Hvězdné války brzy započnou i na Blu-ray

vydáno 17. 8. 2010 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy | 10 komentářů

Tagy: Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, Hvězdné války, Star Wars

Že se kompletní kolekce Star Wars (Hvězdné války) chystá na „modré“ disky, bylo jasné od chvíle, kdy v Lucasfilmu poprvé spatřili specifikace Blu-ray. Nikdo však doposud netušil, jestli se příběhy z předaleké galaxie dostanou na trh dříve než za několik let.

Až nyní se duchovní otec série George Lucas při jedné z oslavných šou ujal mikrofonu a do celého světa pronesl, že nejslavnější astmatik ve vesmíru znovu zafuní už na konci příštího roku. A co s sebou přinese? V tom je právě fígl.

Velkolepá kolekce bude – jak asi tušíte – obsahovat všech šest dílů vesmírné ságy, a to v očím lahodícím 1080p a (velmi pravděpodobně) uším lahodícím šestikanálovém DTS-HD s certifikací THX. Kromě filmů se lze těšit i na spoustu doprovodných dokumentů, rozhovorů a filmů o filmu, z nichž mnohé zažijí na Blu-ray svou velkou premiéru.

Star Wars (Hvězdné války) - Blu-ray

Lucas navíc slibuje i vystřižené scény (zároveň s ohlášením se publiku dostalo dlouho očekávané scény z Návratu Jediho, v níž si Luke sestaví nový světelný meč a vloží ho do útrob R2-D2), které si mohl doposud pouštět pouze on a jeho nejbližší spolupracovníci. Což je skutečnost, kvůli níž by byl nejeden fanoušek ochotný vyrabovat účet i za cenu měsíčního přežívání na suchých rohlících.

Bližší ohledání samotných fimů ovšem takovou radost nepřináší. Nová trilogie (Epizody I-III) sice zůstane bez jakýchkoliv úprav a s velkou pravděpodobností skončí na Blu-ray v totožných verzích, jaké jsou k mání na DVD…

Ovšem v případě trilogie původní (Epizody IV-VI) se většina z nás těšila na to, jak se kromě remasterovaných verzí z roku 2004 podívá i na originální sestřihy, jichž se filmoví diváci dočkali naposledy v limitovaném množství na DVD, které se v době uvedení prodávaly rychleji než prvomájové banány.

Star Wars (Hvězdné války) - Blu-ray

Všichni tihle naivkové ale mají smůlu, neboť Lucas potvrdil obavy, že hodlá krávu dojit, dokud ho některý z fandů v nekontrolovatelném amoku nezamorduje replikou světelného meče. Ano, původní sestřihy k mání nebudou, neboť by prý bylo finančně příliš náročné je vypulírovat ke spokojenosti všech. (Jakoby nám v tomto případě nestačila verze i s kvalitami ošoupané VHS.)

Kdy se jich dočkáme je potom větší hádankou, než ohrané „vystřelil dřív Han, nebo Greedo?“ Že by za deset let, až bude mít v Nové naději cameo i Jar Jar Binks? V tuhle chvíli bych se vůbec nedivil.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Hvězdné války brzy započnou i na Blu-ray

Vložil zmítač (bez ověření), 18. Srpen 2010 - 12:29

Obrázek uživatele zmítač

No konečně…ale že to trvalo. Doufám, že tam bude i dabing.

Původní sestřihy mě netrápí, neboť je mám na DVD (resp. image DVD na HDD, neboť optický média nepoužívám) a to dokonce s oběma existujícími verzemi českého dabingu – původní, s jakým to běželo v kinech a ten novější, co byl na VHS.

Re: Hvězdné války brzy započnou i na Blu-ray

Vložil hob (bez ověření), 18. Srpen 2010 - 13:45

Obrázek uživatele hob

Jestli tam budou nějaké dosud nepublikované scény, tak bych s dabingem nepočítal – museli by je dodabovat. A první vlaštovka v Americe většinou česky neumí, možná za čas nějaká verze pro Evropu. Zrovna ale u Hvězdných válek mi čeština scházet nebude ;)

Re: Hvězdné války brzy započnou i na Blu-ray

Vložil Hawkeye (bez ověření), 18. Srpen 2010 - 17:32

Obrázek uživatele Hawkeye

zmítač: Mohl bych tě požádat o vypálení původních verzí Hvězdných válek (Epizody 4, 5, 6) na DVD s kinodabingem?

Na ceně bychom se dohodli.

Re: Hvězdné války brzy započnou i na Blu-ray

Vložil Psema (bez ověření), 18. Srpen 2010 - 14:08

Obrázek uživatele Psema

Jakýkoliv nový scény budou jenom v bonusech, filmy se nijak (díky bohu) měnit nebudou.

S těma původníma verzema jde jenom o to, že si je Lucas prostě škudlí, aby je mohl vydat za 5 let v další supr-dupr ultimátní edici, po který -jak ho znám- přijde úplně nejvíc mega ultimátní edice. :D

Re: Hvězdné války brzy započnou i na Blu-ray

Vložil th0ca (bez ověření), 18. Srpen 2010 - 14:14

Obrázek uživatele th0ca

takze pristi rok v listopadu nasetrit aspon 3000,– typuju a sup sem s tim.

Re: Hvězdné války brzy započnou i na Blu-ray

Vložil zmítač (bez ověření), 18. Srpen 2010 - 15:25

Obrázek uživatele zmítač

No, on už dabing nesedí ani na verzi 2004, protože je na 1995, ale na warezu to je nějak sestříhaný.

Re: Hvězdné války brzy započnou i na Blu-ray

Vložil Derek (bez ověření), 18. Srpen 2010 - 16:24

Obrázek uživatele Derek

StarWars jsou hlavně velká bublina. Jediný co z toho stojí za to, je pohádka o tom, jak luke osvobodil princeznu ( tedy díl 4 ), pak možná i pětka…ale zbytek ? a to se ani nezmiňuju o prvních třech dílech…brrrrr. A ta „slavná bitva“ mezi anakinem a OBI ? Docela nuda…a teď mě ukamenujte :)

Re: Hvězdné války brzy započnou i na Blu-ray

Vložil Zmítač (bez ověření), 18. Srpen 2010 - 18:17

Obrázek uživatele Zmítač

Jsi zmatenej a nerozumíš tomu, tudíž radši mlč !

Re: Hvězdné války brzy započnou i na Blu-ray

Vložil Derek (bez ověření), 18. Srpen 2010 - 20:18

Obrázek uživatele Derek

Tomu říkám argument :)

Ale OK, třeba mají SW nějaké skryté poselství ( třeba jako Harry Potter ( láska a přátelství je silnější než nenávist )), jenže…jaké to je ?

Jakou roli měl Jar Jar Binks v příběhu ? a co Darth Maul ? Odkud se vzal ? Proč se OBI skrýval a nepokusil se spáchat atentát na císaře ( zkrátka proč se nepodílel na gurellovém způsobu války spolu s ostatními ? Proč se Obi nepokusil napravit svou vinu ? ( výchovu anakina )

Příliš mnoho proč… Ale faktem je, že první tři díly se dali krásně stáhnout do dvou…možná i do jednoho a upřímně, ze všech 6 dílů je čtverka nejlepší. Ale vezmeme si to popořádku…

1/ zde se seznámíme s anakinem, s rytíři Jedi i s Padmé, princeznou ( mimochodem o dost starší, než je anakin ). Víme, že jakýsi senátor se chce zmocnit vlády nad republikou, ale nevíme proč…že by malý plat? Hlavní náplní filmu je pak obsazení planety, tak trošku to připomíná vpád vojsk v roce 1968 do československa. Proč zde vystupuje Jar Jar Binks ? 2/ Yoda a spol zjišťují, že anakin je spratek a že může a bude velmi nebezpečný. Ale nezakročí, proč taky, ne ? však výchovu zvládne nový master – obi. Mezitím se anakin zamiluje do padmé a naopak ( že ten anakin ale zestárnul, zatímco padmé je pořád mladá kočka ) a zjistí, že na světě existují zajimavější věci, než jsou Jediové. Republika je ve stavu válečném. A tak si zvolí nouzového vůdce, jak se to dělalo v Římě. Naštěstí, kdysi dávno někdo nakoupil s hromadnou slevou spoustu klonů, bohužel se nedozvíme proč a na co. 3/Temná strana síly je na vzestupu. Anakin a Padmé se scházejí tajně a Padmé je těhotná. Naštěstí ji nevzrušuje to, že Anankin vyvraždil školku. ( už předtím zabíjel ženy, ale to je přece ok, to bylo ze msty, no ne ? ) I přes mizernou výchovu se snaží Jediové ovlivnit Anakina, naneštěstí tak mizerně, že stačí pár chytře zvolených slov „císaře“ a Anakin nechá před svýma očima zavraždit svého přítele a nepomstí ho. Slavný souboj anankina a Obi na sebe nenechá dlouho čekat a oba kucííí skákaj ze stožáru na stožár nad lávou, hop sem, hop tam a ani jeden nepoužije trochu rozumu. A pak…obi šťastnou náhodou téměř zabije anakina a se slovy " jsi můj přítel" ho nechá ležet bez noh s jednou rukou bez pomoci u řeky lávy. Obi ví, že anakin to má za sebou, a že může a bude hrozbou…ale přece se nebude obtěžovat počkat, no ne ? „císař“ nezaváhá, přeletí vesmír a zachrání anakina. Naštěstí má zručné doktory a nechá udělat anakinovi brnění i s kafomatem. Padmé porodí dvě děcka a natáhne bačkory. Republiku čeká občanská válka. 4/Jsme uprostřed občanské války. zatímco leila bojuje, luke okopává brambory a obi mu jistí záda. ( jasně že by se jedi mohl zapojit a být užitečný, ale farmáři jsou taky potřeba, že? ) Luke se seznámí se silou a po lži obiho ( že by se to naučil od císaře? ) se zapojí do boje. a v krásné pohádce osvobodí svou ségru a setká se s anakinem. 5/ ten film stojí jen na jedné větě – jsem tvůj otec. Jinak se v něm nic nestane. teda až na to, že si luke nechá useknout ruku. 6/ finální boj tak trochu vykrádá 4. opět hvězda smrti, opět její zničení a také…rozhodujicí zásah anakina. zlo se obrátilo v dobro a yoda, obi a anakin jsou u sebe zas jak staří kámoši.

má to fakt potenciál na 6 filmů? LOTR má 3 nabité díly a myslím si, že je VÝRAZNĚ LÍP UDĚLANÝ. Zkrátka, je to hezký, ale není to zas taková bomba a klasika už vůbec ne ( vyjma 4 ).

Re: Hvězdné války brzy započnou i na Blu-ray

Vložil hob (bez ověření), 18. Srpen 2010 - 22:12

Obrázek uživatele hob

pro Derek: Ale prosim tě, takhle můžeš brát úplně všechny filmy. A Lucas svůj svět – stejně jako Tolkien – propracoval velmi podrobně a dokonale, jen kdyby ses trochu snažil a pídíl. Stejný text, co si napsal o Hvězdných válkách bych uměl napsat i o Pánovi prstenů (i mnohem horší) a i o jakémkoliv jiném filmu. Musíš koukat na pozitiva a ty v případě HV velmi převyšují negativa – taky proto to je kultovní záležitost a modla scifi. Navíc všechny tvé otázky se mi zdají irelevantní a lehce odpověditelné, víc mě trápí přesnost střel klonů a jak se elitní jednotka císařských vojáků nechá v 6 zmasakrovat plyšákama pro panenky, ale jak říkám – to lze s úsměvem přehlédnout a odpustit vzhledem k celkové hodnotě díla.