Harry Potter a Kámen mudrců (recenze Blu-ray)

vydáno 12. 7. 2010 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, Dolby Digital, Dolby TrueHD, film, Harry Potter, Harry Potter a Kámen mudrců, Harry Potter and the Sorcerer's Stone, VC-1, Warner Bros.

Harry Potter a Kámen mudrců (Harry Potter and the Sorcerer's Stone, 2001) (Blu-ray)

Psal se rok 2001 a světem – jako každý rok – otřáslo hned několik událostí. Američané (a spolu s nimi také všichni ostatní) museli například zkousnout teroristický úder na solar v podobě zdemolovaných „Dvojčat“ Světového obchodního centra, našinec oplakával úmrtí fotbalového internacionála Pepiho Bicana a v závěru roku přišla událost, jež měla definovat jistý žánr kinematografie dekádu dopředu.

Správně: Stačilo, aby Harry Potter poprvé okusil kouzla a čáry, proběhl se po bradavických pozemcích a objevil slavný Kámen mudrců, a bylo jasno (především kvůli komerčnímu úspěchu), že se z něj záhy stane legenda. Legenda rozprostřená do sedmi (resp. osmi) filmů, z nichž jedny dřou bídu s nouzí, zatímco druhé baví i diváky, kterým knižní série J. K. Rowling říká zhruba tolik, jako Uwe Bollovi pojem „dobrý film“.

Přínos filmů o mladém „čáryfukovi“ je v tuto chvíli nezpochybnitelný stejně jako jejich dramatický vývoj, jenž s každým dalším dílem přiblížil sérii blíže dospělému publiku a ukázal vztyčený prostředníček těm nejmenším.

Avšak z první kapitoly režírované rutinérem Chrisem Columbusem, jehož nejlepším snímkem nadále zůstává duo filmových rošťáren Macaulaye Culkina (Sám doma a Sám doma 2: Ztracen v New Yorku), zůstala po letech spíše lehká pachuť na patře, nežli spokojené bručený odrostlých diváků.

Po devíti letech od premiéry je totiž ještě víc znát, že je Harry Potter a Kámen mudrců srabácká sázka na jistotu, která nemít za sebou slavnou předlohu, mohla dopadnout podobně, jako v dnešní době víceméně neúspěšný Percy Jackson nebo libovolný fantasy spektákl z posledních dvou sezón.

Harry Potter a Kámen mudrců (Harry Potter and the Sorcerer's Stone, 2001) Harry Potter a Kámen mudrců (Harry Potter and the Sorcerer's Stone, 2001) Harry Potter a Kámen mudrců (Harry Potter and the Sorcerer's Stone, 2001) Harry Potter a Kámen mudrců (Harry Potter and the Sorcerer's Stone, 2001)

Columbusovi nikdo nesebere, že to byl právě on, kdo oživil Bradavice a postavy, které milují po celém světě miliony čtenářů… Avšak je smutnou skutečností, že přes všechnu snahu nedokázal z filmu udělat nic jiného, než pouhou ilustraci knihy, v níž minimálně třetina scén přebývá a je ve výsledném střihu pouze proto, aby uspokojila hardcore fanoušky.

Nechápejte mě špatně, osobně mám obrýleného klučinu s neposednou čupřinou na hlavě rád skoro stejně jako pány McClanea a Ramba. Jenže Harryho uvítací dobrodružství trvá dvě a půl hodiny, což je na jednoduchou rozprávku o tom, jak se vyvolený hoch dostane do magického výchovného institutu, kde se celý rok učí pět kouzelných formulí a na konci najde spolu se svou Nemesis rovněž pofidérní MacGuffin, opravdu příliš.

Obzvlášť když Columbus režíruje stylem působícím ospaleji než svého času Miloš Zeman, akční scény postrádají dynamiku i jakýkoliv wow efekt, a vše drží pohromadě jen proto, že má film hezky a draze vypadající výpravu, roztomilé malé představitele, výtečnou Williamsovu hudbu a knižní základ, jenž na poli dětské literatury patří zaslouženě mezi bestsellery.

Na Columbusovu obranu je ovšem potřeba uvést, že se mu mnoho scén (seznamování se s kouzelnickým světem po příjezdu do školy, závěrečné úkoly) skutečně povedlo, a také to byl právě on, kdo podchytil pro filmovou sérii její oddané stádo, které každý rok a půl zamíří do kina na další film v sérii. Pravda, možná by přišlo, i kdyby Kámen mudrců režíroval Zdeněk Troška, avšak na „co by kdyby“ se ve filmovém průmyslu zkrátka a dobře nehraje.

Harry Potter a Kámen mudrců (Harry Potter and the Sorcerer's Stone, 2001) Harry Potter a Kámen mudrců (Harry Potter and the Sorcerer's Stone, 2001) Harry Potter a Kámen mudrců (Harry Potter and the Sorcerer's Stone, 2001) Harry Potter a Kámen mudrců (Harry Potter and the Sorcerer's Stone, 2001)

Navíc je třeba brát v potaz, že ve svých počátcích Harry cílil především na populaci ve věku žáků základní školy a na výraznější pokusy o vyskočení z fantasy škatulky nebylo vzhledem k investovaným prostředkům místo. Výsledek tak sice po letech působí trošku neohrabaně a pro odrostlejšího diváka i nudně, avšak své kvality nepochybně má, byť je mnohem více docení váš mladší sourozenec nebo vlastní dítě.

Tomu se prostě říká evoluce a já bych dal nevím co, aby mi zas bylo čtrnáct a mohl jsem po východu z kina hustit do kamaráda, že famfrpálový zápas Nebelvíru se Zmijozelem patří do zlatého fondu kinematografie.

Technické provedení

Podobně rozporuplný jako film je i samotný Blu-ray disk, jehož kvality ani zdaleka nedosahují výšin referenčních vydání. Popravdě se totiž jedná jen o lehce nadprůměrný disk, na němž zklame především obrazový přepis.

Ten sice nabízí slušnou porci detailů i ve větších záběrech (moc hezké kontury kulis apod.) a nezakopává ani při podání respektuhodné černé, avšak všechny ostatní aspekty pro oko moc příjemné nejsou. S kontrastem je VC-1 transfer ve spoustě scén zcela na štíru (úvodní Londýn je vyloženě fádní), v nočních scénách se vyskytuje rušivé zrno a oční bulvy nepohladí ani místy se slévající stíny a celková plochost vizuálu.

Harry Potter a Kámen mudrců (Harry Potter and the Sorcerer's Stone, 2001) - Blu-ray video bitrate

Přímo medvědí službu filmu odvádí umělá mlha, která místy vysloveně irituje, a také zvolená paleta barev, jež sice působí hezky hřejivě, ale v některých chvílích zavání laciným kýčem. Podání tělových barev mi ovšem přišlo adekvátní, přičemž mezi potěšujícími faktory je i absence dodatečného softwarového ostření.

Naopak se zvukem není v případě Harryho takřka žádný problém. Warneři ho po vzoru dřívějšího HD DVD vydání poslali na evropský trh se slušivým šestikanálovým Dolby TrueHD (k mání je pak ještě anglické Dolby Digital EX), které vysloveně září v akčnějších pasážích (famfrpál, šachy), kdy vyniknou prostorové satelity a subwoofer, avšak v klidných částech působí trochu matně (prostorovost je zde nepochopitelně potlačena).

Naštěstí se stopa může s klidem opřít o hravý Williamsův soundtrack, dodávající filmu řádnou dávku životnosti, a spolehnutí je i na bezproblémově zvládnutou práci s dialogy, jejichž čistota a vyváženost jsou se zbytkem zvukových složek v příkladné symbióze. Český dabing (Dolby Digital 5.1 EX) v čele s ukňouraným Vojtou Kotkem také patří k tomu lepšímu.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Harry Potter a Kámen mudrců.

Bonusy

Když vyšel Kámen mudrců v roce 2002 na DVD, publikum se rozdělilo na dva tábory. Děti byly nadšené, že je disk koncipovaný jako (primitivní) videohra, kde se dá „máchat“ hůlkou a hledat skryté info o životě té či oné postavy… A ti odrostlejší zažívali nekonečná muka, protože se skrze frustrující systém miniher nemohli dostat k bonusům, které by je skutečně zajímaly. (Sám jsem si teď po letech DVD znovu ozkoušel a dopracovat se k vystřiženým scénám mi zabralo bez legrace 20 minut.)

Harry Potter a Kámen mudrců (Harry Potter and the Sorcerer's Stone, 2001) Harry Potter a Kámen mudrců (Harry Potter and the Sorcerer's Stone, 2001) Harry Potter a Kámen mudrců (Harry Potter and the Sorcerer's Stone, 2001) Harry Potter a Kámen mudrců (Harry Potter and the Sorcerer's Stone, 2001)

Dobrá zpráva je, že při výrobě Blu-ray se tvůrci na dětského diváka v tomto směru vykašlali a iritující „menu“ nahradili systémem, na který jsme u studia Warner zvyklí – tj. automatickým spuštěním filmu, během něhož si lze vyrolovat přehlednou plachtu s úhledně seřazeným přidaným materiálem.

Bohužel, samotný obsah bonusů zůstává věrný svému 8 let starému technologickému předchůdci. To znamená video ve standardním rozlišení, spoustu povrchního plácání po zádech, zbytečné dokumenty (dají-li se tak zoufalé sestřihy scén z filmu vůbec nazvat) a takřka nulovou informační hodnotu.

Zdaleka nejvýživnější je šestnáctiminutovka Jak získat kámen: Casting a přeměna knihy ve film, v níž se kromě režiséra Columbuse objeví také produkční designér, scenárista a producent, aby světu odtajnili svou vášeň pro zpracování literárního bestselleru.

Do hloubky se během tak krátké stopáže jít samozřejmě nedá, ale Columbus stihne kromě imaginativních zádrhelů a režijních rozhodnutí shrnout společně s kolegy problematiku obsazení a práce s dětmi, designér zase poreferuje o důležitosti reálných kulis. Producent David Heyman společně se scenáristou zase přisypou z rukávu historky o tom, jak museli Rowlingové slíbit, že s ní budou všechny odchylky od předlohy konzultovat a pokusí se jí být věrní, jak to jen půjde.

Následně si lze ještě pustit sedm vystřižených scén, jež by už tak dost roztahaný film ještě víc zpomalovaly, dále Ročenku, skýtající naprosto zbytečné sestřihy z filmu (vždy v hlavní roli s jednou z desítky důležitých i nedůležitých charakterů), a v neposlední řadě také pakárnu Kolem světa: Multikulturní klip, skrze kterou si můžete pustit jednu momentku z filmu v různých dabérských a často opravdu bizarních mutacích. Ano, vaše nechápavé „cože?“ je zcela na místě.

Na disku se poté povalují ještě Lekce famfrpálu (další sestřih s minimem opravdových informací), která se prý vyskytovala na DVD, ale já ji tam nenašel, a obligátní trailery k filmu. Lepší ukázku odfláknuté práce aby kupující pohledal. Alespoň že nechybí česká lokalizace (zkopírovat titulky z DVD moc času zabrat nemohlo).

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související a recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře