Hodný, zlý a ošklivý (recenze Blu-ray)

vydáno 8. 2. 2010 | autor Robert Krátký | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, Hodný, zlý a ošklivý, Il Buono, il brutto, il cattivo, MPEG-4 AVC, The Good, the Bad and the Ugly

Hodný, zlý a ošklivý (Buono, il brutto, il cattivo, Il / Good, the Bad and the Ugly, The, 1966)

Sergio Leone, Ennio Morricone, Clint Eastwood, Eli Wallach. Filmoví fajnšmekři dnes tato jména ve spojitosti se spaghetti westerny vyslovují s úctou. Z posmívaného žánru se vyvinul kultovní pojem. Z odsuzovaných filmů jsou klasiky považované za mistrovská díla světové kinematografie.

Hodný, zlý a ošklivý (1966, anglicky: The Good, the Bad, and the Ugly, italsky: Il Buono, il Brutto, il Cattivo) byl zpočátku v USA zatracován a slávu mu přinesla až pozdější desetiletí. Když byl v prosinci 1967 (rok po své italské premiéře) tento western uveden ve Spojených státech, dostalo se mu chladného přivítání.

Většina kritiků jej odsoudila jako odpudivý, násilný, nudný, rozvláčný a pokud mu odpustili, že se jedná o western, tak jej aspoň označili za nepovedeného zástupce tohoto žánru. Šedesátá léta prostě evropským westernům v USA nebyla nakloněna.

Hodný, zlý a ošklivý (všimněte si, že kvůli lepšímu zvuku je v anglickém i českém překladu zamícháno pořadí přídavných jmen v názvu – v italštině zní název filmu „hodný, ošklivý, zlý“) je třetím filmem ze série italských westernů, které režíroval Sergio Leone. Tato série je už dnes považována za trilogii, ač to původní tvůrčí záměr nebyl. V angličtině je často označovaná „The man with no name trilogy“ (trilogie o muži beze jména).

Kromě Hodný, zlý a ošklivý do ní patří ještě filmy Pro hrst dolarů (1964, A Fistful of Dollars / Per un pugno di dollari) a Pro pár dolarů navíc (1965, For a Few Dollars More / Per qualche dollaro in più). Hodný, zlý a ošklivý sice vznikl nejpozději, ale bývá brán jako „prequel“ neboli nultý díl trilogie, protože na jeho konci si postava Clinta Eastwooda opatří známé zelené pončo, které nosí i v ostatních dvou filmech.

Sergio Leone tímto filmem (a podobně uznávaným Tenkrát na západě (1968, Once Upon a Time in the West / C'era una volta il West)) výrazně ovlivnil filmařské řemeslo. Velmi mnoho pozdějších režisérů citovalo Leoneho a jeho snímky jako inspiraci.

Hodný, zlý a ošklivý je v jádru prostý příběh o třech banditech, kteří touží po ztraceném zlatém pokladu. Protože žádný z nich nemá dost informací, aby mohl poklad získat sám, jsou nuceni spolu v různých fázích filmu spolupracovat. Od počátku je zřejmé, že příběh vyvrcholí závěrečným soubojem o nalezené peníze.

Tato poměrně jednoduchá zápletka je zasazena do prostředí okrajových bojů americké Občanské války na pomezí Texasu a Nového Mexika. Leone toho bohatě využívá, aby kontrastoval nevzrušenou lhostejnost hlavních protagonistů vůči hrůzám války s životy běžných lidí chycených ve víru násilných událostí.

Hodný, zlý a ošklivý (Buono, il brutto, il cattivo, Il / Good, the Bad and the Ugly, The, 1966) Hodný, zlý a ošklivý (Buono, il brutto, il cattivo, Il / Good, the Bad and the Ugly, The, 1966) Hodný, zlý a ošklivý (Buono, il brutto, il cattivo, Il / Good, the Bad and the Ugly, The, 1966) Hodný, zlý a ošklivý (Buono, il brutto, il cattivo, Il / Good, the Bad and the Ugly, The, 1966)

Tři hlavní postavy jsou:

Clint Eastwood neboli „hodný“, ve filmu přezdívaný Blondie. Podobně jako oba další hrdinové je to výtečný pistolník, který se však navíc vyznačuje výjimečně bystrou myslí, suchým humorem a nepopiratelným cool-faktorem. Přestože si nebere servítky a není povznesen nad zradu nebo vraždu, je to jasný sympaťák filmu.

