High-Def střípky #3

vydáno 25. 5. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: Animatrix, BD-Java, BDP-S1, Blu-ray, Canal Plus, film, firmware, HD DVD, HDTV, herní konzole, Kubrick, LionsGate, Matrix, Microsoft, PlayStation 3, přehrávač, PS3, Sony, Terminator 2, upscaling, Warner, Xbox 360

I tento týden se kolem HDTV, Blu-ray a HD DVD objevilo několik zajímavých i překvapivých informací. Prezentovat každou z nich jako samostatnou zprávu by ale bylo plýtvání místem, takže vznikly High-Def střípky, pravidelný páteční přehled skutečností a dohadů s komentáři. Dnes jsou sice v přesile informace o nových firmwarech pro několikero přehrávačů, ale dvě filmové novinky na závěr dokáže jen stěží něco zastínit.

Nový firmware pro Xbox 360

Xbox 360 s HD DVD modulem

Zkraje minulého týdne vypustil Microsoft softwarový update pro svou herní konzoli Xbox 360. Proč nás to zajímá? Tato mašinka umí kromě špičkových her také přehrávat HD DVD filmy, tedy pokud vlastníte přídavnou HD DVD jednotku. A právě pro tento doplněk je nový firmware určen.

Jedná se o update poměrně důležitý a velmi obsažný. Opravuje nekompatibilitu přehrávače s některými tituly (včetně špatné synchronizace zvuku u filmu Batman Begins), zmizel problém se setrváním zvuku v nočním módu (to je filtr, který automaticky snižuje dynamický rozsah zvukové stopy), zlepšuje podporu síťových služeb HD DVD, zvyšuje výkon při přehrávání MPEG-4 AVC / H.264, přidává podporu 1080p obrazu přes HDMI (pouze u Xbox 360 Elite a ve spojením s příslušným HDCP kompatibilním displejem) a v neposlední přibyly následujíc možnosti audio výstupu přes HDMI nebo TOSLINK:

  • Digital Stereo (2 kanály PCM)
  • Dolby Digital 5.1 (640kbps)
  • DTS 5.1 (1,5 Mbps)
  • WMA Pro

Přehrávač tedy stále neumí dostat na výstup nekomprimovaný TrueHD signál, ale i tak je to od strýčka Billa velmi hezký dárek :-).

Zbývá jen dodat, že u nás má tato zpráva význam pouze pro malou skupinku nadšenců – HD DVD filmy nejsou v Čechách v oficiální distribuci a importované tituly mají nulovou českou jazykovou podporu, takže se nedá předpokládat přílišné rozšíření této technologie mezi běžnými filmovými diváky.

Nový firmware pro PlayStation 3

Sony PlayStation 3

Ani Sony nezůstává se svou nejnovější herní konzolí pozadu. Pro úplnost připomenu, že PS3 umožňuje kromě hraní technologicky úžasných her také přehrávání Blu-ray filmů. Nový firmware verze 1.80 nabízí kromě vylepšeného propojení s kapesní konzolí PSP a podpory tiskáren Epson především upscaling do 1080p pro zdroje obrazu s nižším rozlišením.

O co se vlastně jedná: upscaling je proces, při kterém je obraz s nižším rozlišením (například z DVD) přepočítán pro zobrazení na zařízení s fyzicky vyšším rozlišením (v tomto případě HD rozlišení 1080p). PS3 totiž kromě Blu-ray filmů umí přehrávat i klasická DVD, na jejichž obraz se teď konečně bude dát i dívat :-). Samozřejmě se nejedná jen o DVD filmy, ale i o všechny PS2 a PSone herní tituly, se kterými umí konzole také pracovat.

Aby nedošlo k omylu – upscaling z klasického DVD rozhodně nevyrobí obraz, srovnatelný s Blu-ray záznamem! Pokud má materiál určité fyzické rozlišení, víc z něj prostě nedostanete. I tak bude ale obraz na televizoru s rozlišením 1080p prostě lepší.

Nový firmware pro Sony BDP-S1

A další softwarový update – Sony se stará i o svůj stolní Blu-ray přehrávač BDP-S1. Nový firmware verze 1.6 především zlepšuje kompatibilitu s některými tituly a také jejich BD-Java interaktivními funkcemi.

U nás se evropská verze tohoto přehrávače (BDP-S1E) teprve objeví, takže zatím není co řešit.

Xbox 360 + Matrix + HD DVD = dobrá volba

Animatrix

Máte Xbox 360? Máte zaplacený přístup na Xbox Live? Žijete v USA?

Taky ne? :-) Dobrá, tak si o tom pojďte aspoň přečíst.

Nedávné vydání kolekce The Matrix Trilogy na HD DVD (a hned ve dvou různých kolekcích) je pro tento formát bezesporu zásadní událostí. Není tedy divu, že se Microsoft, velký zastánce a propagátor HD DVD, rozhodl filmový skvost propagovat pomocí své herní konzole Xbox 360. Ta podporuje nejen vysoké rozlišení, ale i samotný formát HD DVD.

Od 15. do 25. května mohli šťastní majitelé konzole Xbox 360, splňující i další dvě výše uvedené podmínky, zdarma stahovat trailery na trilogii Matrix i některé samostatné filmové scény, vše ve vysokém rozlišení. Zakoupit a stáhnout bylo možné Animatrix, kolekci animovaných minifilmů korespondujících se světem Matrixu. Navíc se v každém balení The Complete Matrix Trilogy („slabší“ z obou verzí) nachází speciální kód, pomocí kterého lze AnimatrixXbox Live stáhnout zdarma, což je celkem výhodné – Complete Matrix Trilogy ($100) totiž narozdíl od Ultimate Matrix Trilogy ($120) sérii Animatrix neobsahuje.

Marketingová akce je to jistě výborná: propaguje zároveň Xbox 360, formát HD DVD, samotnou filmovou trilogii a ani spotřebitel nepřijde zkrátka. My se u nás na něco podobného můžeme zase jen těšit.

Hasta la vista na HD DVD!

Terminator 2 HD DVD

Na americkém trhu se sci-fi klenot Terminator 2 už před časem objevil na Blu-ray v podobě jednodiskového vydání. V Evropě se tento týden začal prodávat na dvou HD DVD discích. Jak je to možné?

„Prsty“ v tom mají autorská práva k filmu: pro Evropu je vlastní Studio Canal, pro zbytek světa LionsGate. LionsGate přitom podporuje formát Blu-ray, Studio Canal zase pouze HD DVD. A proč hned dva disky? Na evropské vydání se totiž kromě klasické kinoverze dostal také výtečný prodloužený režisérský sestřih filmu, známý z předchozího excelentního vydání na DVD. DTS HD zvuk je „drobností“, která potěší.

Pro mimoevropské zájemce o toto vydání je ale jistě mnohem více potěšující informace, že Terminator 2 na HD DVD je region free, takže si ho může bez obav pořídit kdokoliv a odkudkoliv. A tak to má být.

Kubrickova kolekce na HD DVD a Blu-ray

Kubrickova kolekce

Čerstvě vydaná trilogie Matrix se zdá být výborným zdrojem informací. Z reklamních materiálů, které jsou v boxech k nalezení, jsem pro minulé High-Def střípky vybral ohlášení vydání kultovního sci-fi Blade Runner, tentokrát ale přišla na řadu pecka ještě větší: na Blu-ray i HD DVD se ještě letos můžeme těšit na kolekci filmů režiséra Stanleyho Kubricka, která bude obsahovat následující pětici filmů:

  • 2001: A Space Odyssey
  • Clockwork Orange
  • The Shining
  • Full Metal Jacket
  • Eyes Wide Shut

Tento výběr sice oproti kolekci, která legendárnímu režisérovi vyšla v roce 2005 na DVD pod názvem Stanley Kubrick Prestige Collection, neobsahuje černobílou adaptaci slavného Nabokovova románu Lolita a chybí i historický epos Barry Lyndon, ale přítomnost filmu 2001: A Space Odyssey tuto absenci myslím odsouvá někam daleko stranou. Pokud totiž existuje seznam filmů, jejichž obrazové kvality vyniknou teprve na materiálu s (co nejvyšším) rozlišením, tak je na jeho předním místě zcela jistě právě toto veledílo.

Pro tento týden je to vše, příští pátek se sejdeme u dalších High-Def střípků.

Článek je součástí seriálu High-Def střípky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře