High-Def střípky #15

vydáno 28. 1. 2009 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Ze světa | 2 komentáře

Tagy: Blu-ray, Bolt - pes pro každý případ, DivX, DivX HD, DVD, film, HD DVD, LG, mechanika, Microsoft, Nintendo, Panasonic, PlayStation 3, plazma, PS3, Samsung, Sony, televizor, Wii, Xbox 360, YouTube

V Americe se rozjíždí nový trend – Blu-ray se tu rychleji kradou něž prodávají. V Británii na to zase nikdo nevidí, takže jsou jim Blučka pro změnu k ničemu. Naštěstí jsou tu HD střípky a ty přinášejí i trochu optimističtější pohled na High-Def scénu.

Krádeže Blu-ray disků

Blu-ray Disc logo

S rostoucím prodejem Blu-ray nosičů zaznamenávají prodejci také trend nepříjemný – disky se ve velkém kradou. Jelikož se jedná o nový formát s ještě docela nízkými čísly prodejnosti, u některých titulů hlásí obchodní řetězce nakradenou až polovinu dodávek! Proč? Je to jednoduché, Blu-ray je nový formát a jako takový je ho v obchodech potřeba protlačovat. Jenže jakmile ho prodavač začne dávat lidem na oči, zákonitě se objeví nějaká dobrá duše, které se idea placení za film ze srdce protiví. Prodejci teď žijí v dilematu – vědí, že Blu-ray potřebuje dostávat velký prostor a na „výstavky“ si lidé musejí sáhnout, aby se na ně chytli, zároveň ale podobné „displeje“ lákají zloděje. Řešením by mohly být speciální typy balení, která odemkne až prodavač, jenže to podle průzkumů zákazníkovi leckdy brání v koupi disků. Krádeže Blu-ray filmů se teď rozmáhají rychleji, než kdo čekal a ačkoliv je to také jistá forma zájmu, moc lidí z toho nadšených není.

Dnes na Blu-ray, DVD až pozítří

Bolt - pes pro každý případ (Bolt, 2008)

Trojrozměrný animák Bolt – pes pro každý případ (Bolt, 2008) od studia Disney bude prvním titulem, který předběhne sám sebe. Na Blu-ray totiž vyjde o celé dva dny dříve, než na DVD. Není to sice kdovíjaký náskok, vedle dodatečných bonusů je to ale další způsob, jak zákazníkovi komunikovat, že tohle je studiem preferovaný formát, kterému by měl věnovat pozornost. Bonusové sekci filmu samozřejmě bude vládnout BD-Live funkce včetně všech možných mutací chatu.

Xbox 360 bez DivX certifikace

DivX - logo

DivX sice přinesl na scénu dlouho očekávanou podporu HD, samotné vedení společnosti ale moc nadšené není. Ne snad ze směru, kterým se kodek vydal, lidem, kteří za ním stojí, se spíš nezamlouvá politika Microsoftu. Jeho Xbox totiž podporuje DivX, ale ne oficiálně. Občas tedy soubory nepřehraje a hlavně mu chybí DivX certifikace, kterou si třeba Sony pro svůj PlayStation 3 obstaralo. Jenže u DivXu se jim to nemusí líbit jak chce, Microsoft k nim také nemá dvakrát vřelé vztahy. Nesmíme zapomenout, že MPEG-4 používaná v DivX je pouze modifikace kodeku, který vyvinuli u Microsoftu a jelikož se jedná o zatraceně dobrý kšeft, Gatesovi lidé to nějak těžce nesou. Spolupráce těchto dvou společností proto moc nadějně do budoucna nevypadá. Xboxáři proto můžou na DivX certifikaci zřejmě zapomenout.

Televize YouTube

YouTube - logo

Je libo YouTube v televizi? Není problém. Stačí být vybavený PlayStationem 3 nebo Nintendem Wii a vaše konzole vám YouTube pošle na připojený zobrazovač. YT se Sony a Nintendem vyvinula formu stránek, která je zobrazitelná na televizích – jsou tu tedy větší znaky, jiné rozložení apod. Videa si navíc můžete hodit do fullscreenu. S nedávným příchodem streamovaného HD obsahu je to další způsob, jak se dostat k vysokodefiničním videím. Stačí skočit na http://www.youtube.com/tv (na PC fungovat nebude) a můžete brouzdat prostřednictvím konzole na svých zobrazovačích v obýváku.

Vysoké rozlišení jedině s brýlemi

Modré brýle

Nevidíte rozdíl mezi SD a HD? Pořiďte si brýle! Zní to jako hloupý vtípek ze školky, minimálně v Británii ale špatný zrak může značně ovlivnit to, co si čerství majitelé HD zařízení o vysokodefiničním rozlišení myslí. Podle tamních průzkumů totiž víc jak polovina Britů nešla během předchozího roku na oční test. Nevadí? Asi ano, protože dvě třetiny z nich opravdu brýle potřebují. Navíc přibližně 10 % nebylo na očních testech nikdy. Špatný zrak potom samozřejmě způsobí, že člověk vidí krystalově čistý obraz jako mírně máznutý – přitom právě v ostrosti se skrývá kouzlo v HD. Teď se přiznejte, kteří z vás by potřebovali okuláry?

Blu-ray na čínský způsob

Čína - vlajka

Blu-ray konečně dorazil do Číny. Tedy jeho produkce – v Shanghaii byla otevřena první čínská továrna na výrobu modrých placek. Informoval o tom deník Shanghai daily, který nezapomněl zmínit veškeré výhody „Blue-ray“ formátu. Možná se tedy nakonec nejedná o pořádnou továrnu, ale o další levárnu pirátů. Ostatně jak už jsme zmínili ve starších střípcích, v Číně mají s modrým pirátstvím své zkušenosti. Pravděpodobnější ale bude, že v Shanghai Daily jednoduše Blu-ray ještě nedrželi v ruce.

Panasonic bude šetřit i zvedat prodeje

Panasonic - logo

Panasonic má celkem zajímavou strategii – hodlá snížit náklady na ploché panely ve dvou svých továrnách o $1,5 miliardy (tedy o 23 %!) a přitom chce navýšit produkci. I přes velké změny ve finanční politice a dopadu finanční krize v Panasonicu doufají, že během tohoto roku prodeje jejich plazem stoupnou o neuvěřitelných 50 %. Mají co dělat, zvlášť, když jim na záda stále dýchá konkurence – ani u Samsungu a LG nespějí na vavřínech. Čeká nás další silný rok, kdy se budou ploché panely prodávat jak divé, ale navýšit prodeje o 50 %? Zdá se, jako by Japonci měli příliš velké oči.

Blu-ray jako datové médium?

Blu-ray vypalovačka Sony BWU-300S

Zpátky do Británie. Tu netrápí jen špatné oči, ale také špatná prodejnost Blu-ray mechanik. Z prodaných mechanik jsou každý měsíc jen 4 % HDčkové (počítá se i HD DVD) a celkem má na Ostrovech jen 1 % domácích počítačů integrovanou Blu-ray mechaniku. Částečně to naznačuje, že zatímco jako filmový nosič se BD chytá rychleji než jeho předchůdce, jako datové médium ho lidé stále nevyužívají. A není to jen cenou prázdných disků, 50 GB prostory k vypálení jsou téměř zbytečné, když má dneska skoro každý svůj vlastní externí HDD a už i po základních školách běhají děti s 16 GB flashkami po kapsách. Může se tedy celkem bez problémů stát, že zatímco během příštích roků bude penetrace BD přehrávačů vyšší jak padesát procent, integrované mechaniky budou mít problém vyšlapat se k deseti. Přitom skoro každý nový notebook vyšší řady dnes BD mechaniku má.

Článek je součástí seriálu High-Def střípky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

asi chybicka

Vložil heksa (bez ověření), 31. Leden 2009 - 12:15

Obrázek uživatele heksa

„Ne snad se ze směru, kterým se kodek vydal“… kdyz tak opravte a pak smazte tehle prispevek

Re: asi chybicka

Vložil d.f.h, 31. Leden 2009 - 12:27

Obrázek uživatele d.f.h

Díky.