IFA 2009: Blu-ray slaví úspěch

vydáno 7. 9. 2009 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy, Přehrávače | 5 komentářů

Tagy: BDA, Blu-ray, Blu-ray Disc Association, DVD, film, Full HD, HD Ready, HDTV, IFA 2009, Iron Man, PlayStation 3, přehrávač, PS3, Strážci - Watchmen, Terminator, Watchmen

Blu-ray Disc logo

Blu-ray Disc Association (BDA) může oslavovat – prodeje Blu-ray disků jsou na vzestupu a vypadá to, že se vysokodefiniční formát napevno usadil ve sféře pevných filmových nosičů. BDA nám prozradila, jak se mu daří v Evropě, jakou pro něj chystá budoucnost a pustila kousek nového Terminátora.

Zatímco třetí pokračování legendární sci-fi série v rukou režiséra McG bohužel ztratilo terminátoří šmrnc, Blu-ray naopak nabývá na elánu. Může se cítit sebejistě – stejně jako v Americe, i na starém kontinentu jeho prodejnost raketově stoupá krize-nekrize.

IFA 2009 - Blu-ray Disc Association: prodeje Blu-ray filmů v Evropě IFA 2009 - Blu-ray Disc Association: vývoj na HDTV trhu IFA 2009 - Blu-ray Disc Association: penetrace Blu-ray přehrávačů v domácnostech

Vždyť mezi evropskými deseti nejprodávanějšími tituly si Blu-ray udržuje pětadvacetiprocentní podíl, což je dokonce víc než ve Spojených státech. A to ještě nejsme ani zdaleka v té nejzajímavější části roku – předpokládá se, že 50 % z celkového množství letos prodaných Blu-ray filmů se prodá až v posledním čtvrtletí, to teprve budou čísla!

Že se Blu-ray technologii daří, to potvrzuje i fakt, že jeho prodejnost meziročně vzrostla o neuvěřitelných 250 %, prodejnost stand-alone BD playerů dokonce o 300 %. Tato ohromující čísla potvrzují nastávající trend, tedy „poHDčkování“ evropských domácností.

Vysokodefiniční vysílání se objevuje stále častěji a do HDTV vagónu naskakují další a další hráči. Diváci si uvědomují, že vysoké rozlišení není jen způsob, kterým z nich firmy chtějí ždímat peníze, ale vývojový skok, který napomáhá k podstatně lepšímu zážitku ze sledování televize. Stejně tak si uvědomují, že Blu-ray dokáže poskytnout technicky ještě lepší obraz a zvuk.

Jistě, mohlo by být lépe – HD Ready televizory má sice 47 % evropských domácností, ale jen 6 % z nich přijímá HDTV. Každopádně kdo by kupoval film, který se mu včera líbil v HD televizi, na DVD (tedy v nižší kvalitě), když ho může mít na Blu-ray?

IFA 2009 - Blu-ray Disc Association IFA 2009 - Blu-ray Disc Association

Že jsou si toho sami diváci vědomi, potvrzují další čísla z prodeje – v Evropě se audiovizuálně zajímavých filmů Watchmen a Iron Man prodává více na Blu-ray než na DVD. To už je velmi zajímavé!

Ceny hardwaru i filmů navíc neustále klesají. Cena PlayStation 3 v září podstatně klesla a stolní Blu-ray přehrávače už dávnou nejsou přístroje za patnáct a více tisíc. Očekává se, že ve Státech budou do konce roku k sehnání přístroje pod sto dolarů, v Británii pod osmdesát liber.

Rozdíl cen mezi filmem na BD a DVD býval až 150 %, letos už je to jen kolem 50 %. Není tedy divu, že se na příští rok počítá s pětasedmdesáti miliony prodaných filmů jen v Evropě samotné, přitom letos to bude „jen“ něco přes třicet milionů.

TIP: Rozsáhlou fotogalerii z veletrhu spotřební elektroniky IFA 2009 pro vás online aktualizujeme v rámci stránky HDmag.cz na Facebooku. Registrace není nutná, ale potěší nás.

Článek je součástí série, informující o akci IFA 2009 »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: IFA 2009: Blu-ray slaví úspěch

Vložil Vodouch (bez ověření), 7. Září 2009 - 16:34

Obrázek uživatele Vodouch

Nechci bejt hnidopich, ale MCG natočil čtvrté pokračování, nikoliv třetí. A propos, jak to vypadá s rezenzí evropského BD T2 ? ;-)

Re: IFA 2009: Blu-ray slaví úspěch

Vložil d.f.h, 7. Září 2009 - 16:39

Obrázek uživatele d.f.h

Nikoliv. T1 je první film, T2 jeho první pokračování, T3 druhé pokračování a T4 třetí pokračování (čtvrtý film v sérii).

Re: IFA 2009: Blu-ray slaví úspěch

Vložil Poliik81 (bez ověření), 25. Září 2009 - 8:24

Obrázek uživatele Poliik81

Dávám tip. S výběrem nové TV mi pomohl web www.jakn akup ovatt el eviz i.cz. Mají tam zajímavé články a konečně jsem se rozhodl, zda LCD či plazmu.

Re: IFA 2009: Blu-ray slaví úspěch

Vložil d.f.h, 25. Září 2009 - 9:09

Obrázek uživatele d.f.h

Sorry, jednak je to MFA, jednak to vůbec nesouvisí s tématem článku, ale hlavně „zajímavé články“ si představuji trochu jinak.

fAxsLcbIYaHNqicVnsm

Vložil Meadow (bez ověření), 24. Leden 2015 - 8:02

Obrázek uživatele Meadow

Dag nabbit good stuff you whpsnersiapperp!