Eli Wallach (tehdy už známý např. jako skvělý padouch Calvera ze Sedmi statečných) je Tuco neboli „ošklivý“. Mexický bandita, ukecaný podvodník, lupič a drzoun, kterému není cizí žádná špatnost. Ačkoliv je s revolverem stejně nebezpečný jako „hodný“ i „zlý“, často vám jeho gesta nebo průpovídky vyloudí úsměv na tváři. Každý divák ho má rád.

Poslední je Lee Van Cleef, přezdívaný Angel Eyes neboli „zlý“. Chladnokrevný a vypočítavý vrah s impozantně systematickým a nevzrušeným přístupem k zabíjení. Od počátku je představen jako nekompromisní a zásadový zloduch.

Hodný, zlý a ošklivý je unikátní podívaná od počátečních titulků, kde se poprvé představí démonický soundtrack Ennia Morriconeho, až do poslední scény. Leone střídá předlouhé statické záběry s divokým střihem, extrémní detaily tváří s širokými záběry krásné krajiny. Neotřelá hudba Ennia Morriconeho (využívá hvízdání, štěkot kojotů, zvuk výstřelů apod.) doplňuje působivou kameru a pomáhá vytvořit nezapomenutelný zážitek.

Asi nejúchvatnější výsledek kombinace Leoneho režie a Morriconeho hudby najdete ve frenetické scéně ke konci filmu, ve které Tuco běží po hřbitově a hledá hrob s pokladem. Kamera střídavě zabírá nedočkavého Tuca a hroby rozmazané rychlým pohybem, což doprovází naléhavá skladba L'Estasi Dell'oro (The Ecstasy Of Gold). Obraz i hudba mocně gradují a vám nezbývá než zatajit dech a užívat si dokonalý filmový okamžik.

Hodný, zlý a ošklivý (Buono, il brutto, il cattivo, Il / Good, the Bad and the Ugly, The, 1966) Hodný, zlý a ošklivý (Buono, il brutto, il cattivo, Il / Good, the Bad and the Ugly, The, 1966) Hodný, zlý a ošklivý (Buono, il brutto, il cattivo, Il / Good, the Bad and the Ugly, The, 1966) Hodný, zlý a ošklivý (Buono, il brutto, il cattivo, Il / Good, the Bad and the Ugly, The, 1966)

Téměř vzápětí vás navíc čeká podobně silný zážitek při závěrečném souboji. Tempo scény se postupně zvyšuje a Leone ke konci v rychlém sledu střídá prostřihy na detaily obličejů a zbraní všech tří protagonistů, zatímco Morricone podtrhuje stupňující se napětí mexického souboje (Mexican standoff) monumentální skladbou Il Triello (The Trio). Při těchto scénách je prostě nutné mít hlasitost na zesilovači na hranici únosnosti.

Blu-ray

Přestože v ČR zatím Hodný, zlý a ošklivý na Blu-ray nevyšel, není problém si film (bez regionálního kódování) objednat za velmi příznivou cenu například z amerického Amazon.com. Verzi s českými titulky ale nabízí i DVDobchod.cz, který vám ji doručí do tří týdnů (podle všeho se jedná o maďarskou mutaci evropské edice).

Obraz

Film je na dvouvrstvém BD-50 disku, kodek MPEG-4 AVC, poměr stran 2,35:1. Je potřeba mít na paměti, že je tento opus bezmála půlstoletí starý, takže kvalita původního záznamu není na tak vysoké úrovni, jako jsme dnes zvyklí. Nicméně, při přípravě tohoto HD přepisu se nešetřilo náklady ani úsilím a výsledkem je prvotřídní prezentace.

Aktualizace: Čistota a kvalita obrazu se zdá prvotřídní jen do chvíle, kdy zjistíte, že se někomu jinému podařilo odvést ještě lepší práci. Italské vydavatelství Mondo Home Entertainment vydalo Blu-ray s tímto filmem, které má obraz jasnější, ostřejší a méně pocuchaný kompresí. Bohužel toto vydání obsahuje pouze italskou zvukovou stopu a italské titulky.

http://www.mondohe.it/…-il-cattivo/
http://forum.hdmag.cz/viewtopic.php?…

Na několika místech je obraz poněkud neostrý a všimnete si i nezanedbatelného zrna. Přesto nejsou tyto mírné nedostatky na škodu, protože – alespoň pro mě – filmu dodávají punc autenticity a podání je hezky „filmové“, místo aby trpělo vyumělkovaností některých současných transferů.

Při blízkých záběrech tváří oceníte dostatečnou míru detailů, obličejové barvy jsou živé a dobře vyladěné. Pokud jste doposud znali jen staré VHS verze nebo pozdější DVD, budete nadšeni.

Hodný, zlý a ošklivý (Buono, il brutto, il cattivo, Il / Good, the Bad and the Ugly, The, 1966) Hodný, zlý a ošklivý (Buono, il brutto, il cattivo, Il / Good, the Bad and the Ugly, The, 1966) Hodný, zlý a ošklivý (Buono, il brutto, il cattivo, Il / Good, the Bad and the Ugly, The, 1966) Hodný, zlý a ošklivý (Buono, il brutto, il cattivo, Il / Good, the Bad and the Ugly, The, 1966)

Zvuk

Na disku jsou dvě audiostopy a výběr té „správné“ záleží na individuálním vkusu. Máte k dispozici remasterovanou 5.1 stopu DTS-HD Master Audio, která je – vzhledem k okolnostem – velmi povedená. Při remasterování byl zvuk doslova rozebrán na jednotlivé komponenty a poté poskládán tak, aby bylo docíleno co nejlepšího prostorového efektu. Je to dobré, ale není to originál.

Proto je na výběr i Dolby Digital mono stopa, která zní „opravdověji“. Ochudíte se samozřejmě o prostorový požitek, ale troufám si tvrdit, že dojem z filmu bude lepší.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Hodný, zlý a ošklivý.

Bonusy

Blu-ray vydání obsahuje všechny bonusy, které byly na speciální verzi DVD, jež vyšla před několika lety (s výjimkou zajímavé galerie plakátů, která byla nepochopitelně vynechána). Jediný bonus navíc je druhá komentářová stopa. Až na trailery jsou všechny bonusy v SD.

  • Komentáře. Richard Schickel (původní) a Christopher Frayling (nový na Blu-ray). Zatímco původní komentář nezklame ani nenadchne (a pravděpodobně už ho znáte z DVD), nový komentář od Ch. Fraylinga je o dost živější a řekl bych i zajímavější. Frayling se netají svým obdivem ke spaghetti westernům a pokud jste alespoň trochu fanda, snadno se jeho nadšením necháte unést.
  • Leone's West. Spousta studiových rozhovorů s herci a dalšími, kteří se podíleli na Leoneho trilogii o muži beze jména. Dozvíte se mnoho zajímavých věcí, i když podání je trochu suché.
  • Leone Style. Velmi zábavné povídání o práci pod taktovkou Sergia Leoneho. Clint Eastwood i Eli Wallach vyprávějí o Leoneho stylu natáčení, přidávají vtipné historky apod. Doporučuji.
  • The Man Who Lost the Civil War. Tento dokument možná není úplně pro všechny, ale mně připadá hodně zajímavý. Pojednává o historickém pozadí filmu a bojích Občanské války v relativně odlehlých končinách Nového Mexika. Tento bonus dodává filmovému zpracování reálný rozměr.
  • Reconstructing The Good, the Bad, and the Ugly. Dokument o obnově filmu, která proběhla v roce 2002. Podobně jako tomu bylo i u dalších Leoneho filmů, Hodný, zlý a ošklivý byl pro americká kina drasticky prostříhán. Dalo hodně práce shromáždit všechny dostupné verze a materiály a sestavit film do původní podoby.
  • Deleted Scenes. Ne vše se podařilo obnovit, takže disk obsahuje i dvě vynechané scény. První je prodloužená verze mučení, které vytrpí Tuco na rozkaz Angel Eyes, a druhá je slavná (a vtipná) scéna z městečka Socorro – ta však údajně ani nikdy nebyla kompletně dotočena.
  • Il Maestro: Ennio Morricone and The Good, the Bad, and the Ugly. Jon Burlingame mluví o slavném soundtracku a také o tom, jaký vliv měl na hudební doprovod Sergio Leone. Doporučeno pro všechny obdivovatele Ennia Morriconeho. Druhá část rozhovoru je bohužel pouze audio.
  • Trailers. Filmové ukázky v HD – americké i mezinárodní. Skvělá podívaná.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související články a recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře