High-Def střípky #13

vydáno 17. 12. 2008 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Ze světa | 9 komentářů

Tagy: 20th Century Fox, 3D, 3DTV, Alioscopy, Batman, BD-Plus, CES, Deep Colour, Energy Star, HDMI, HDMI-CEC, HDTV, Hitachi, Home, IMAX, LCD, LG, Panasonic, Pioneer, PlayStation 3, PlayStation Home, PlayStation Network, plazma, PS3, Sony, televizor, XMB, YouTube

HD Olympiáda? 3D Olympiáda! S drobným zpožděním, ale přece: je na čase zopakovat si události minulých dnů. I tentokrát byly našlapané zajímavými technologickými novinkami. Od našeho oblíbeného HD k boom zažívajícímu 3D, dostane se prostě na všechny.

Londýnská 3D olympiáda

Jedna z nejzajímavějších novinek uplynulých dnů jsou bez debat londýnské olympijské hry. Proč? Jestliže Beijing byl televizním milníkem díky kompletní HD distribuci všech disciplín, Londýn bude znamenat revoluci ne v rozlišení, ale v prostoru. Brian Lenz totiž při předváděčce 3D materiálů v Londýně ohlásil vysokou pravděpodobnost, že kanál Sky bude některé okamžiky z her vysílat v 3D. Bylo by to logické, průlomové novinky televizní techniky s sebou totiž přináší snad každá druhá Olympiáda a právě pro tu londýnskou už je jedno jisté: minimálně natáčet se v 3D bude. Samotný přenos už je pak spíš otázkou vysílacích technologií (Sky 3DTV vysílání momentálně úspěšně testuje) a hlavně 3D ready domácností. Očekává se, že v roce 2012 budou kvalitní 3DTV za rozumnou cenu běžně k sehnání. Samozřejmě se musí počítat s tím, že díky současnému přechodu na HD většina domácností obměňuje televizory a za tři roky tak drahé nákupy nehodlá opakovat, takže nástup 3DTV bude mnohem pomalejší. I tak se bude v případě uskutečnění jednat o ohromný milník televizního vysílání.

HD YouTube hezky pohromadě

YouTube - logo

Na malou chvilku si od 3D odpočineme: že YouTube nabízí možnost sdílet videa v HD, to už jistě víte. Zatím se jich ale moc neobjevuje, což je celkem logické – na něco takového si budou uživatelé zvykat ještě dlouho. Těch pár, co se jich na síti objevilo, bylo doteď těžké hledat, což nám správci YT chtěli usnadnit. Na tomto linku si proto můžete nechat vyjet ty nejoblíbenější z HD videí na YouTube. Zatím žádná sláva, chce to čas, pokud vám ale zvědavost nedá, skočte se tam podívat. Lepší než ty kostičky předtím to je určitě.

PlayStation Home

Na PlayStation Network se konečně objevila dlouho očekávaná a ještě déle odkládaná novinka: PlayStation Home. Zatím pouze v betě, ale nic jiného snad uživatelé ani nemohli čekat. Home se budeme věnovat v samostatném článku, ostatně mluví se o něm dva roky a na to, jak netrpěliví ohledně něj uživatelé byli, je kolem spuštění bety obdivuhodné ticho. Home se objevilo v XMB pod záložkou Network a po krátkém vyzkoušení mohu s čistým svědomím prohlásit, že je s ním docela legrace. Říká člověk, který na veškeré internetové sociální služby jako líbímseti nebo SecondLife kouká s ohrnutým nosem.

3D PlayStation

Sony PlayStation 3

K PlayStationu a 3D ještě jednou. Sony potvrdila, že na rok 2009 chystá implementaci 3D do své konzole. Zatím není jasno, kterých titulů by se to týkalo, na první pohled se však zdá, že se 3D dost možná objeví jako SW upgrade pro všechny hry. 3D je na Playstationu 3 možné zobrazit díky několika úpravám v BIOSu samotného přístroje – těchto úprav lze přitom dosáhnout pouhým firmwarovým updatem, což u jiných konzolí možné není. Hráč by si pak prostě jen přikoupil speciální brýle a některé objekty by na něj díky stereoskopickému zobrazení doslova vyskakovaly z obrazovky. Zní to jako jedna z těch funkcí, kterými programátoři a studia chvilku straší, aby se později vůbec neobjevila, ale jen si to představte – nebylo by 3D hraní nehorázně cool?

3DTV bez brýlí?

