IMAX čeká nápor blockbusterů

vydáno 17. 1. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | téma 3D, Filmy | 2 komentáře

Tagy: 3D, film, IMAX, IMAX 3D, Mission: Impossible - Ghost Protocol, Paramount, Paramount Pictures, Super 8, Tintin, Transformers: Dark of the Moon

IMAX - logo

Paramount Pictures oficiálně oznámilo seznam svých letošních velkofilmů, které to krom obyčejných kin dotáhnou také do těch na světě vůbec největších: Do IMAXů. A že je z čeho vybírat! Paramount totiž letos chystá hned několik velikých projektů, které jsou plné zvučných jmen a známých značek.

Vždyť mezi ně patří třetí díl Transformers od Michaela Baye (s podtitulem Dark of the Moon), první díl Tintinových dobrodružství v režii samotného Stevena Spielberga, Super 8 od J. J. Abramse (o tom zatím není prakticky nic známo, ale Abrams je zárukou kvality) a v neposlední řadě čtvrté Mission: Impossible – Ghost Protocol, na kterém v rámci hraného filmu debutuje famózní Brad Bird (předtím natočil třeba animák Úžasňákovi).

Všechny tyhle snímky si diváci – při troše štěstí i u nás – budou moct užít na obřím plátně s nadupaným zvukem. Tintina a Transformers dokonce v IMAX 3D. Brad Bird navíc nejnovější dobrodružství agenta Ethana Hunta (které se točilo i u nás) netočil jen na klasickou pětatřicítku. Stejně jako Christopher Nolan v Temném rytíři (recenze) si vybrané akční sekvence střihl rovnou na IMAX kamery.

To nejzajímavější z celého filmu se tak na diváky v IMAX kinech rozevře z klasického 2.35:1 do IMAXovského „fullscreenu“, tedy do něčeho kolem 1.75:1. Už teď se tedy můžeme těšit na to, že si budeme moct užít Toma Cruise v tom nejvyšším možném rozlišení nejen v kinech, ale později i na Blu-ray discích.

Tedy alespoň v případě, že Paramount nezopakuje, co předvedl se svým posledním „IMAXovským hybridem“: Druhý díl Transformers (recenze), který pár vteřin plnohodnotných IMAX obrázků také obsahoval, se na Blu-ray objevil pouze v 2,35:1. Pokud si diváci chtěli užít tzv. Big Screen edici, museli importovat ze Spojených států, kde takto Transformers vyšli exkluzivně na Best Buy (viz IMAX versus 35 mm na Blu-ray – 1:0).

Jenže druzí Transformers byli takovým Bayovým pokusným králíkem. Bird to v Mission: Impossible rozjede naplno. Rozhodně se tedy máme na co těšit.

A jen pro jistotu připomínám: O 3D se mluví jen v souvislosti s Tintinem (ten je točený podobnou technologií jako Avatar) a s Transformers (Bay ve 3D natočil valnou část filmu, takže také žádná konverze). Super 8 a Mission: Impossible budou v klasickém 2D!

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: IMAX čeká nápor blockbusterů

Vložil KARLOS (bez ověření), 17. Leden 2011 - 20:25

Obrázek uživatele KARLOS

IMAXovský poměr stran je 1.45:1 filmové políčko a plátna mají ještě o kousek vyšší AS – 1.25:1 (alespoň to české)… Na BD tudíš ještě pořád k ořezu dochází, ale už ne k takovému ;)…

Re: IMAX čeká nápor blockbusterů

Vložil short ralph lauren (bez ověření), 5. Březen 2013 - 18:55

Obrázek uživatele short ralph lauren

Hello. I stumbled across your site while I was looking for something completely unrelated. While I do not agree with everything you said we do have almost the same viewpoints for the most part. I've bookmarked your blog and will visit again in the near future to see what you're writing about in 2010!