Home Cinema Praha 2007: Sharp

vydáno 3. 11. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Z domova

Tagy: Aquos, BD-HD100, BD-HP20S, Blu-ray, HD1E, HDTV, Home Cinema Praha, Home Cinema Praha 2007, LC-46HD1E, LC-52HD1E, LCD, OPC, Optical Picture Control, přehrávač, rekordér, Sharp

Na třetím ročníku výstavy o domácí zábavě, který proběhl 18. – 20. října, se letos ve větším množství představily i technologie vysokého rozlišení. Kromě full HD televizorů a projektorů to především byly Blu-ray přehrávače, HD videokamery a samozřejmě i filmové Blu-ray disky.

Z prezentace společnosti Sharp jsem připravil krátký článek s několika fotografiemi, popisující Full HD LCD televizory a Blu-ray přehrávač.

Speciál Home Cinema Praha 2007 – všechny články

Sharp

SHARP - logo

Společnost Sharp na výstavě představila novou vlajkovou loď ze své flotily LCD televizí. Plné HD rozlišení, integrované HDTV tunery a 160GB harddisk – to vše přináší prémiová řada AQUOS HD1E, nabízející dva modely o úhlopříčce 46 a 52 palců (117 a 132 cm).

Tyto nové typy televizorů AQUOS LC-46HD1E a LC-52HD1E jsou vybaveny nejmodernější LCD technologií z továrny na výrobu LCD panelů osmé generace Kamejama II, která začala s produkcí teprve v srpnu 2006.

Sharp eliminoval efekty takzvaných „duchů“ na obrazovce zdvojnásobením zobrazovací frekvence na 100 Hz pomocí interpolace, jeden snímek se tedy nezobrazuje 8 ms, ale pouze 4 ms. To zaručuje ostrý obraz s jasnými barvami i při rychlých pohybech kamery, při sportovních přenosech a u rychlých akčních scén.

Díky dynamickému kontrastnímu poměru 15000:1 (statický 3000:1) produkuje displej jasné separované barvy s vysokým kontrastem. Sharpem nově vyvinuté podsvícení na několika vlnových délkách dokáže zobrazit 95 % NTSC barevného spektra. To například způsobuje, že se odstíny kůže zobrazují přirozeněji a jemné barevné přechody vypadají lépe.

Jas se navíc automaticky přizpůsobuje světelným podmínkám v místosti díky funkci OPC (Optical Picture Control), přičemž spotřeba energie je redukována na minimální úroveň.

Nové televizory HD1E mohou také nahrávat programy v digitální kvalitě bez jakéhokoli externího zařízení na integrovaný hard disk s kapacitou 160 GB.

Díky čtyřem integrovaným tunerům pro pčíjem DVB-C, DVB-S, DVB-T a analogového TV signálu jsou nové vlajkové lodě AQUOS LCD vybaveny pro všechny typy využití v televizní budoucnosti. Rozhraní USB navíc počítá s přímým připojením kamery nebo USB flash paměti.

Sharp na výstavě dále představil Blu-ray přehrávač AQUOS BD-HP20S, který se poprvé objevil před dvěma měsíci na berlínském veletrhu IFA 2007 (viz Smršť nových Blu-ray přehrávačů na veletrhu IFA 2007 a Fotogalerie: Blu-ray prezentace Pioneer, Panasonic a Sharp na veletrhu IFA 2007). Na našem trhu by měl být dostupný nejpozději začátkem příští roku a dokud ho nebudu mít osobně v ruce, nebudu o něm vědět nic víc, než co je psáno ve dvou zmiňovaných starších článcích.

Tím nejzajímavějším na celé prezentaci Sharpu tak určitě bylo použití několika BD-HD100 (špatně označených jako BD-HP100) jako zdroje HD signálu. BD-HD100 je několik let (!) starý HDD / DVD / Blu-ray rekordér, který se objevil na japonském trhu ještě v době, kdy neexistovaly žádné originální filmové Blu-ray disky. Nikde jinde než v Japonsku není tento přístroj dostupný, veškerá ovládací menu i popisky jsou napsány „rozsypaným čajem“ a obsluha se mi přiznala, že má na spuštění prezentačního Blu-ray demo disku speciální nakreslený návod a nic víc s přístrojem nikdo neumí.

Více si o tomto zajímavém přístroji můžete přečíst v článku z roku 2006 na Stereomag.cz – Blu-ray/DVD/HDD rekordér Sharp BD-HD100: První na světě, poprvé v Česku

SHARP LC46XL2E SHARP LC52X20E Blu-ray přehrávač SHARP BD-HP20S Blu-ray / DVD / HDD rekordér SHARP BD-HD100

Speciál Home Cinema Praha 2007 – všechny články

Článek je součástí série, informující o akci Home Cinema Praha 2007 »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře