IFA: Tablety, kam se podíváš

vydáno 7. 9. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma IT a software, Mobilní telefony | 4 komentáře

Tagy: Samsung, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Tab 7.7, Sony, Sony Tablet P, Sony Tablet S, tablet, Toshiba, Toshiba AT200

Kdo letos na IFA nepředstaví svůj vlastní tablet, jako by nebyl. S tímhle předsevzetím pravděpodobně dorazil na jeden z největších veletrhů spotřební elektroniky na světě téměř každý výrobce. My se díky tomu můžeme při rekapitulaci nejžhavějších novinek prohrabávat ohromným množstvím tabletů a těšit se, že bude konečně z čeho vybírat.

Finální verzi svého konkurenta iPadu předvedlo Sony. Sony Tablet S (původně Sony S1) by měl na evropské trhy dorazit kolem poloviny září a společnost si za něj řekne o 479 eur, což je přibližně o dvacku méně než za applácký iPad. Tablet S zaujme především inovativním designem, což mu můžou všechna ostatní zařízení leda závidět. „Folded magazine design“, tedy design odvozený od přeloženého časopisu, slibuje lepší a pohodlnější grip při držení přístroje na výšku, tedy při čtení i browsování. Zařízení navíc jako vůbec první prošlo Playstation certifikací, díky čemuž si na něm zahrajete klasické konzolové hry, které budou speciálně portované pro Android.

Sony Tablet S a Sony Tablet P

Sony jde na trh s ještě jedním tabletem a opět se snaží zaujmout především neortodoxním designem – Sony Tablet P, za který bude společnost chtít docela nechutných 599 eur, ale opravdu vypadá jen jako pokus zaujmout. Praktického společníka nepřipomíná ani náhodou.

Z druhého strany na to jdou u Lenovo. To představilo zařízení, které se od klasického konceptu tabletu nikterak neodklání, zato ale nabídne barevné kryty a především extrémně nízkou cenu: IdeaPad A1 bude začínat na $199 (v přepočtu necelé čtyři tisíce), za kteroužto cenu dostanete placku se sedmipalcovým 1024×600 displejem, 8GB interní paměti, microSD rozšíření, Wi-Fi (žádné 3G), GPS a Cortex A8 procesor. Tablet ale nepoběží na Honeycomb, místo toho se potenciální majitel musí smířit s operačním systémem Gingerbread (tedy nejnovějším mobilním OS od Androidu).

Lenovo IdeaPad A1

Se sedmipalcovými tablety se vůbec roztrhl pytel, důkazem budiž ViewSonic ViewPad 7×. Za 349 eur byste měli někdy ke konci září dostat docela obyčejný tablet s Tegra-2 a 8GB interní paměti, od ostatních no name andoriďáků za pár šupů ho bude odlišovat akorát přítomnost Honeycombu, respektive jeho modifikované verze s 3D ViewScene skinem (viz. obrázek).

ViewSonic ViewPad 7x

Zpátky mezi elitu. Toshiba na IFA představila nástupce svého prvního tabletu Thrive. Jmenuje se AT200 a mohl by docela solidně konkurovat Galaxy Tabu 10.1 – je totiž ještě tenčí než tablet od Samsungu. S přihlédnutím k faktu, že Galaxy Tab 10.1 překoná ve „štíhlosti“ i dvojkový iPad, se dá mluvit o solidním úspěchu. Tablet by měl na světový trh dorazit do konce roku, poběží na dvoujádrovém procesoru o 1.2Ghz, který požene nejnovější Android Honeycomb (3.2). Cena Toshiby zatím známa není, zato víme vše o jejích vnitřnostech: 1280×800 10.1´ displej, 1.2Ghz dual-core procesor, 5MP kamera s LED bleskem, microSD slot, micro USB, 1GB RAM a 16, 32 nebo 64GB interní paměti. Prostě klasika, od podobných tabletů Toshibu AT200 odlišuje krom štíhlosti ještě mini HDMI výstup.

Toshiba AT200

O největší humbuk na tabletové scéně se každopádně postarali opět u Samsungu. Korejský výrobce, který momentálně čelí žalobě od Apple, na IFA představil dva tablety, se kterými by mohl zaujmout nemalou část trhu. Tím prvním byl Samsung Galaxy Tab 7.7. Tablet, který očividně kráčí ve šlépějích úplně původního Galaxy Tabu (ten měl sedmipalcový displej), nabídne v extrémně štíhlém provedení (o pouhých 335 gramech) dvoujádrový procesor o frekvenci 1.4Ghz, HSPA+, Bluetooth 3.0, WiFi, GPS, 3MP foťák, microSD rozšíření, interní paměť od šestnácti do čtyřiašedesáti giga a především 7.7´ Super AMOLED Plus displej s rozlišením 1280×800 pixelů. Je to vůbec první tablet s tak vysplělou zobrazovací technologií, což Samsungu rozhodně hraje do karet. Lidem se líbí hodně barviček a vysoké kontrasty. Tenhle displej je umí.

Samsung Galaxy Tab 7.7

Co Samsungu do karet nehraje, je německý soud. Ten na popud právníků od Apple nakázal okamžité stažení tabletu z výstavy, takže si ho sice osahali novináři, ale obyčejní návštěvníci už měli smůlu. I toto rozhodnutí souviselo s žalobou, v jejímž rámci si Apple stěžuje na podezřelou podobu Galaxy Tabů a iPadu. U sedmipalcového tabletu už to zní trochu absurdně, ale budiž.

Samsung měl každopádně v rukávu ještě jedno, možná podstatně větší eso. Jmenuje se Samsung Galaxy Note a jedná se o ultimátní hybrid mezi telefonem a tabletem. Vnitřnosti jsou více méně totožné se sedmipalcovým tabletem, takže mrkněte na předváděcí video, to napoví asi nejvíce:

Samsung by s Note mohl mít ohromný úspěch, protože by se mu mohlo podařit najít tenkou hranici mezi tabletem a telefonem a balancovat na ní bez pádu na jednu nebo druhou stranu. Telefon s tak velikým displejem možná bude vypadat trochu legračně při samotném volání, při další manažerské produktivitě se ale bude jednat o špičkového společníka – obzvlášť díky tzv. S-Pen stylusu, díky kterému byste už opravdu mohli zahodit poznámkové bloky a kompletně se spolehnout na svého digitálního kamaráda v kapse. Samsung navíc překvapil efektivním video a foto-editorem. Že by nový hit?

Samsung Galaxy Note

Nakonec bude stejně záležet na ceně. Proslýchá se, že si ve skandinávských zemích Samsung řekne o krutých 715 eur. Pokud je na tom něco pravdy, asi nebude úplně snadné přístroj prodat masám tak, jako se to podařilo s Galaxy SI a SII. Samsung však není radno podceňovat, jeho marketingové oddělení umí dělat zázraky. Ne nadarmo je Galaxy SII jedním z nejprodávanějších mobilních telefonů…

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: IFA: Tablety, kam se podíváš

Vložil Papinak (bez ověření), 7. Září 2011 - 22:35

Obrázek uživatele Papinak

Musím říct, že Sony tablet S je právě díky své koncepci pro browsování dost nevhodný. Jako čtečka elektronických knih je super, ale na prohlížení internetu opravdu špatný.

Re: IFA: Tablety, kam se podíváš

Vložil st39.6, 8. Září 2011 - 12:14

Obrázek uživatele st39.6

jakto? vzdyt clovek pri browsovani tablet drzi uplne stejne …

Re: IFA: Tablety, kam se podíváš

Vložil Jardik (bez ověření), 8. Září 2011 - 9:37

Obrázek uživatele Jardik

K čemu jsou tyhle krámy dobrý, když mám doma ntb a s sebou nosím smarthphone?

Re: IFA: Tablety, kam se podíváš

Vložil st39.6, 8. Září 2011 - 12:16

Obrázek uživatele st39.6

vsechno je to Jardiku o osobnich preferencich