Harry Potter a tajemná komnata (recenze Blu-ray)

vydáno 15. 7. 2010 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, Dolby Digital, Dolby TrueHD, film, Harry Potter, Harry Potter a tajemná komnata, Harry Potter and the Chamber of Secrets, VC-1, Warner Bros.

Harry Potter a tajemná komnata (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002) (Blu-ray)

Uplynul rok a čaroděj s (nad)přirozenou kérkou na čele se společně s kamarády vrací do Bradavic. Tam stihla atmosféra během letních prázdnin řádně potemnět, když se začal k životu opět probírat Lord Voldemort, neustále toužící po vlastní resurekci.

Ve hře je tentokrát nejen život ústředního hrdiny, ale i všech v jeho okolí a dokonce i milované školy, jíž hrozí preventivní uzavření. Jenže Harry je hlava mazaná a ke všemu zjišťuje, že mu Pán Zla při pokusu o vlastnoruční likvidaci předal nedobrovolně schopnosti, jež se dají využít pro záchranu přátel a oddálení hrozby temné diktatury.

Ano, jak je vidět už z letmého popisu, Harry Potter se ve svém druhém dobrodružství alespoň zčásti zbavil aury dětinské báchorky a příjemně nasákl drsnější a děsivější atmosférou. Což je o to větší překvapení, uvědomíme-li si, že vyjma nového kameramana zůstal tvůrčí tým naprosto totožný s tím z Kamene mudrců (recenze).

Chrise Columbuse jakoby někdo praštil mezi oběma filmy do hlavy a připomněl mu, že knižní předlohu nelze adaptovat bez špetky invence, nápadů a osobního přístupu. Harry Potter tak sice nepatří mezi zlaté hřeby filmové série, nicméně ukázal cestu, jíž by se mohly vyprávěnky o mladém kouzelníkovi do budoucna ubírat.

Průměrný scenárista Steven Kloves se – jak je jeho zvykem – samozřejmě drží knihy, jak to jen jde a s vlastní trochou do mlýna nepřijde ani jednou, avšak Columbus občas vytáhne z rukávu zajímavý záběr (no dobře, pár nájezdů kamery a její náklon doprava není bůhvíco, ale oproti sterilní jedničce se stále jedná o pokrok), malinko tlačí na pilu i v akčnějších momentech (výtečný famfrpál a nečekaně nestárnoucí závěrečný střet) a celkově si je napodruhé mnohem jistějších v kramflecích.

Harry Potter a tajemná komnata (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002) Harry Potter a tajemná komnata (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002) Harry Potter a tajemná komnata (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002) Harry Potter a tajemná komnata (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002)

To se podepsalo především na zajímavější atmosféře, napětí a také na tricích, jež na rozdíl od předchozí instance odolávají zubu času s o dost větší vytrvalostí. Byť rozhodně nepatří k vrcholům slovutné ILM.

Zdaleka největším trumfem druhého dílu jsou ovšem bezkonkurenční herečtí bardi Kenneth Branagh a Jason Isaacs, na nichž je vidět, že se celou čarodějnickou maškarádou výtečně baví. Isaacs je v každé scéně slizký, mrazivý a nepříjemný, jak to umí snad jen on, a Branagh si svou rozkošnou figurku imbecilního Zlatoslava Lockharta vychutnává, jako jistou parodii na shakespearovské postavy.

Lockhart má díky němu nebývalé charisma, sex-appeal, zároveň však funguje skvěle i jako komický a odlehčující prvek. A v neposlední řadě je věrný knize tím nejpřirozenějším způsobem, což je naneštěstí u prvních dvou dílů ságy poměrně nevídané, jelikož děti v hlavních rolích kromě půvabu moc hereckých lekcí zatím nepobrali.

No a pak je tu samozřejmě Alan Rickman, jehož Severus Snape zraje s každým dalším pokračováním.

Harry Potter a tajemná komnata je jednoduše fajn. Přijatelná pohádka s ostřejším chuťovým ocasem a naštěstí i výraznější vizuální stránkou. Stále jde sice jen o povrchní „copy & paste“, avšak díky vybroušenějšímu stylu a poučení se z chyb je i opětovně přepálená stošedesátiminutová stopáž mnohem přijatelnější. Fanoušci knihy pak musí vyloženě výskat nadšením.

Obzvlášť, pokud jim je méně než patnáct let.

Harry Potter a tajemná komnata (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002) Harry Potter a tajemná komnata (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002) Harry Potter a tajemná komnata (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002) Harry Potter a tajemná komnata (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002)

Technické provedení

Zatímco Blu-ray vydání prvního dílu po technické stránce příliš neexcelovalo a zařadilo se s přimhouřeným okem k nadprůměrným katalogovým titulům, jeho pokračování je o malinký fous uspokojivější. Byť problémů má (opět hlavně ve vizuálu) opravdu dost.

Stejně jako v případě jedničky, i zde je třeba chválit za absenci DNR a Edge Enhancementu, avšak zvolená stylizace filmu si s „modrákem“ místy moc nerozumí, a mlžnatost předchozí části je místy patrná i zde, což spolu s průměrným kontrastem nadělá v temnějších scénách nejednu neplechu.

Scéna u Aragoga je kupříkladu naprosto příšerná a ani zbytek nočních pochůzek po bradavických pozemcích není zrovna pastvou pro oči (čestnou výjimkou je finále, které je až na pár drobností poměrně spektakulární).

Oproti tomu v denních částech je transfer (VC-1 s podprůměrným datovým tokem 15 Mbps) velice příjemný i přes kýčovitou barevnou paletu. Detaily jsou báječné jak ve velkých celcích (zdivo, podlaha, nábytek), tak při bližších záběrech na obličeje a kostýmy, které vypadají naprosto úžasně (schválně se pokochejte kostýmem profesorky Sproutové při přesazování mandragor).

Harry Potter a tajemná komnata (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002) - Blu-ray video bitrate

Stejně tak i černá je povětšinou sytá, zrno a šum se tentokrát ve větší míře nedostavily a obraz konečně nepůsobí tak ploše, jako v *Kameni mudrců*. Jen vykreslování stínů znovu trochu pokulhává, byť je zde také patrné zlepšení.

U audia naopak platí takřka to samé, co posledně: Anglické Dolby TrueHD 5.1 (v nabídce je znovu i Dolby Digital EX, jímž se chlubí i slušný český dabing) je velmi dobré a jakmile se děcka prohání na košťatech, po obraze létají kouzelné mičudy, kouzlí se, anebo se v obraze objeví obrovský had, jede zvuk naplno a nechává vyniknout nejen přední reproduktory, ale i zadní surroundy.

Dialogové scény jsou oproti tomu znovu zbytečně tlačené pouze na central, čímž je ubíráno na jejich atmosféře (okolní šum v knihkupectví narvaném lidmi bych ocenil). Samotné dialogy jsou ovšem jasné, jako nebe bez mráčků. Což platí i pro magický soundtrack Johna Williamse.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Harry Potter a tajemná komnata.

Bonusy

Stejně jako u prvního dílu, i pokračování je v rámci bonusů jedna velká bída, i když došlo alespoň k rámcovým zlepšením. Blu-ray disk se opět zbavil infantilních her pro mrňata a přešel k přehlednému menu, jemuž se nedá absolutně nic vytknout. Naneštěstí jde ale o jedinou věc, kvůli níž byste tvůrce měli chuť pochválit.

Harry Potter a tajemná komnata (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002) Harry Potter a tajemná komnata (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002) Harry Potter a tajemná komnata (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002) Harry Potter a tajemná komnata (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002)

Průvodní Rozhovor s autorkou J. K. Rowlingovou a scenáristou Stevem Klovesem je sice příjemnou diskusní čtvrthodinkou, jenže se zde neříká nic, co byste si sami nevyvodili, anebo již nevěděli z bonusů k předchozímu filmu. Rowlingová a Kloves si po celou dobu notují způsobem připomínajícím šťastné milence, trefných zákulisních fórů se bolestivě nedostává (autorka se snaží, ale střílí slepými), a tak se lze nejlépe pobavit bizarním vedením rozhovoru mladým reportérem, který je po celou dobu nervóznější než Paroubek před volbami.

O moc lépe pak nevyznívá ani hezky strukturovaný featurette Výprava: Kouzlo natáčení, jemuž chybí originalita ještě víc než zmíněnému rozhovoru. Nebýt popisků a občasné zmínky o tom, že se jedná o záběry z natáčení druhého dílu, myslel bych si, že jde o kompilát z Kamene mudrců. Opět se tu rychle shrne takřka celý proces výroby kulis, a to od prvních náčrtů až po dodatečná CGI cinkrlátka, jejichž kvalita s léty nabrala vskutku bizarních rozměrů.

Návštěva Lockhartovy třídy, prohlídka jeho certifikátů a povinné četby je potom zjevným pozůstatkem dětského DVD vydání, v němž se ve dvou krátkých videích seznámíte se životem a dílem narcistické postavy ztvárněné Kennethem Branaghem, přičemž následuje možnost puštění devatenácti nudných rozšířených/vystřižených scén, rekapitulace Harryho prvního roku v Bradavicích (což je ekvivalent traileru, jen bez tempa) a samozřejmě i solidní trailer na dvojku.

Zcela marné jsou pak obšírné Rozhovory se studenty, profesory a ještě mnohem více, kde sice padne poměrně dost otázek na téma vývoje postav, herectví, oblíbených scén a natáčení, avšak protože je na každou z nich odpovězeno vesměs jedinou naučenou frází („ano, mám to/je rád a líbí se mu tu“), je celkový informační dopad zhruba stejně velký, jako když si přečtete distribuční PRko.

P.S.: Všechny bonusy jsou ve 480p a nepostrádají české titulky.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře