High-Def střípky #12

vydáno 10. 12. 2008 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Ze světa | 2 komentáře

Tagy: BD-Live, Blu-ray, DVD, Hancock, Netflix, PlayStation 3, přehrávač, prodej, PS3, Samsung, Sony, Temný rytíř, Wal-Mart

Blu-ray Disc logo

Dnešní střípky se ponesou v trochu netradičním duchu – nepodíváme se na zoubek světovým novinkám, ale současnému úspěchu Blu-ray technologie. V Americe totiž skončilo sváteční nakupování a vypadá to, že Vánoce budou opravdu modré.

Statistiky prodeje Blu-ray filmů vám sice přinášíme pravidelně, není v nich ale obsažen prodej hardwaru, ani konkrétní čísla. Vzhledem k tomu, že v Americe už mají po Černém pátku, chlubí se hlavně Sony převratnými zisky.

Ono to sice není nic úchvatného, ale jenom Hancocka na Blu-ray se ve Státech prodalo za šest dní neuvěřitelných 300000. Podobně kulaté sumy se objevují všude na „modré“ frontě, během posledního letošního čtvrtletí tedy formát zažil přesně takový boom, jaký experti očekávali už od konce minulého roku.

Tím kouzelným slovíčkem, které stálo za zvýšením prodeje, je sleva. Právě díky tomu, že průměrná cena Blu-ray přehrávačů v Americe během svátků klesla na $200 (oproti původním $240), se i během finanční krize lidé pod vlivem nákupní horečky rozhodli nakupovat vysokodefiniční přehrávače. Vždyť Sony a Samsung prodávali své nejlevnější přístroje za $179 respektive $199, tedy v přepočtu za současného kurzu pod hranicí čtyř tisíc korun. Wal-Mart nabízel dokonce mašinku za $128.

Během jediného týdne si proto lidé koupili přes 147000 Blu-ray přehrávačů (tedy trojnásobek oproti normálním prodejům), za které zaplatili přes 30 milionů dolarů. Každý čtvrtý player koupený v tomto týdnu byl Blu-ray přehrávač (DVD přehrávače, jejichž průměrná cena se pohybuje kolem $40, zažily také trojnásobný nárůst v prodeji). Ale pozor – PlayStation 3 do těchto čísel tentokrát není započítaný.

Sony - logo

Za toto čtvrtletí tedy v amerických domácnostech přistálo 911000 Blu-ray mašinek, za celý rok je to pak kouzelných 2,2 milionů. Nárůst v posledním čtvrtletí je znatelný a věřte, že to není jen tím, že by lidé neměli dobré nápady na vánoční dárky. Blu-ray disky i přehrávače dostávají v obchodech stále větší množství prostoru, reklamní kampaně tlačí své potenciální zákazníky do koupi nějakého toho vysokodefiničního zařízení a ceny se před Černým pátkem a Díkůvzdáním dostávaly na historická minima – i když teď zas mírně stoupají.

Nic to ale nemění na tom, že právě u Sony očekávají další silný měsíc – podle Davida Bishopa by měl být leden stejně úspěšný, jako jeho vánoční bratříček. Bishop také očekává, že prodeje Blu-ray disků budou rok od roku stoupat o 200 – 300 %.

Šťastní ale určitě nejsou jen u Sony, vždyť obří online videopůjčovna Netflix se už teď může pochlubit půl milionem uživatelů, kteří si připlácejí za možnost půjčit si Blu-ray disky. Této mety přitom bylo dosaženo o tři týdny dříve, než to společnost Netflix předpokládala.

Nejlépe jsou na tom samozřejmě v Japonsku, kde prodeje Blu-ray rekordérů už přesáhly hranici 50 % – lidé je tam tedy kupují víc než DVD rekordéry. To je skoro dvakrát rychlejší nástup, než tam kdysi měla DVDčka, nahrazující VHS.

Temný rytíř (Dark Knight, The, 2008)

Vraťme se ale k číslům. Sony v týdnu oznámilo další velký milník: počet připojení ke službě BD-Live přesáhl jeden milion účtů. Společnost je díky tomu utvrzena v tom, že BD-Live je pro Blu-ray důležitým faktorem. Tato čísla určitě ještě podstatně narostou po premiéře Temného rytíře. Ten se v Americe začal prodávat právě teď, v Británii dokonce ještě o den dřív a už tam stačil prolomit rekord: za den se prodalo 107730 kopií (měsíc předtím se tam prodalo dohromady 463000 Blu-ray disků, tak si porovnejte ten ohromný rozdíl).

Přes disk Temného rytíře se totiž prvních 200000 šťastlivců bude moct připojit k BD-Live a zachatovat se samotným režisérem Christopherem Nolanem. Vzhledem k tomu, že tento film má tendence lámat všechny rekordy, na které narazí, můžeme očekávat nejen ohromný nárůst BD-Live připojení, ale samozřejmě také jasnou dominanci ve statistikách prodeje.

Článek je součástí seriálu High-Def střípky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: High-Def střípky - #12

Vložil Stíhačka (bez ověření), 12. Prosinec 2008 - 14:50

Obrázek uživatele Stíhačka

Chudák režisér, chatovat s 200 tisíci lidmi. :-)

Re: High-Def střípky - #12

Vložil d.f.h, 12. Prosinec 2008 - 15:08

Obrázek uživatele d.f.h

Nojo, to by se na Xku stát nemohlo! :-D