High-Def střípky #6

vydáno 15. 6. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: BDP-S1, Blazzing Saddles, Blu-ray, firmware, Goodfellas, HBO, HD DVD, HDTV, Lethal Weapon, Mad Max 2, Pátý element, Phantom of the Opera, prodej, PS3, Sony, Superman, Swordfish, The Departed, The Fugitive, The Last Samurai, Toshiba, Training Day, Troy, Un

I tento týden se kolem HDTV, Blu-ray a HD DVD objevilo několik zajímavých i překvapivých informací. Prezentovat každou z nich jako samostatnou zprávu by ale bylo plýtvání místem, takže vznikly další High-Def střípky – pravidelný páteční přehled skutečností a dohadů s komentáři.

Tentokrát se mezi nebývale stručnou směsku zahraničních zpráv zatoulala i jedna, která přímo souvisí s naší vlastí, vysokým rozlišením jinak téměř nepoznamenanou.

Nový firmware pro Sony BDP-S1

Sony ohlásila další firmware pro svůj první Blu-ray přehrávač BDP-S1. Update na verzi 2.0 přinese oproti předchozí verzi 1.6, o které jsem psal v minulých střípcích, očekávanou podporu Dolby TrueHD a Dolby Digital Plus (DD+), navíc pak některá vylepšení BD-Java funkcí.

Nový firmware pro HD DVD přehrávače Toshiba

Toshiba oznámila firmware 1.6 pro druhou generaci svých HD DVD přehrávačů. Update se zaměřil na vyřešení problémů s HDMI konektivitou.

Prodáno už 15000 HD DVD přehrávačů

V dubnu letošního roku oznámila HD DVD Promotion Group dosažení statisícové hranice prodeje HD DVD přehrávačů. Tento týden bylo dosaženo sto padesáti tisíc, což je 60% z celkového množství prodaných přehrávačů vysokého rozlišení. Na stolní Blu-ray přehrávače tedy zbývá „pouhých“ sto tisíc.

HD DVD tábor do čísel konkurenčního formátu záměrně nepočítá několik milionů prodaných herních konzolí Sony PlayStation 3 (která umí s formátem Blu-ray pracovat), stejně tak se mezi stolní HD DVD přehrávače nepočítá přídavná HD DVD jednotka pro konzoli Microsoft Xbox 360. V takovém případě by totiž Blu-ray přehrávače zvítězily na celé čáře.

Všechna tato prohlášení je prostě třeba brát s velkou rezervou.

Warner a jeho „Best Of“ kolekce

Společnost Warner Home Video připravuje na září tohoto roku „Best Of“ kolekci svých filmů, zatím sice pouze pro americký trh, ale zato v obou konkurenčních formátech. Na Blu-ray i HD DVD tak v několika sériích vyjdou následující tituly:

  • Best Of Vol. 1: Lethal Weapon, Mad Max 2, Swordfish a Training Day
  • Best Of Vol. 2: The Last Samurai, Phantom of the Opera a Unforgiven, čtvrtým titulem pro Blu-ray verzi bude film * The Fugitive*, pro HD DVD pak Troy
  • Best Of Vol. 3: Blazing Saddles, The Departed, Goodfellas a Superman: The Movie

Každá série přitom bude o $30 – $40 levnější, než je cena příslušných samostatně zakoupených filmů.

HBO kompletně ve vysokém rozlišení

Společnost Home Box Office chce ještě letos začít s vysíláním všech svých šestadvaceti programů ve vysokém rozlišení (HD). Jako první přijdou na řadu placené filmové kanály HBO a Cinemax, další budou následovat postupně ve všech zemích, tedy i v České republice.

Že by se konečně bylo na co dívat?

Austrálie je modrá, hlásí Sony

Australská divize společnosti Sony tento týden oznámila, že za první čtvrtletí letošního roku tvořily Blu-ray filmy celých 90% všech prodaných titulů s vysokým rozlišením. Blu-ray a HD DVD filmy společně pak tvoří více než dvě třetiny všech prodaných filmových nosičů. Přeloženo do běžné mluvy to znamená, že se v Austrálii prodává víc filmů ve vysokém rozlišení, než klasických DVD a naprostou většinu z toho tvoří Blu-ray disky.

Sony tato čísla zveřejnila u příležitosti australského uvedení svého přehrávače BDP-S1E.

Druhé vydání Pátého elementu potvrzeno

Kultovní sci-fi snímek Páty element (The Fifth Element, 1996) vyšel na Blu-ray poprvé v červnu 2006. Nutno dodat, že nebylo o co stát – obrazový přepis byl velice mizerný a připomínal spíš klasický DVD obraz, přepočítaný do rozlišení 1080i, na disku nebyly absolutně žádné bonusy a celkově šlo prostě o velké zklamání.

O novém, opraveném vydání filmu se spekulovalo už před časem, teď už je ale jisté, že se Sony opravdu pochlapila! Chystá totiž vydání s remasterovaným obrazem a dvěma zvukovými stopami té nejvyšší kvality – PCM a Dolby TrueHD. Všem vlastníkům první verze bude tato „Blu-ray ostuda“ zdarma vyměněna za nové vydání, což určitě potěší.

Pro tento týden je to vše, příští pátek se sejdeme u dalších High-Def střípků.

Článek je součástí seriálu High-Def střípky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře