Kino už nestačí, Dolby Atmos se přesouvá do našich domácností. Jak bude fungovat?

vydáno 15. 7. 2014 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | téma Filmy, Hi-Fi audio, Ze světa

Tagy: audio, Dolby, Dolby Atmos

Recept na uspokojení návštěvníků klasických multiplexů je zase o trochu komplikovanější. Dolby totiž potvrdilo, že neexistuje něco jako technologie exkluzivní kinosálům. Platilo to při příchodu barevného filmu, surroundu i toho proklatého 3D: Co kinaři dnes označují za technologii nereprodukovatelnou v domácích podmínkách, se zítra v našich obývácích stejně objeví. A tak se můžete těšit na to, že vám Ježíšek stihne ještě letos nadělit domácí Dolby Atmos.

První vlaštovky představili na Consumer Electronics Week v New Yorku Pioneer a Onkyo s tím, že by se k nim do konce roku měli přidat také Denon a Yamaha. Pioneer už dokonce uvedl první modelové řady receiverů a speciálně pro Dolby Atmos designovaných reprobeden Elite. Konkrétně satelity SP-EBS79 ($749/pár) a jejich floorstandingovou “mamku s taťkou” SP-EFS73 ($699/kus), centr SP-EC73 ($399) a třísetwattový subwoofer s desetipalcovým driverem SW-E10 ($599). Pozapojovat to budete moci do receiveru s 9.2 kanály (TX-NR1030 za $1699) nebo rovnou s 11.2 (TX-NR3030 za $2399). Oba budou vybaveny THX Select2Plus, 32-bitovým DSP enginem na dekódování a kalibraci zvukové stopy a samozřejmě se díky HDMI 2.0 poperou se 4k při až 60 snímcích za sekundu. S Atmosem si ale tyhle bestie hned od začátku neporadí, během podzimu nebo spíše zimy jim schopnost práce s nejmodernějším zvukovým formátem poskytne až softwarový update.

Pro domácí Dolby Atmos nebude nutné šíleně investovat

Podle prvních ohlasů z CEW NY strká domácí verze Dolby Atmos do kapsy jak Dolby Pro Logic IIz, tak DTS Neo:X. Jak ale vlastně v domácích podmínkách funguje? Je to jednodušší, než byste si mohli myslet. Místo toho, abyste si přidané surroundy věšeli na strop (což je také alternativa, ale pro většinu smrtelníků bohužel nereálná), domácí Atmos využívá odrazů. Reprobedny (konkrétně přední a zadní satelity) jsou speciálně designované tak, aby měly ještě jeden tweeter, emitující zvukové signály do stropu. Odtud se zvuk odráží zpět k divákovi. Možná to zní trochu krkolomně, ale nesmíte zapomenout, že moderní domácí kina se stejně kalibrují mikrofonem tak, aby receiver eliminoval například odrazy od stěn. Podobně tedy zvládnou bedny, pokud jim to AVR nakáže, velmi solidní odraz vytvořit. Vypadá to nějak takhle:

Takto domácí Dolby Atmos funguje

Dolby naštěstí nezapomíná ani na ty, kteří už kvalitní aparaturu mají a repro obměňovat nechtějí. Chystá pro ně speciální “čepičky”, tedy dodatečné tweetery, které se na existující bedny pouze nasadí. Pravděpodobně si jako konzultanta přizvali Přemka Podlahu.

Kolem Atmosu v domácích podmínkách je samozřejmě hromada otazníků. Nebudou dodatečné tweetery zasahovat do reprodukce beden, na kterých budou stát? Jak budou odraz řešit majitelé domácích kin s extrémně nízkým nebo naopak extrémně vysokým stropem? Co když má někdo poslechovou místnost vystlanou absorpčními molitany, deskami a podobnými vymoženostmi? Naprosto ideální by samozřejmě byla již zmíněná instalace samostatných beden na strop poslechové místnosti. Taková sranda už ale bude nejen sakra složitá, ale také drahá.

Otázkou také je, kolik titulů s Dolby Atmos se na Blu-ray objeví. Reportéři z CEW NY sice hlásí, že Atmos nebude potřebovat žádné změny ve standardech BDA a zůstane zabudovaný v klasických TrueHD stopách (pravděpodobně ve formě dodatečných metadat, která zpracují všechny současné přehrávače). Problém je však ve statistikách: Nielsen Report hlásí, že 85% Blu-ray titulů využívá DTS-HD MA stopu. To znamená, že má tomuto zvukovému formátu přizpůsobené výrobní řetězce většina filmových studií (u DVD to přitom bývalo obráceně). Dostat Dolby Atmos na placky by proto mohlo být o něco více komplikované, než dostat ho do kina.

Ať už útok Atmosu na naše domácí kina dopadne jakkoli, s jeho příchodem přicházejí kinaři o další technologii, s níž by opodstatnili předražené vstupenky a s níž by mohli argumentovat, že tohle si doma nepustíme. Teď už ano.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře