HD IPTV - vysoké rozlišení po internetu

vydáno 20. 2. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Extra HD | téma IT a software

Tagy: 802.TV, ADSL, ADSL2, DVB-C, DVB-S, DVB-T, Eurosport HD, Filmbox HD, Full HD, H.264, HD Ready, HDD, HDMI, HDTV, iCAN 3800TW, IPTV, MATTES AD, MPEG-4, Nova HD, O2TV, Prozeta, Quickmedia IPTV, Rush HD, set-top-box, Sloane Park, Telefónica O2, Voom HD

Pokud se dnes hovoří o příjmu televizního vysílání ve vysokém rozlišení, většinu problematiky znalých nadšenců hned napadnou tři možnosti: DVB-S (digitální satelitní vysílání), DVB-C (digitální kabelová televize) a DVB-T (terestrická neboli pozemní digitální televize). Existuje ale ještě jedna alternativa, která zatím není veřejnosti příliš známá, a tou je televize přes internetový protokol – IPTV.

Než se dostaneme k samotné nabídce vysokého rozlišení, bude dobré si osvětlit samotný princip této technologie. IPTV (Internet Protocol Television) používá k šíření televizního signálu pevný kabel, na první pohled má tedy podobné rysy, jako klasická kabelová televize. Zároveň ale využívá vlastností internetového protokolu, díky čemuž má naprosto unikátní řešení distribuce signálu ke koncovému zákazníkovi. S tím ovšem souvisí také požadavek na speciální přijímací zařízení a bohužel i jisté omezení z hlediska dostupnosti.

Zkuste to po drátech…

IPTV - schéma IPTV - schéma

Rozšířeným omylem, na který se snaží upozornit i nadpis tohoto článku, je představa, že IPTV znamená televizi šířenou klasickým internetem. To ale není pravda. IPTV sice pro své potřeby využívá stejnou síť, jako běžní vysokorychlostní připojení k internetu (nejčastěji kabelové nebo ADSL), v žádném případě se ale nejedná o dnes už dobře známé internetové vysílání. Veškerá data se totiž k zákazníkům distribuují pomocí privátní IP sítě, která není veřejně žádným způsobem přístupná a nijak nesouvisí například s vlastním internetovým vysíláním některých tuzemských televizních kanálů.

Pokud tedy máte připojení k internetu, rozhodně to neznamená, že jste vybaveni pro příjem IPTV. K němu totiž potřebujete nejen speciální set-top-box schopný dekódování signálu, ale dokonce musíte být do sítě připojeni určitým způsobem. Zjednodušeně řečeno – IPTV si mohou v současné době užívat pouze zákazníci Telefónica O2 Czech republic s ADSL nebo ADSL2+ připojením a kromě nich také klienti několika lokálních telekomunikačních společností. IPTV ve vysokém rozlišení je pak dostupné pro ještě užší okruh „vyvolených“.

Vlastní data televizního vysílání jsou šířena ve formátu MPEG-4/H.264 a jsou šifrovaná, čemuž musí být uzpůsoben IPTV set-top-box. Jednotliví dodavatelé služby příslušná zařízení buďto pronajímají, nebo jsou schopni doporučit odpovídající model pro vlastní zakoupení. Set-top-box se pak k Full HD nebo HD ready televizoru připojuje pomocí standardního HDMI konektoru.

Bída s nouzí v HD

Kromě následujících tří subjektů nabízí IPTV v České republice ještě několik společností, žádná z nich ale v době vzniku tohoto článku neměla v nabídce HD kanály.

Mattes AD, spol. s. r. o. – 802.tv

Jednoznačně nejlepší HD IPTV nabídkou se může pochlubit společnost Mattes AD se svým řešením, nazvaným 802.tv. Kromě programu Nova HD si ve vysokém rozlišení můžete vychutnat ještě filmový kanál Filmbox HD, sportovní Eurosport HD, na zajímavosti zaměřený Voom HD, adrenalinový Rush HD a dokumentární The History Channel HD.

Nepříjemnou překážkou je ovšem omezená geografická dostupnost služby, společnost totiž provozuje kabelové rozvody pouze v několika severočeských městech (Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Frenštát pod Radhoštěm) a zanedbatelném množství pražských ulic na sídlišti Butovice a Barrandov.

Telefónica O2 Czech republic, a. s. – O2TV

Rozhraní O2TV

O2 je jedinou společností, která IPTV provozuje celostátně. Využívá k tomu samozřejmě svých ADSL sítí, díky tomu se také mohla letos v létě pochlubit dosažením mety 100000 uživatelů IPTV. Ti všichni si kromě programu Nova HD mohou ve vysokém rozlišení užívat také ČT1, jedná se ale pouze o zkušební provoz, který není zcela bez problémů. Rozšíření nabídky HD kanálů má společnost v plánu na příští rok.

Ačkoliv je internet přes ADSL nebo ADSL2+ dostupný na mnoha místech po celé České republice, zdaleka ne všichni zákazníci mohou svou přípojku použít také pro IPTV – dostupnost totiž závisí na vzdálenosti příjemce od centrálního sběrného bodu a počtu domácností napojených na jeden bod. V současné době je tato služba dostupná asi 70 procentům domácností, do dvou let by toto číslo mělo vyšplhat na 90 procent, což si ovšem vyžádá rozsáhlou modernizaci celé infrastruktury.

HDD & Prozeta – Quickmedia IPTV

Společnosti HDD, Prozeta, Sloane Park a Terra Broadcasting stojí za první velkoobchodní nabídkou IPTV řešení, které lze nasadit v jakékoliv optické nebo ADSL síti. Využívá jí už více než třicet lokálních operátorů po celé republice a nabídka je díky tomu dostupná přibližně v 800 přístupových bodech. Testování vysílání ve vysokém rozlišení bude probíhat koncem tohoto roku, připravuje se celkem 6 blíže neupřesněných HDTV kanálů.

Do roka a do dne

Jak je vidět, v současné době není nabídka HD IPTV služeb příliš bohatá ani snadno dostupná. V obou směrech ale stále probíhá aktivní vývoj, vázaný v první řadě na penetraci vysokorychlostního připojení k internetu. Zatím nelze odhadnout, jestli má IPTV technologie jako taková šanci uspět v souboji s konkurencí ve formě kabelových televizí, satelitního vysílání a především pozemní digitální televize. HD nabídka je v podání IPTV sice velmi omezená, to se ale dá říct o všech současných alternativách.

Set-top-box iCAN 3800TW (O2TV)

Snad ve všem udělá trochu jasno nadcházející rok 2009, který má být (alespoň co se týče České republiky) oním dlouho slibovaným a očekávaným rokem vysokého rozlišení.

(Článek původně vyšel 20. listopadu 2008 v HD příloze časopisu Stereo & Video 12/2008, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře