High-Def střípky #14

vydáno 14. 1. 2009 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: Cinema 21:9, DivX, DivX Plus HD, DVB-T, H.264, LaserDisc, LCD, MKV, Nova, Nova HD, Nova Sport HD, Philips, Pioneer, PlayStation 3, plazma, PS3, televizor

Loučí se s námi LaserDisc, do oběhu se dostává nová verze DivX kodeku, Nova Sport bude vysílat ve vysokém rozlišení a televizní trh čekají další změny. Po měsíční pauze si opět v krátkosti připomeneme ty nejdůležitější HD události z posledních dnů.

Philips Cinema 21:9

Philips Cinema 21:9

Neznáme velikost, neznáme cenu, víme jen, že se objeví v příštích týdnech v německých, francouzských, britských a belgických obchodech. Co? Nová LCD televize od Philipsu. Pořád nic převratného, zřejmě ani když vám řeknu, že bude podsvícená firemní technologií Ambilight. Mnohem zajímavější je ale její poměr stran: jedná se totiž o vůbec první LCD televizor s aspect ratiem 21:9. Co to znamená? Přece filmy bez horizontálních černých pruhů na okrajích! Cena samozřejmě bude nepříjemně vysoká a Philips určitě nepočítá s žádnou masovou výrobou, pokud by se ale jednalo o určitý náznak trendu, bohatě by nám to stačilo. Podobné televize by někteří filmoví fanoušci jistě uvítali, ačkoliv zůstává problém s filmy „pod“ 21:9. Je to prostě otázka volby – teď je důležité, že už si můžeme vybrat.

Hon na plazmy

Evropská Unie

U televizí ještě zůstaneme. Evropská unie zřejmě chystá nový zákon, který by zabraňoval prodeji starších modelů plazem. Proč? Protože moc „žerou“. V době ekonomické krize a globálního oteplování je to celkem pochopitelné – EU chce jednoduše zabránit zbytečnému odebírání energie. Zatím se neví, jak bude návrh vypadat a jestli bude vůbec předložen; pokud ano, možná se dočkáme různých „zelených“ certifikací. Jelikož ale spotřeba plazem stále klesá, budoucí majitelé nových modelů se zřejmě nemusí strachovat, přitom když vám v obýváku stojí nějaký starší televizor, dveře vám kvůli němu nikdo vykopávat nebude. Takže nám to vlastně může být úplně jedno…

Král DivX sedmý

DivX - logo

Světlo světa po dlouhé době spatřila nová verze DivXu, tedy kodeku, který se v rámci SD sféry stále těší velké popularitě. HD maniaci jako my se s ním ale poslední dobou moc často nesetkávali, DivX totiž nepodporoval slavný MKV kontejner ani H.264. Sedmá verze to napravuje a u DivXu se poprvé objevuje Matroška jako oficiálně podporovaný formát, spolu s ní samozřejmě zmiňovaný kodek. Majitelé konzolí PlayStation 3 teď zřejmě doufají, že jejich oblíbená mašinka konečně začne MKV podporovat, protože má DivX certifikaci a jako taková by měla podporovat všechny DivX kodeky. Ano, opravdu to vypadá nadějně, jenže DivX vytvořilo ještě nové certifikace, které by nám mohly zatnout tipec; DivX Plus HD certifikace bude asi minimálně zpočátku exkluzivní zboží a v tuto chvíli opravdu nelze říct, jestli se u PlayStationu objeví.

Na obzoru je Nova Sport HD

Nova Sport - logo

Ačkoliv to Nova původně neměla vůbec v plánu, nakonec se přece dočkáme: ve vysokém rozlišení začne vysílat i Nova Sport. Při rozhovoru pro Lidové noviny to uteklo tiskovému mluvčímu daného programu a v práci za to asi dostane solidně naplácáno – Nova Sport HD totiž mělo být příjemné překvapení pro technologicky vyspělejší diváky. Nova Sport HD se zřejmě objeví na satelitu vedle svojí starší HD sestřičky, vyloučit se ale nedá ani to, že by se objevila v klasickém DVB-T – a to nejen v rámci testovacího vysílání. Jak už víme, stále se totiž nabízí volný čtvrtý multiplex, do kterého by se dal HD program v klidu „nacpat“. Nova je momentálně ve stádiu uzavírání smluv, takže se neví, kde všude ji najdeme, na ten čtvrtý multiplex bych ale vsadil přinejmenším své oblíbené ponožky. Samozřejmě nemůžeme čekat, že začne v HD nabízet rovnou celou svou programovou nabídku, i tak to ale naše čtenáře jistě potěší.

R.I.P. LaserDisc

LaserDisc - logo

Zamávejte LaserDiscu! Možná si klepete na čelo, protože studia tento formát opustila už na začátku nového milénia, ale až teď můžeme kapitolu LaserDiscu uzavřít úplně: Pioneer totiž ukončuje výrobu přehrávačů. Ano, ony se opravdu ještě vyráběly. LaserDisc přežil hlavně díky všemožným bazarům, lidé si z něj stále skládají domácí sbírky. Od doby, kdy se začal LaserDisc prodávat (pozdní osmdesátá léta) Pioneer prodal neskutečných 9.8 milion přehrávačů – kdo by to byl řekl? Nezapomeňte, že právě LaserDiscu jsme vděční za exkluzivní bonusy a audiokomentáře, tak mu věnujte alespoň minutu ticha. Pioneer dojede poslední 3000 kousků a pak s jeho výrobou skončí jednou provždy.

Článek je součástí seriálu High-Def střípky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře