High-Def střípky #5

vydáno 8. 6. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: BD, BD-Java, BD-P1000, BD-P1200, BD-P1400, BD-Plus, BD-UP5000, BDP-300, BDP-94GD, BDP-HD1, BDP-S1, BDP-S1E, Blu-ray, DD, Dolby TrueHD, DV-HD805, firmware, HD DVD, Onkyo, Panasonic, Pioneer, PlayStation 3, Samsung, Sony, Superman Returns, Toshiba HD-XA2

I tento týden se kolem HDTV, Blu-ray a HD DVD objevilo několik zajímavých i překvapivých informací. Prezentovat každou z nich jako samostatnou zprávu by ale bylo plýtvání místem, takže vznikly další High-Def střípky – pravidelný páteční přehled skutečností a dohadů s komentáři.

I tentokrát budou všechny zpráv pocházet ze zahraničí a budou se týkat především nových nebo připravovaných přehrávačů.

Sony zlevňuje svůj nový Blu-ray přehrávač

Sony BDP-300

První Blu-ray přehrávač od Sony, BDP-S1, se u nás sotva stačil objevit na pultech a už je na obzoru jeho nástupce. Bude se jmenovat BDP-300 a je na něm zajímavá především jeho cena, která klesla o $100 ještě před uvedením přehrávače na trh. Místo $599 bude přehrávač tedy nakonec stát $499, což je přesně polovina ceny, za kterou byl před časem uveden jeho předchůdce.BDP-300 bude mít i přes poloviční cenu všechny funkce BDP-S1, bude jen menší a celkově elegantnější. Přehrávač BDP-S1 bude přitom zlevněn na $799.

Tomu se říká opravdu solidní cenový skok. Sony se podle všeho ze všech sil snaží dovést „svůj“ formát k vítězství a kromě cenově a funkčně nedostižné herní konzole /Blu-ray přehrávače PlayStation 3 teď bude mít v ohni další želízko.

Je třeba připomenout, že cena okrouhlá cena $1000 byla nepřehlédnutelnou nejen u prvního Blu-ray přehrávače Sony, ale i u BD-P1000 společnosti Samsung. Nejlevnější PlayStation 3 si můžete pořídit za $599, přehrávač druhé generace Samsung BD-P1200 bude stát $799 – to všechno je pořád příliš, hlavně ve srovnání s padajícími cenami přehrávačů konkurenčního formátu HD DVD, které se dají v e-shopech pořídit už za $250. Blu-ray přehrávač s cenou $499 by situací na trhu mohl aspoň trochu zahýbat.

A perlička na závěr – přehrávač BDP-S1 i jeho evropský ekvivalent BDP-S1E pro Sony vyrábí Pioneer, proto je také tak podobný přehrávači Pioneer BDP-HD1, ze kterého vychází. O tom, jestli si BDP-300 bude Sony produkovat sama a nebo se bude soustředit čistě na PS3, zatím nepadlo ani slovo.

Nový firmware pro Sony BDP-S1 + další na obzoru

Sony oznámila nový firmware pro svůj první Blu-ray přehrávač BDP-S1. Update na verzi 1.6 přinese oproti předchozí verzi 1.55 následující vylepšení:

  • lepší kompatibilita s BD-ROM disky včetně vylepšených pop-up menu
  • lepší kompatibilita s BD-Java interaktivními funkcemi disků BD-ROM
  • přidána podpora nového formátu BD-R/RE (BDMV)
  • při přehrávání zvukové stopy PCM 5.1 přes HDMI se na displeji zobrazují korektní informace

Ještě zajímavější je informace, podle které se má hned v nadcházejícím týdnu objevit další update firmware pro BDP-S1, který přidá podporu zvukových stop Dolby Digital Plus (DD+) a Dolby TrueHD. Zejména možnost dekódování Dolby TrueHD jistě potěší majitele některých titulů od stodií Sony a Warner Bros., které tento bezeztrátový kodek v poslední době často používají.

Laboratoře Panasonicu vylepšují Blu-ray

Divize Hollywood Lab společnosti Panasonic pracuje na PIP (Picture-In-Picture, obraz v obraze) pro formát Blu-ray a také na extra materiálech dostupných přes web pomocí interaktivní technologie BD-Java. Bylo osloveno několik filmových tvůrců a byla jim nabídnuta možnost spolupráce na testování těchto nových technologií, které by do budoucna měly nabídnout například možnost stažení soundtracku k filmu nebo titulků v jazycích, které nejsou na vylisovaném disku přítomny. První film, vybavený těmito funkcemi, by se měl objevit na začátku roku 2008.

Panasonic také usilovně pracuje na BD+, což by měla být další ochrana proti kopírování disků místo AACS, které tak žalostně selhalo.

Pioneer BDP-94GD přináší exkluzivního Supermana

Další marketingová akce na podporu Blu-ray: nový přehrávač Pioneer BDP-94HD bude prodáván spolu s dvěma Blu-ray filmy v ceně. Jedná se o prodloužený sestřih akční komiksové adaptace Ghost Rider a exkluzivní verzi nového zpracování Supermana – Superman Returns, taktéž podle komiksu. Na druhém filmu je zajímavé především to, že obsahuje Dolby TrueHD a PCM zvukové stopy, přičemž u předchozí nedávno vydané Blu-ray verze tomu tak nebylo. Jedná se tedy o zcela nové speciální vydání.

Tyto bezeztrátové stopy umožní divákům vychutnat si zvuk v té nejvyšší kvalitě.

Onkyo bude mít vlastní HD-DVD přehrávač

Onkyo DV-HD805

… i když vlastně ne tak docela. Chystaný HD-DVD přehrávač legendárního výrobce špičkové audio- a videotechniky, nazvaný DV-HD805, bude vycházet z přehrávače Toshiba HD-XA2. Měl by ale obsahovat určitá vylepšení zejména po audio stránce a také na straně „klasického“ DVD videa, což by z něj mělo udělat velmi dobrý DVD přehrávač s podporou HD DVD.

Možná ještě lepší zpráva je, že Onkyo zároveň pracuje na duálním Blu-ray / HD DVD přehrávači.

Sony boduje s třetím filmem zdarma

Další příklad toho, co dokáže dobrá promoakce: v tomto týdnu rozjela Sony u vybraných online prodejců akci, nazvanou „třetí disk zdarma“. Pokud si kupující vybere z nabídky, kterou tvoří celkem 34 filmů, tři filmy, bude mít třetí film zdarma.

Na Amazonu je díky tomu v současné době mezi první stovkou nejprodávanějších DVD celkem osm Blu-ray titulů, zatímco HD DVD titul pouze jeden.

Samsung má připraveny dva nové přehrávače

Samsung podle všeho hodlá ještě před letní prázdninovou sezónou uvést dva nové přehrávače. Prvním bude BD-P1400, mladší sourozenec aktuálního modelu BD-P1200, druhým pak netrpělivě očekávaný duální přehrávač BD-UP5000, který si poradí současně s Blu-ray i HD DVD disky.

Cena BD-P1400 by měla být okolo $500, za možnost duálního přehrávání zaplatí zájemci dvojnásobně, tedy $1000. Žádné další podrobnosti nebo dokonce technické specifikace nejsou dosud známy.

Pro tento týden je to vše, příští pátek se sejdeme u dalších High-Def střípků.

Článek je součástí seriálu High-Def střípky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře