High-Def střípky #1: O prvních dojmech z Xboxu One, reklamách Sony a kreativních dokovacích zařízeních

vydáno 10. 11. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Přehrávače, Televizory, Foto a video, Mobilní telefony, Ze světa

Tagy: 4K, Google Chromecast, konzole nové generace, Microsoft, next-gen, PLAiR 2, Playstation 4, PS4, Sony, UHD, UHD TV, Xbox One

High-Def střípky jsou staronová rubrika, ve které se budeme v krátkých článcích ohlížet za událostmi, informacemi a oznámeními, které se na HDmagu z nějakého důvodu neobjevily, ale považujeme je za natolik zajímavé, že stojí za to o nich informovat. Jedná se tedy o sesterskou rubriku Blu-ray střípků, kde se podobně věnujeme Blu-ray diskům.

Dnes se budeme věnovat převážně novým konzolím, které se pomalu dostávají ke svým majitelům, a tak se dozvídáme nové věci takřka každou minutou.

Xbox One předčasně v rukou hráčů

Nový Xbox vychází sice až za dva týdny (a první recenze zahraničních novinářů mají embargo do 12. listopadu), přesto však někteří hráči, kteří si novinku od Microsoftu předobjednali, mají novou herní mašinu v rukách. Může za to děravý předobjednávkový systém obchodní sítě Target, jenž dovolil rozesílání, které teď Microsoftu způsobuje vrásky. Ne že by Xbox One nefungoval. Právě naopak, první ohlasy ohledně nových funkcí jsou pozitivní. Microsoftu však podobné šíření názorů hráčů trochu kazí reklamní kampaň a nabourává plán se zmíněným embargem. Zkrátka a dobře, Microsoft by rád měl příval nových informací o konzoli pod kontrolou a ne že si nějaký Pepa Vomáčka začne uploadovat videa na YouTube a tweetovat jako o závod, co zrovna jde a nejde s novou konzolí dělat. A co jsme se z „leaknutých“ informací dozvěděli? Že UI funguje plynule, jak by mělo. Multi-tasking rovněž šlape. Spouštění konzole trvá 17 vteřin. Primární update nutný ke spuštění většiny funkcí Xboxu má pouhých 500GB a next-gen tituly zabírají okolo 40GB prostoru na disku. A ano, hru jde opravdu hrát při padesáti procentech instalace (například Call of Duty: Ghosts). Nějaké špatné zprávy? Váš kamarád, se kterým mluvíte přes Skype, může ovládat váš Xbox kvůli funkci rozpoznávání hlasu a kvalita nahrávaného videa během hraní prý není zrovna oslnivá. Hm, když nad tím přemýšlím, možná už chápu, proč Microsoftu tyhle hráčské dojmy úplně nevoní.

Xbox One - UI

Sony podpoří 3D na PS4 od začátku, Microsoft nikoli

A nyní z opačného tábora. Sony aktuálně hojně protlačuje 4K televize a své mediální centrum, skrz které si můžete stahovat UHD obsah a nacpat si jím (pokud máte x desítek tisíc navíc) bulvy, nezapomíná však ani na 3D kompatibilitu své nové konzole. PS4 sice po rozbalení nebude umět 3D Blu-raye, ani 3D hry přehrát, to však snadno vyřeší první update, který má být připraven již několik dní před oficiálním vydáním. Takže se vlastně vůbec nic neděje. Playstation bude v tomto směru i nadále sloužit jako šikovný přehrávač domácí filmové sbírky. Na rozdíl od Xboxu One, kde jsme se ohledně 3D Blu-ray kompatibility doposud dočkali jen vágních prohlášení a nyní je oficiální, že na Xboxu budete moci prvních pár měsíců přehrávat pouze standardní 2D disky. Microsoft má sice v plánu 3D kompatibilitu doručit skrze budoucí update, ani 3D, ani 4K však v základu podporovat nebude. Trochu škoda.

Xbox One a PS4

HTC One jako gramofon

Ne, nedělám si z vás šoufky, to se jen firma HTC spojila s kreativními lidmi prostřednictvím své kampaně „Here's To Creativity“, ze které mimo jiné vypadl fascinující dok pro HTC One s dvěma gramofonovými reproduktory. Pravda, původně se jednalo o návrh pro iPhone, to nás nicméně nemusí trápit. Důležitější je, že tenhle dok podle všeho zvyšuje hlasitost zařízení o padesát procent, přidává trochu na bassech a pořídíte ho za krásných 30 tisíc korun. A pokud máte obzvlášť hluboké kapsy, můžete se přes ně plácnou a pořídit si verzi z nerezavějící oceli za pětinásobek.

Dok pro HTC One s gramofonovými reproduktory

Nová konkurence pro Google Chromecast

Popularita streamujících zařízení, která připojíte k televizi a můžete skrze ně pouštět videa či hrát hry ze svého mobilního zařízení, stále roste, a tak není divu, že se objevují další a další mašinky, které se snaží chytit zákazníka za oko. Nově se objevil na trhu dongle PLAiR 2, který si celkem logicky bere za cíl uzmout alespoň kus z koláče popularity současné jedničce Google Chromecast. S PLAiR 2 je možné připojit tablet či mobilní telefon a sdílet v podstatě vše, co vás napadne přímo s vaší televizí. Skrze Wi-Fi se minimálně v zahraničí můžete rovněž připojit ke službám jako Netflix, Hulu či Vevo. A samozřejmostí je kompatibilita s různými aplikacemi z androidího či appláckého obchodu. Včetně her. A kdo by nechtěl hrát Angry Birds na televizi, že? Ehm. PLAiR je rovněž kompatibilní i s počítači, a tak je pro zmíněný Chromecast rozhodně slušnou konkurencí. Jenže Chromecast stojí stále o 15 dolarů méně. Což může být v nadcházející bitvě rozhodující faktor. Na úspěch PLAiR bych tudíž příliš nesázel.

PLAiR 2

Reklama na UHD TV se dá dělat i s humorem

Ačkoli se většina reklamních videí předhání v tom, aby vám nacpala do hlavy všemožné inovace, udělátka a hlášky o „nejlepším zařízení všech dob“, někdy bohatě postačí trocha humoru. Jako v případě Jimmyho Kimmela, jenž ve své show zpropagoval 4K televizor od Sony způsobem, z něhož až přechází zrak! Ostatně podívejte se sami. Tuhle kouzelnou krabičku přece musíte mít.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře