High-Def střípky #20

vydáno 24. 4. 2009 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: 240Hz, 3D, Amazon, Blu-ray, CodecSys CE-10, Crestron, CY-BB1000D, DivX, E-Series, Fixstars, Fujifilm, Full HD, H.264, HDTV, LCD, LED, LG, LH90, OLED, P2, Panasonic, PDP, PlayStation 3, plazma, přehrávač, prodej, televizor, WirelessHD, Z1

Amazon začal streamovat videa ve vysokém rozlišení, Panasonic a LG vypouštějí do světa jednu vysokodefiniční novinku za druhou a Blu-ray se podle nejnovějších průzkumů daří zatraceně dobře. Nejen to v dnešních HD střípcích.

Panasonic představuje novinky

Panasonic - logo

Začneme u jednoho z leaderů expanze vysokého rozlišení: u Panasonicu. Ten konečně vyslal do světa funkční bezdrátové zařízení pracující s Full HD. Plazmový televizor Panasonic Z1 je první na světě, který používá tzv. WirelessHD standard, tedy wi-fi technologii přizpůsobenou k přenosu vysokých datových toků. Šestačtyřicetipalcová verze televizoru je navíc pouhých 49 mm hluboká, což z ní dělá jeden z nejtenčích plazmových televizorů vůbec. Panasonicu ale tahle premiéra nestačí, jako první proto posílá Blu-ray do automobilů. První výsuvný audio-video systém vybavený BD se jmenuje Panasonic CY-BB1000D a u přehrávání disků ani náhodou nekončí: krom toho nabídne sedmipalcový HD monitorek, GPS, 40 GB HDD, Bluetooth a televizní tuner. Až si na podzim bude japonská mládež kupovat sporťáka na vytunění, tahle hračička jim rozhodně nesmí chybět – právě tehdy se totiž v Japonsku systém objeví na pultech. U Panasonicu ještě na okamžik zůstaneme: společnost pracuje ne vývoji speciální stereoskopické kamery, která zaznamenává na nové P2 flash karty 3D obraz ze dvou objektivů v nativním Full HD. Zatím se jedná o prototyp představený na NAB, Panasonic ho ale chce poslat do světa co nejdříve.

OLED a LED od LG

LG - Life's Good - logo

Další velkou společností, která při příležitosti výstavy NAB prezentovala představu své budoucnosti, je LG. Firma má velké plány hlavně s OLED technologií: na konci roku se na trhu objeví šestnáctipalcové OLED HDTV, aby je rok na to přišel zastoupit větší – dokonce dvaatřicetipalcový HDTV bratříček. Že by konečně pořádné OLED televizory? Budoucnost je to vzdálená, ale dobře vědět, že se s technologií stále počítá. O něco méně vyspělá technologie LED TV zato prožívá solidní boom: LG konečně uvedla ceny svých 240Hz LH90 LED televizorů, které se budou vyrábět v 42", 46" a 52" verzích. Tyhle zobrazovače s neuvěřitelným kontrastem 2000000:1 a THX certifikací zakoupíte v cenách mezi 3300000 yenů ($2445) a 6400000 yenů ($4742). Kdy se na svět dostanou je stále záhadou. U LG také do třetice: společnost oznámila, že všechny jejich budoucí produkty s podporou DivX budou schopny pracovat s videi až do 1080p, tedy Full HD. Právě ony LED telvizory by měly být mezi prvními.

Amazon streamuje HD

Amazon.com - logo

Američané mají další streamovací službu, přes kterou je možno dostat HD filmy a seriály přímo do televizoru. Amazon totiž rozšiřuje svůj video-streaming (dostupný třeba přes Roku set-top-box nebo TiVo) katalog čtyřiceti tisíc SD titulů o katalog asi pěti set audiovizuálních děl ve vysokém rozlišení. Ano, opět nám nezbývá nic jiného, než tiše závidět – zatímco ve Státech už VoD v SD i HD frčí jak o život, u nás se systém sotva rozkoukává.

Extrémní P2 karty

Fujifilm - logo

Fujifilm představil na NAB nové záznamové karty P2 (viz. zmínka u 3D kamer Panasonic), které jsou určeny do takových záznamových zařízení, kde je potřeba zpracovávat vysoké datové toky v extrémně krátkých časech. E-Series P2 karty pro profesionální Panasonic systémy se budou vyrábět v 16 GB, 32 GB a 64 GB verzích za $440, $640 a $1000. Pokud se na karty bude zaznamenávat jednou denně a využije se většina kapacity, jejich životnost by se měla pohybovat kolem čtyř let. V případě využití třeba jen poloviny kapacity se protáhne až na deset roků! Ptáte se na ty úchvatné datové toky? Pokud jsou karty použity s kompatibilním hardwarem, dá se na ně zapisovat až rychlostí 1,2 Gbps. Slušné, že?

Mamutí Blu-ray měnič

Crestron - logo

Máte plnou skříň Blu-ray disků a už se vám nikam nevejdou, nebo jednoduše nemáte chuť pokaždé lovit v archivu a hledat ten správný film mezi tunou dalších? V Creston Electronics pro vás mají jednoduché řešení: měnič disků, který je schopen pojmout až dvě stovky CD, DVD a samozřejmě BD. Model ADC-200BR by se na trhu měl objevit někdy v červnu a jeho cena zatím nebyla stanovena, každopádně současně s ním se od stejné společnosti dostane na pulty i media-server, který bude nejen přehrávat všechny možné filmové disky a bude připojitelný ke spoustě on-line streamovacích služeb, navíc nabídne také 1 TB RAID diskové pole, kam se bude dát uložit… spousta dat. Nejkouzelnější na téhle dvojici je, že pokud vám měnič na 200 disků nestačí, ADMS-BD media-server se může spojit s až pěti měniči najednou, takže budete mít pod jedním ovladačem 1 TB dat a 1000 disků ze své kolekce. Kdo by to nebral!

Prodeje Blu-ray stále rostou

Blu-ray Disc logo

Až vám někdo bude říkat, že se Blu-ray neprodává a stejně na něj za pár let zapomeneme jako na MiniDisc a podobné technologie, můžete se mu v klidu vysmát do obličeje. Už ani pesimistické studie se neodvažují tvrdit, že je na tom BD špatně: oproti minulému roku se za první čtvrtletí prodalo skoro dvojnásobné množství BD titulů, tedy devět milionů oproti necelým pěti. V době ekonomické krize jsou to velmi příznivá čísla, která znějí ještě lépe, vezmete-li v potaz, že jen ve Státech už je přes deset milionů domácností vybavených BD přehrávačem.

Nepodceňuj sílu PlayStation 3!

Sony PlayStation 3

Nestačí vám výkon vašeho počítače? Pokud pracujete třeba s encodingem HD videa, není se čemu divit. A co takhle mít k dispozici ohromnou výpočetní sílu PlayStation 3 a jeho několikajádrového CELL procesoru? Instalací operačního systému přímo do přístroje by toho uživatel moc nevyřešil, protože Linux bohužel není (díky omezení ze strany Sony) schopen pracovat se všemi jádry najednou, Fixstars ale má řešení, které stojí za zmínku: společnost představila software CodecSys CE-10, což je program, díky kterému je možné spojit PC s konzolí PlayStation 3 a využívat k encodování H.264 videa většinu jeho ohromné výpočetní síly. Zatím nebylo prozrazeno, jak je spojení a následného výpočtu dosaženo, ale představa, že by mohl PlayStationu krom výzkumu léčení rakoviny začít zrychlovat také postprodukci našich filmů, je zatraceně zajímavá. Program byl představen na NAB a všichni prý byli z jeho rychlosti naprosto unesení.

Článek je součástí seriálu High-Def střípky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře