High-Def střípky #8

vydáno 29. 6. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: 300, BD, BDA, Blu-ray, Blu-ray Disc Association, Blue Screen, HD DVD, HD DVD Promotion group, HDMI, Microsoft, Picture-in-Picture, PIP, PlayStation 3, prodej, PS3, Sony, Total HD, Warner, Xbox 360, XCM

I tento týden se kolem HDTV, Blu-ray a HD DVD objevilo několik zajímavých i překvapivých informací. Prezentovat každou z nich jako samostatnou zprávu by ale bylo plýtvání místem, takže vznikly další High-Def střípky – pravidelný páteční přehled skutečností a dohadů s komentáři.

Letní „okurková“ sezóna si vybírá svou daň na všech frontách a ani svět vysokého rozlišení není výjimkou. Dnes nás tedy čeká informace o prodejích HD DVD jednotek, jedna slušná promo akce, jedna odložená technologie a něco málo navíc…

Prodáno 155000 přídavných jednotek HD DVD k herní konzoli Xbox 360

Xbox 360 s HD DVD modulem

HD DVD Promotion Group v dubnu letošního roku oznámila dosažení hranice 100000 prodaných stolních HD DVD přehrávačů. V tomto množství nebyly započítány počítačové HD DVD mechaniky ani přídavné HD DVD jednotky pro herní konzoli společnosti Microsoft – Xbox 360.

Mluvčí Microsoftu teď oznámil, že se v Americe dosud prodalo 155000 těchto přídavných jednotek, což z mechaniky za cca $200 dělá nejprodávanější „příslušenství“ ke konzoli Xbox 360, samozřejmě kromě běžných herních ovladačů.

Pokud sečteme množství prodaných stolních HD DVD přehrávačů a HD DVD mechanik pro Xbox 360, stále to bude méně, než je množství prodaných zařízení, schopných přehrávat Blu-ray filmy (tzn. stolní Blu-ray přehrávače a herní konzole SONY PlayStation 3). Podstatné ovšem je, že každé zařízení, schopné pracovat s HD DVD formátem, bylo pořízeno za účelem přehrávání filmů. To se o Blu-ray přehrávačích říct nedá – rozhodně ne každá z milionů prodaných konzolí PS3 byla totiž pořízena kvůli schopnosti přehrávat Blu-ray filmy.

I když je mezi lidmi více Blu-ray přehrávačů, průměrný počet filmů na přehrávač je mnohem větěší u HD DVD – každý majitel zařízení, schopného práce s Blu-ray formátem, má průměrně jeden film, zastánci HD DVD mají čtyři. V celkových počtech prodaných filmů je ale stále ve vedení právě Blu-ray.

1080p HDMI pro každý Xbox 360

Na webu XCM se objevilo oznámění o vývoji HDMI kabelu, který umožní 1080p výstup na každé konzoli. Nutno podotknout, že 1080p HDMI výstup je zatím možný jen u nejvyššího modelu konzole – Xbox Elite.

Žádné další informace zatím nebyly zvěřejněny.

„300“ – první film s „Blue Screen“ obrazem v obraze

HD DVD verze filmu „300“ rozhodně nebude prvním titulem společnosti Warner, který bude obsahovat videokomentář formou obrazu v obraze (Picture-in-Picture). Bude to ale poprvé, kdy se bude jednat o možnost pustit si souběžně s filmem v malém okénku takzvanou „Blue Screen“ verzi, tedy filmové scény pouze s živými herci na modrém pozadí a bez počítačových efektů.

Blu-ray vydání „300“ nebude tento bonus (a některé další) obsahovat kvůli přetrvávajícm problémům s interaktivní technologií na této platformě.

Stojí za připomenutí, že ze stejného důvodu vyšla pouze na HD DVD také trilogie Matrix, Blu-ray verze se očekává až na konci tohoto roku (podrobnosti například zde).

Pět Blu-ray filmů zdarma? Ano!

Blu-ray Disc Association oznámila další promo akci pro ty, kteří dosud váhají s koupí Blu-ray přehrávače. Každý, kdo si ho pořídí mezi prvním červencem a třicátým zářím, bude mít automaticky nárok na pět Blu-ray filmů zdarma. Podmínky akce jsou následující:

  • Musí se jednat o přehrávač Sony BDP-S1, Sony BDP-S300/301, Sony PlayStation 3, Panasonic DMP-BD10K, Panasonic DMP-BD10AK, Philips BDP9000/37, Pioneer BDP-94HD, Samsung BD-P1000 nebo Samsung BD-P1200
  • Na výběr je pět kategorií filmů, z každé je možné vybrat pouze jeden film:
    • The Guardian, Pearl Harbor, Invincible, Chicken Little
    • Corpse Bride, Phantom of the Opera, Blazing Saddles
    • Stealth, Resident Evil 2, Underworld Evolution, Stir of Echoes
    • The Italian Job, Black Rain, Babel, Devil's Rejects
    • Kiss of the Dragon, Omen 666, The Transporter 2, Species, Hart's War, The Last Waltz
  • Akce platí jen pro USA a Kanadu

Kombinovaný HD DVD / Blu-ray disk se odkládá na příští rok

Total HD

Na začátku roku 2007 oznámila společnost Warner vývoj hybridního disku, který půjde přehrát jak v Blu-ray, tak i HD DVD přehrávačích. Tento duální disk, nazvaný Total HD, byl zamýšlen jako řešení pro zájemce o HD technologii, kteří se zatím nerozhodli ani pro jednu z možností.

První Total HD disky se měly objevit už letos, podle čertsvých informací se tak ale stane nejdříve začátkem roku 2008. Společnost Warner se chce ujistit, že tato technologie přijde na trh v ten správný čas a hlávně s dostatečnou zásobou titulů – těch by mělo být pro začátek 10 až 20 a měly by se nabízet zcela odděleně od samostatných Blu-ray a HD DVD disků, aby byla zdůrazněna výjimečnost formátu Total HD.

Článek je součástí seriálu High-Def střípky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře