iPad mini je tu. Proč se Apple začal místo udávání trendů přizpůsobovat trhu?

vydáno 24. 10. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma IT a software, Mobilní telefony | 7 komentářů

Tagy: Apple, Apple iPad, iPad, iPad 2, iPad mini, Steve Jobs

O tom, že Apple v reakci na boom sedmipalcových tabletů dříve nebo později přijde s menší variantou iPadu, se spekulovalo několik dlouhých měsíců. Tyto spekulace pak v posledních týdnech nabíraly konkrétní rysy, když začaly unikat ceny a hlavně první fotografie nového tabletu z dílen cupertinské společnosti. Teď byl tablet představen oficiálně a iPad mini se stal realitou. Znamená to pro Apple začátek nové éry?

iPad mini

Pokaždé, když se dříve řeklo „iPad mini“, zavzpomínalo se na slova Stevea Jobse, který si stál tvrdě za tím, že devítipalcový iPad je jediná velikost, která má u tabletu smysl. Otec Applu variantu menšího iPadu razantně odmítal a logicky se od firmy po jeho odchodu očekávalo, že dodrží vize svého zakladatele. Rok a nějaké drobné na to však Apple na konferenci v San Jose představil iPad o 7.9 palcích. Co se tedy změnilo?

Především trh s tablety. Microsoft představil Surface (a včera uvedl do předprodeje jeho RT verzi), Android se konečně vzpamatoval a doručil operační systém, který je hodný většího displeje, načež se výrobci jako Samsung, Lenovo, Asus, Acer nebo třeba Sony pustili do výroby zařízení, která směle konkurují iPadu. A to po všech stránkách. Dokonce do té míry, že iPad poprvé začal ztrácet nezanedbatelnou část podílu na trhu právě na úkor tabletů s Androidem. Největší úspěch mezi nimi pak začaly sklízet levné sedmipalcové varianty.

iPad mini vs iPad

Jinými slovy, u Applu poprvé v novodobé historii společnosti nastala situace, kdy je potřeba, aby výrobky přestaly udávat směr a trend a naopak se začaly přizpůsobovat. Přítomnost Nexusu 7 nebo Amazon Kindle Fire (HD), tedy sedmipalcových tabletů za extrémně nízké ceny, si žádala odpověď. Přišel proto iPad mini.

Tenhle tabletek má 7.9 palcový displej s rozlišením 1024×768 pixelů (stejné rozlišení, jaké měl iPad 2). Displej je to malinký a v úhlopříčce oproti sedmipalcové konkurenci s Androidem nabírá jen o 0.9 palce více, díky jinému poměru stran displeje je však o 35% větší než právě Nexus 7. Uvnitř najdete dvoujádrový procesor A5, tablet bude samozřejmě vybaven wi-fi a ke koupi bude i 3G varianta. Výdrž baterie bude podobná jako u velkých iPadů.

iPad mini vs iPad

Oproti většímu bratříčkovi byl pozměněn design. Aby byl iPad mini opravdu drobný, byly zeštíhleny postranní stěny kolem displeje (Apple musel vyvinout implementaci do iOS, která zabraňuje situacím, kdy se uživatel překlepne palcem při držení ze strany, což se teď bude stávat hodně často). Člověk se nemůže ubránit pocitu, že iPad mini připomíná Samsung Galaxy Note II. Jestlipak o sobě dají Korejci vědět se žalobou?

A pak je tu cenová politika. Nejlevnější varianta iPadu mini bude stát $329, v Česku pak bude od 26. října dostupná za 8 500 korun vč. DPH. To je o dva a půl tisíce více než za Nexus 7, jenž je ve většině ohledů srovnatelný. Další ceny pak paradoxně nekonkurují ostatním tabletům, ale spíše iPadu samotnému:

ceny iPadu mini

Jak vidíte, Apple zvolilo agresivní cenovou politiku, která jako vždy říká: „My si můžeme vyšší ceny dovolit“. Jenže v tom případě existence iPadu mini postrádá jakýkoliv smysl. Nejen, že si Apple jeho nabídkou bude užírat vlastní zákazníky, ale pro ty, kteří chtěli sáhnout po levnějším zařízení, se bude stále jednat o zbytečně drahou alternativu. Sedmipalcové tablety s Androidem tak zůstávají neohroženy a mohou si i nadále ukousávat stále větší podíly z pomyslného koláče trhu.

iPad mini

Je až překvapivé, s jak neinovátorským zařízením Apple přišel a jak arogantní byl při nastavování cen. Ostatně ty se nelíbily ani akcionářům – podíly AAPL klesly za pouhé tři minuty po oznámení cen iPadu mini z $629 na $622, o pár minut později pak klesly rovnou na $616 za akcii. A to pozor – pokaždé, když Apple uspořádal keynote, šly akcie po uvedení nových produktů prudce nahoru. Akcionářům se očividně myšlenka ani strategie s iPadem mini vůbec nezamlouvá.

Bude se zamlouvat alespoň zákazníkům? Samozřejmě jen stěží předpovídat úspěch produktu u tak velké firmy jako je Apple, ale pocitu, že je tentokrát něco špatně, se nelze ubránit. Apple představením iPadu mini – jakkoliv to bude kvalitní a užitečné zařízení – značně slevil ze svých standardů a poprvé ignoroval odkaz svého zakladatele a modly Stevea Jobse. Ten byl jistou zárukou, že se v Applu bude vždy kráčet vpřed. Teď společnost udělala první krok zpět.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: iPad mini je tu. Proč se Apple začal místo ...

Vložil th0ca (bez ověření), 24. Říjen 2012 - 12:27

Obrázek uživatele th0ca

no poprve Jobse neignorovali… uz iphonem 5, a vetsim displayem na nem… Jobs vzdy razil myslenku, ze telefon se ma dobre ovladat jednim prstem, coz uz u iphone 5 nejde… a timhle paskvilem opet dokazujou ze bez nej pujde apple uz jen smerem dolu. Budou vydelavat na nesmyslnych zalobach, ale aby urcovali trh to uz ne… i kdyz je mi jasny, ze hodne apple psychopatu si tohle poridi taky a budou se na facebooku fotit se vsim co ma znacku apple.

Re: iPad mini je tu. Proč se Apple začal místo ...

Vložil Anonym (bez ověření), 24. Říjen 2012 - 16:57

Obrázek uživatele Anonym

Plány, které Jobs zanechal počítaly s produkty na další 3–5 let tuším. Co my víme, co když Jobs jen zamítal, ale ve skutečnosti třeba jen čekal na reakce trhu, aby to nakonec udělal stejně a ještě lépe.

Re: iPad mini je tu. Proč se Apple začal místo ...

Vložil eee (bez ověření), 24. Říjen 2012 - 13:07

Obrázek uživatele eee

Ja s tim tedy nesouhlasim. Ja osobne proste nechci velky tablet, nevyhovuje mi, chci maly. A kdybych byl fanousek apple, byl bych rad, ze nejaky maji. A ze je drazsi nez srovnatelna konkurence? To prece neni nic noveho a na prekazku, za kvalitu se plati a apple svym uzivatelum kvalitu poskytuje.

Re: iPad mini je tu. Proč se Apple začal místo ...

Vložil Perry (bez ověření), 24. Říjen 2012 - 13:29

Obrázek uživatele Perry

No.. mě osobně se třeba iPad mini líbí.. mám velký tablet HP Touchpad, takže kupovat si iPad velký nechci… na druhou stranu bych rád na některé hry (adventury – Broken Sword apod) měl větší displej, než iPhone… a ta 7" mi přijde ideál… jen škoda toho rozlišení :(

Re: iPad mini je tu. Proč se Apple začal místo ...

Vložil Anonym (bez ověření), 24. Říjen 2012 - 16:58

Obrázek uživatele Anonym

Není pravda, že po každé keynote, kromě včerejší, šly akcie nahoru. Když byl ohlášen iPhone 4S, tak šly akcie také dolů

Re: iPad mini je tu. Proč se Apple začal místo ...

Vložil Anonym (bez ověření), 24. Říjen 2012 - 22:59

Obrázek uživatele Anonym

To je furt zklamáního po představení toho nebo toho a pak se to trhá prodejní rekordy:-) Mám pocit, že Apple začal spíše poslouchat uživalte, než rádoby odborníky. Ale ti ať si jsou zklamaní, důležití jsou uživatelé:-)

Re: iPad mini je tu. Proč se Apple začal místo ...

Vložil Petr (bez ověření), 28. Říjen 2012 - 0:10

Obrázek uživatele Petr

S článkem nesouhlasím, myslím, že si iPad mini své místo na trhu najde velmi dobře. Měl jsem chvíli klasický iPad a nevyhovoval mi zejména hmotností, mini verze váží cca polovinu a to je už opravdu rozdíl. Kdyby měl lepší rozlišení (můžeme asi očekávat od další verze), tak do něj jdu!