Nedá nám to a ještě jednou se vrátíme ke stereoskopickému sledování filmů. Společnost Alioscopy chce na příštím CESu (výstavní akce pro provozovatele televizí a kin v Las Vegas) předvést čtyřicetipalcové 3DTV LCD. Co je na tom tak skvělého? Alioscopy má připravenou technologii, díky které bude možné sledovat 3D bez brýlí. Jak to bude vypadat a jestli se bude technologie potýkat s nějakými chybami, se nedá odhadnout, jedno je ale jisté: chceme jí vidět!

Zelené televize útočí

Energy Star - logo

Když už jsme u toho CESu, výstava bude tentokrát lehce nazelenalá. Výrobci totiž hlásí, že chystají hromadné vystavování zelených televizí, tedy ekonomicky úsporných zobrazovačů. Dokonce i výrobci plazem mají připravené modely se značně sníženým odběrem energie, čímž dohánějí asi jedinou výhodu, kterou oproti nim měly LCD televizory. Vždyť jednou z událostí tohoto týdne je „výhra“ Energy star nálepek. Skoro padesát modelů plazem od Hitachi, Panasonicu, LG a Pioneeru se dostalo na seznam Energy star, splňují tedy kritéria odběru pod 1 W při stand-by a do 208 W při sledování. Být úsporný a šetrný k přírodě je prostě v módě, vedle LCD a plazem se proto dočkáme dalších LED a OLED zobrazovačů.

Univerzální HDMI čip

V Analog Devices vyvinuli HDMI čip, který zvládá jak CEC tak Deep Colour dohromady. Doteď bylo pro implementaci HDMI-CEC (Consumer Electronic Control) v zařízení potřeba dodatečného čipu, díky čemuž se zpomalovala a zdražovala výroba Blu-ray přehrávačů nebo receiverů. Nový čip ADV7510 je vůbec první, který zvládá dohromady jak Deep Colour, tak CEC a všechny ostatní funkce potřebné pro pořádný HD playback (x.v.Color, HDCP, veškeré zvukové formáty apod.). V Analog Devices si od toho slibují značné snížení výrobních nákladů a urychlení produkce zařízení, která HDMI čipy používají. Na desce navíc zbude větší množství místa, díky čemuž dojde ke zmenšení komponent. Jeden čip vyjde při nákupu jednoho tisíce kusů na $7,59.

BD+ znovu na scéně

Blu-ray ochrana BD+ se ještě nevzdává. Studio FOX, které jako jediné tak horlivě bojuje proti pirátství, totiž úspěšně zablokovalo dalších šestnáct titulů novou verzí BD+. Na pár měsíců se jim to vyplatí, protože Slysoft hlásí, že nová verze jeho software AnyDVD HD bude schopná prolomit tyto DRM nejdříve v únoru, ale upřímně – je to tak nutné? K prolomení dojde tak i tak a jediné, čeho FOX dosahuje, je úspěšné vedení žebříčku nejdražších titulů na americkém trhu s Blu-ray filmy.

Batman + IMAX = možná…

Temný rytíř (Dark Knight, The, 2008)

Na závěr novinka trochu filmového rázu. Když už je tento a minulý týden ve znamení Temného rytíře (rekordy prodejnosti BD prolomil úplně všechny), skončíme u jeho režiséra Christophera Nolana. Třetí díl restartované „netopýří“ série sice ještě není potvrzený a Nolan do něj půjde jen v případě opravdu dobrého příběhu, pokud se do něj ale pustí, je pravděpodobné, že většinu scén natočí na kamery IMAX. IMAX technologie se mu totiž zamlouvá, zkoušel jí už na Dokonalém triku (nepoužité záběry) a v Temném rytíři je asi deset scén točených právě na tyto kamery. Jediný problém technologie IMAX je její velikost a hlučnost – například klasické dialogy se na ni točit skoro nedají. Nolan by tento problém obešel lišácky a je až s podivem, že to někoho nenapadlo už dříve – akční scény a scény bez dialogů natočí na IMAX kamery v 3D, dialogy pak střihne na 70 mm kinofilm (a nebo je konveruje do 3D softwarově). Kvalitativně si tedy budou obě verze velmi blízké (na ohromných IMAX plátnech je rozdíl mezi pětatřicítkou a IMAXem dost markantní, poznat je i na Blu-ray). Co to znamená pro nás, milovníky vysokého rozlišení? Že případný třetí díl bude na Blu-ray v čistém 16:9 a oslní nás perfektní kvalitou – ostatně „drobnou“ ochutnávku jsme dostali už v Temném rytířovi, kde se mezi scénami točenými IMAX kamerami a klasickou pětatřicítkou přepíná poměr stran. Překvapivě to neruší, naopak – jedná se o úchvatnou podívanou.

Článek je součástí seriálu High-Def střípky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: High-Def střípky - #13

Vložil KARLOS (bez ověření), 21. Prosinec 2008 - 22:22

Obrázek uživatele KARLOS

Nechci se nijak přít, ale měl jsem zato, že 70mm je v podstatě dvě pětatřicítky vedle sebe. Formát vzniknul kvůli tomu, aby se dosáhlo širokoúhlého formátu se zachováním plné (nebo vyšší) kvality.

Re: High-Def střípky - #13

Vložil st39.6 (bez ověření), 21. Prosinec 2008 - 23:09

Obrázek uživatele st39.6

kdes k tomu prisel

Re: High-Def střípky - #13

Vložil KARLOS (bez ověření), 22. Prosinec 2008 - 0:11

Obrázek uživatele KARLOS

Tady http://en.wikipedia.org/wiki/70_mm_film to říká wiki, a pokud se na ni nebudu spoléhat, tak moje chytrá knížka Jak číst film ;)…

Re: High-Def střípky - #13

Vložil st39.6 (bez ověření), 22. Prosinec 2008 - 1:14

Obrázek uživatele st39.6

vyhodou 70mm je krom logicky vyssiho rozliseni to, ze nemusis pouzivat anamorfni objektivy. proto jsi mozna spatne pochopil, ze jsou to dve petatricitky vedle sebe. samozrejme nejsou, je to jedna sedmdesatka v sobe. ani wiki ani monaco nemuzou rikat nic jineho. nehlede na to, ze sedmdesatka je vlastne petasedesatka, takze s tebou nebude souhlasit ani pani matika.

btw i kdyby to byly dve petatricitky vedle sebe, coz je holy nesmysl, co by to menilo na rozliseni formatu, o ktere nam tu jde? : )

Re: High-Def střípky - #13

Vložil st39.6 (bez ověření), 22. Prosinec 2008 - 1:18

Obrázek uživatele st39.6

jestli ti jde o pomer stran ne rozliseni, tak to jo – AR je jiny

Re: High-Def střípky - #13

Vložil KARLOS (bez ověření), 22. Prosinec 2008 - 21:20

Obrázek uživatele KARLOS

Asi jsem to řekl blbě, takže jinak – 70tka je samozřejmě jedno okénko, které by plochou cca dalo tolik, jako dvě 35tky. Rozhodně jsem neměl na mysli dva pásy vedle sebe ;)… Logicky z toho vyplývá vyšší rozlišení… Mě ale šlo o to AR, chtěl jsem jen upřesnit, že „případný třetí díl bude na Blu-ray v čistém 16:9 a oslní nás perfektní kvalitou“, což není možné, protože pokud chce nabídnout Nolan plnou kvalitu, tak nebude zbytečně ořezávat boky ze 70tky na 1.85:1, když by ji měl hodit na 2.2:1 ;)… Toť vše :) ps: To, že je to vlastně 65mm a ne 70mm vím, ale nechtěl jsem to ještě víc zamotat (tím se však nic nemění, protože formát 2.2:1 zůstává stejný i u 65mm)…

Re: High-Def střípky - #13

Vložil st39.6 (bez ověření), 22. Prosinec 2008 - 21:48

Obrázek uživatele st39.6

porad mu ale nikdo nebrani v pouziti anamorfnich objektivu, takze 16:9 je velmi realna moznost. uz jen kvuli jednotnymu AR. jde ciste o rozliseni, pomer stran neni zakonite dan polickem. pro sirsi imax release by to byla logicka volba, i kdyz je pravda, ze klasicka sirokarna pro petatricitkovy kina bude mit z hlediska distribuce zrejme prednost. ted to ale fakt nema smysl hadat :D … hlavne ze uz si rozumime :)

Re: High-Def střípky - #13

Vložil KARLOS (bez ověření), 22. Prosinec 2008 - 23:53

Obrázek uživatele KARLOS

jj, taky myslím, že je na to času dost… Teda víc, než klasický AR mě víc zajímají záporáci a hlavní zápletka ;):D… Jinak s tou velikostí těch IMAX kamer zas tak velký problém nevidím… Teda alespoň ne po tom, co jsem koukal na bonusy TDK, kde no nosil normálně Stadicamista… :D Teda normálně, prej to přežil ;)

Re: High-Def střípky - #13

Vložil st39.6 (bez ověření), 23. Prosinec 2008 - 9:01

Obrázek uživatele st39.6

no, on to prezil, ale takhle maly kousky byly na svete jen ctyri a oni jeden znicili :D … buh vi, jestli to ty dalsi do trojky prezijou :D kazdopadne nolan by to nerikal jen tak, kdyby slo na imax tocit vsechno, sel by do toho. zjevne nejde