Dolby Digital 5.1) se snowboarďákem Kotkem, ale původní anglickou stopu, která se může ohánět velmi působivě namixovaným Dolby TrueHD 5.1, které vám z jednotlivých kanálů vyžene všechny pavučiny.

Platí to opět hlavně o poslední půlhodince, ovšem nijak zvlášť pozadu nezůstává ani civilní a více dialogový zbytek filmu. Jak je u potterovek zvykem, i pětka má naprosto čisté dialogy i líbivý soundtrack, jenž je výrazný během celé stopáže. Zdaleka nejlépe přitom zní při úvodním průletu Londýnem, během tréninkových koláží Brumbálovy armády a také u již několikrát zmíněného závěru. Ve zbytku filmu pak hudba podtrhuje atmosféru, aniž by jakkoliv zapadala.

Moc pěkné jsou ovšem i zvukové efekty, které – jak jinak – výrazně excelují při Brumbálově souboji s Voldemortem, kdy si lze vychutnat nejen plápolání ohně, burácení vichru či pleskání vody, ale i libový svist hůlek, na němž lze jednoduše uši nechat.

Zkrátka jde z technického hlediska o doposud nejvydařenější Blu-ray Harryho Pottera na trhu.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Harry Potter a Fénixův řád.

Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2007) Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2007) Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2007) Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2007)

Bonusy

Ačkoliv film samotný na mladší ročníky z vysoka kašle a snaží se bavit především odrostlejší diváky, bonusová sekce je rozkročená na obě strany.

Při hlubším pohledu to znamená, že na disku kromě vydatných informačních bonusů najdete i mnohé zbytečnosti (Skrytá tajemství Harryho Pottera), jež se buď tváří jako stěžejní shrnutí všech dílů čarodějnické série, ač se jedná pouze o povrchní promo pro ty, co u filmů zapomínají používat kromě smyslů také mozek, anebo slouží vyloženě pro zábavu. (Interaktivní Kouzlo střihu, v němž si po krátkém úvodu režiséra a střihače můžete sami ozkoušet jednoduchý střih scény z filmu.)

Dokumentů pro děti i dospělé je naštěstí vyrovnané množství, tudíž si každý najde to svoje. Společně však mohou absolvovat Procházku s Nymfadorou, kde představitelka Tonksové blbne jako o život a kromě toho prochází jednotlivá produkční oddělení a snaží se nejen předat info o zákulisí, ale podstrčit i několik fórů. Což se jí vcelku daří, byť mi podobný dokument na Blu-ray disku „čtyřky“ přišel o něco lepší.

Pro bonusové harcovníky jsou ovšem nejzajímavější dnes již klasické Focus Points. Jedná se o obvyklé PiP/BonusView featuretty (1–3 minuty dlouhé), které si lze pustit společně s filmem, anebo samostatně (doporučuji!), a které pokrývají kompletní výrobu páté potterovky. Dozvíte se tak poměrně dost o tricích, výpravě, pojetí, natáčení samotném… No vlastně o všem (včetně legračních příhod), co vás může zajímat, pakliže se zajímáte o kouzlo zvané kinematografie.

Svou pouť skrze extra materiály poté můžete zakončit ještě vystřiženými scénami, které sice skončily na podlaze střižny zaslouženě (většinou jen ukazují život v Bradavicích více zeširoka), ale kdyby měly ve filmu místo, kvalitativně by mu nijak neublížily. České titulky samozřejmě nechybí.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Harry Potter a Fénixův řád (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 7. Srpen 2010 - 9:09

Obrázek uživatele Anonym

moc pekna recenze.mam jej doma a musim jen souhlasit,je to bomba

2 hodiny nudy

Vložil kvok (bez ověření), 7. Srpen 2010 - 12:13

Obrázek uživatele kvok

Pětka mi přijde ze všech filmových HP nejhorší. 2 hodiny naprosto ničeho, bez děje. Bez knížky naprosto nepochopitelné náznaky (vůbec jsem nepochopil, proč se Harry zlobí na Cho). Takhle rozpustit čas se nepodařilo ani Arthurovi 2. Naopak u čtverky HP se mi líbí humorné pojetí.