High-Def střípky #10

vydáno 26. 11. 2008 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Ze světa | 10 komentářů

Tagy: 3D, 720p, BD-Live, BDA, Blízká setkání třetího druhu, Blu-ray, firmware, Full HD, Gran Turismo, Gran Turismo 5, Hancock, HDTV, Hellboy, Kung-fu mela, Panasonic, PlayStation 3, PS3, RED, Sharp, Sony, Spider-Man, SuperSpeed, Temný rytíř, USB, YouTube

YouTube experimentuje s HD streamováním, RED chystá další velká oznámení (vyrobili stroj času?), režiséři chatují s majiteli Blu-ray disků a USB 3.0 vystrkuje růžky. Ano, tento týden bylo veselo – neváhejte a pojďte si ho s námi zopakovat!

Nový firmware pro PS3

Pro začátek krátké upozornění pro majitele PlayStationu 3: dnes vyjde firmware update 2.53. Přinese jedinou novinku – zvětšování flashových oken v internetovém prohlížeči. Věřte mi, najdou se i tací, kteří si YouTube na PlayStationu opravdu prohlížejí.

YouTube širokoúhle v 720p

YouTube - logo

Když už jsme u YouTube, streamovací gigant zažívá drobnou video-revoluci. Tento týden oficiálně přešel na formát 16:9 (4:3 tedy bude prezentováno s postraními pruhy) a nejen to – začal experimentovat i s HD ve flashi. Jejich 720p, ke kterému se dá dostat jednoduchým hackem (na konec URL adresy videa uploadovaného v HD stačí přidat „&fmt=22“) vypadá vskutku skvěle. YouTube se tak snaží dohnat hlavně konkurenční Hulu. To nabízí pořady ve vysokém rozlišení už od svého spuštění a poslední dobou navíc nabývá na marketingové hodnotě. Vzhledem k tomu, že se video v HD objevuje stále častěji i mezi těmi nejméně náročnými uživateli, se tento krok dal čekat. Na oficiální spuštění HD streamování z YouTube si ale ještě musíme chvilku počkat.

Guillermo del Toro na Blu-ray chatu

O víkendu se psala Blu-ray historie. Režisér Guillermo del Toro totiž na Novém Zélandu usedl k počítači a začal chatovat s prvními majiteli Blu-ray edice Hellboye II. Ti mu mohli pokládat jakékoliv otázky je napadly (často se samozřejmě ptali na Hobita), potřebovali k tomu jen BD-Live přehrávač a připojení k internetu. Je to bez debaty nevídaná událost a jak se zdá, studia na ní vsázejí jako na velký trhák – u Warner Bros. se totiž rozhodli, že podobný chat poskytnou i prvním majitelům Blu-raye Temného rytíře, s těmi si pokecá Christopher Nolan.

Další RED revoluce

RED Digital Cinema - logo

U RED se dějí věci. Není to tak dlouho, co společnost oznámila sérii výrobků, která příští rok otřese s digitální (ale i analogovou) kinematografií, jejich vývojářům to ale zjevně nestačilo. Na 3. prosince proto chystají další prohlášení, vedle kterého prý to poslední bude úplně nepodstatné. Těm slovům se nechce věřit, naše představivost byla překonána už v okamžiku, kdy RED představila své 9k přístroječky (o 28k čipu už ani nemluvě). Co to bude tentokrát? Optika, která vidí do budoucnosti?

Sharp a Panasonic si utahují opasky

Před dlouhými prsty dnešní nestabilní ekonomiky neuteče nikdo. Sharp musel snížit produkci o 10 % a jako by to nestačilo, Panasonic přistupuje k ještě drastičtějším opatřením. Ukončuje produkci v továrně v Ibaraki, což je jedno ze tří produkčních středisek, ze kterých vylézají ploché panely. Zbylá dvě v Amagasaki tak přeberou výrobu pětašedesátipalcových displejů, které doteď vznikaly v Ibaraki. Ta bude nadále používána pouze jako vývojové středisko. Ztráty by díky tomuto přesunu měly ročně padnout o nějakých čtyřicet milionů dolarů.

Na obzoru je USB 3.0

USB 3.0 (SuperSpeed) - logo

V San Jose v Kalifornii předváděla společnost Synopsys první prototypy nové verze USB. Pod označením 3.0 (alias SuperSpeed) se skrývá vskutku výkonná technologie, což potvrdila drobná demonstrace – živý HDTV přenos propouštěla ve Full HD o třiceti snímcích za sekundu, která kabelem tekla přibližně rychlostí 450 Mbps. Na nové ú-es-béčko si ale počkáme, objevovat se začne kolem roku 2010.

Čína bude modrat

Sony vyráží do světa. Minulý týden jsme psali o tom, jak si čínští piráti přivydělávají pálením modrých disků. Možná že právě ve světle těchto událostí se u Sony rozhodli, že je na čase vydat se do Asie, tedy konkrétně do Číny. Právě tady totiž bude Sony Pictures vůbec prvním hollywoodským studiem, které tu nabídne své filmy. Mezi prvními tituly se objeví Hancock, Kung-Fu Mela, trilogie Spider-Man nebo Blízká setkání třetího druhu.

3D filmy budou mít svůj standard

Panasonic - logo

Panasonic nespí na vavřínech. Když jsme minulý týden psali o HDMI, které by v nové specifikaci mohlo přinést 3D filmy i na klasické televizory, ještě jsme netušili, že se věci dají tak rychle do pohybu. Panasonic totiž podal oficiální návrh BDA, kde žádá o vytvoření nebo nákup technologie, která by na Blu-ray přinesla stereoskopické filmy. Jedná se hlavně o snahu předejít formátové válce (podobných kodeků momentálně vznikají spousty), každopádně je velmi zajímavé sledovat, jak se filmový průmysl snaží rychle připravit na 3D boom. Chcete znát redakční tip? Vsázet budeme hlavně na TDVision.

Lepší než život

Je to možná zbytečná exhibice, ale rozhodně na ni musela být radost pohledět. U Polyphony Digital (Gran Turismo 5) se zřejmě nudili a tak vzali čtyři kopie své poslední hry, šoupli je do čtyř PlayStationů 3 a rozdělením „tvorby“ obrazu mezi ony čtyři přístroje vytvořili obraz o rozlišení krásných 2160p. Aby toho nebylo málo, pohráli si ještě se snímkovou frekvencí, která tvořila úctyhodných 240 snímků za vteřinu, tedy víc, než je lidské oko schopné vnímat. Diváci prý byli z představení unešení a označovali ho za zajímavější, než je samotná realita. Kam to ten svět spěje …

Článek je součástí seriálu High-Def střípky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: High-Def střípky - #10

Vložil Laco Zamba (bez ověření), 27. Listopad 2008 - 10:27

Obrázek uživatele Laco Zamba

RED: Budte v strehu uz 3. decembra :-)

http://www.reduser.net/…owthread.php?…

Re: High-Def střípky - #10

Vložil d.f.h, 27. Listopad 2008 - 13:02

Obrázek uživatele d.f.h

OK, opraveno.

Re: High-Def střípky - #10

Vložil st39.6 (bez ověření), 27. Listopad 2008 - 12:12

Obrázek uživatele st39.6

aj ta krajta : )) omlouvam se, diky za pripomenuti

Re: High-Def střípky - #10

Vložil Anonym (bez ověření), 27. Listopad 2008 - 23:23

Obrázek uživatele Anonym

chvíli jsem přemýšlel, jestli koupit nějaký BD přehrávač. Nakonec jsem dospěl k závěru, že to zatím pro mě nemá význam. Před lety, kdy se o technologii modrého laseru jen mluvilo to vypadlo, že by se mělo jednat převážne o záznamové zařízení, čili rekordér. No a koukněte se dnes na trh. Samý přehrávač a možná v Japonsku dva, tři rekordéry, které se v Evropě objeví možná tak za rok. Popravdě, mě tenhle vývoj zrovna moc nenadchl. Připočtu-li k tomu zatím chabou nabídku modrých kotoučů, nemám důvod svůj dosavadní SD park odstavit. Škoda.

Re: High-Def střípky - #10

Vložil d.f.h, 27. Listopad 2008 - 23:39

Obrázek uživatele d.f.h

No já nevím… Pro rekordéry zatím u nás není moc využití, zlepšovat se to bude jen pomalu. Ale chabá nabídka Blu-ray disků? To přece už dávno neplatí.

Re: High-Def střípky - #10

Vložil wasill (bez ověření), 28. Listopad 2008 - 14:35

Obrázek uživatele wasill

Trošku krkolomnější řešení jak mít něco jako „BD rekordér“ je koupit PS3, k tomu PlayTV (který snad někdy po dalším update bude umět MPEG-4, ale pozemní HD stejně moc nehrozí) a pak si ten záznam vypálit přes PC. Navíc nekdy v 3/4 2009 by se měl spustit online distribuce videa pro PS3, takže nabídka kotoučů dostane altenativu v podobě nabídky online.

Re: High-Def střípky - #10

Vložil Anonym (bez ověření), 28. Listopad 2008 - 1:18

Obrázek uživatele Anonym

A navic jich je mraky ke stazeni … ty ktere u nas nevychazeji takze hura do 1080p ten obraz je fakt krasnej dvd proti tomu kase...... porovnaval jsem jiz mnohokkrat…

Re: High-Def střípky - #10

Vložil KARLOS (bez ověření), 28. Listopad 2008 - 22:30

Obrázek uživatele KARLOS

BD je už dneska opravdu dostupné médium… A to i co do počtu disků distribuovaných u nás ;)… Navíc MagicBox vysloveně těší přítomností veškerých bonusů přítomných v uk verzích a to i PiP… A vytahuje se i českou lokací u bonusů… Bonton by se měl poučit ;)… Jinak je pravda, že cena není zatím lidová no, ale kdo chce ušetřit, vždy najde alternativu v podobě dovozu…

Re: High-Def střípky - #10

Vložil Anonym (bez ověření), 2. Prosinec 2008 - 22:20

Obrázek uživatele Anonym

podle mne to s tou nabídkou není až tak slavné a to pomíjím cz podporu v podbě titulků (a už vůbec ne dabingu)= kino byť domáci by mohla sledovat celá rodina,ne jeden co má jazykovou výbavu. Hledal jsem např. Gladiátora, či Vetřelce – marně. O cenách nemluvě – ano DVD taky začínalo na 1000 ale co naplat, díky jeho nynější ceně se z několikanásobně dražšího,byť kvalitnějšího média hit domácností (alespoň těch českých) hned tak asi nestane :o/ Uvidíme.

Re: High-Def střípky - #10

Vložil d.f.h, 3. Prosinec 2008 - 1:14

Obrázek uživatele d.f.h

OK, takže se posuneme o deset let dozadu a dáme si to ještě jednou:

podle mne to s tou nabídkou DVD není až tak slavné a to pomíjím cz podporu v podbě titulků (a už vůbec ne dabingu)= kino byť domáci by mohla sledovat celá rodina,ne jeden co má jazykovou výbavu. Hledal jsem např. Gladiátora, či Vetřelce – marně. O cenách nemluvě – ano VHS taky začínalo na 1000 ale co naplat, díky jeho nynější ceně se z několikanásobně dražšího,byť kvalitnějšího média hit domácností (alespoň těch českých) hned tak asi nestane :o/ Uvidíme.

A vidíme, jak jsou na tom DVD dnes a kde skončily VHS. Teď se prostě situace jen opakuje s jinými aktéry. Dva roky po uvedení DVD na trh také nebyli Vetřelci ani Gladiátor, s českou jazykovou podporou byla situace úplně stejně špatná. Také jsem si DVD objednával z Austrálie a Anglie, protože tam byly levnější. A také se to všechno změnilo.

Tak proč to přostě teď nejde pochopit? Copak je to tak těžké? Za pár let se budeme zbavovat Blu-ray a povídat si o nějakém jiném formátu nebo distribučním kanálu. A pokud budeme mezi prvními, kdo se o něco takového bude zajímat, tak si zase budeme moct spíš jen stěžovat.

To je prostě úděl early adopters.