Kvalitní a drahý: Blu-ray přehrávač Sony BDP-S5000ES

vydáno 5. 9. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Přehrávače | 3 komentáře

Tagy: 1080p, BD-Live, BDP-S5000ES, Blu-ray, Deep Color, Dolby TrueHD, DTS-HD, DVD, Full HD, HD Reality Enhancer, HDMI, IFA 2008, Precision Cinema HD Upscale, Precision Drive HD, přehrávač, Quick Start, R-Core, Sony, Super Bit Mapping, USB, XMB

Sony - logo

Zatímco „obyčejné“ Blu-ray přehrávače jsou stále dostupnější a poskytují víceméně standardní výbavu, modely ve vyšší cenové hladině musí svou cenu obhájit. Dokáže to Sony se svým modelem pro horních deset tisíc?

Na berlínském veletrhu IFA 2008 bylo k vidění hned několik nových Blu-ray přehrávačů, které se potenciálního zákazníka snažily zaujmout vesměs co nejnižší cenou. Společnost Sony si vybrala jinou cestu – představila model řady ES (Elevated Standard), který na peněženky útočí hned několika vylepšeními. Pojďme se podívat, jestli je o co stát a cenu… tu si nechme až na závěr.

Přehrávač BDP-S5000ES je BD-Live kompatibilní, má tedy ethernetový konektor pro připojení k internetu a jako úložiště dat používá externí USB flash paměti (jeden modul Sony Micro Vault Tiny o velikosti 1GB je součástí dodávky). Po síti si dokáže obstarat i nový firmware, což ale není nic neobvyklého.

Blu-ray přehrávač Sony BDP-S5000ES

Zajímavější je vlastnost Quick Start, díky které je přehrávač v plném provozu za pouhých 6 sekund. Do tohoto času se samozřejmě nepočítá načtení disku, ale i tak je to velý pokrok oproti předchozím modelům, kterým „probuzení“ trvalo víc než 40 sekund (viz recenze Sony BDP-S300 a BDP-S500).

Zcela unikátní je pak nový 14bitový HD video procesor, který vylepšuje video ve vysokém i standardním rozlišení technologiemi HD Reality Enhancer a Super Bit Mapping:

  • HD Reality Enhancer neustále analyzuje zdrojový video signál, zlepšuje ostrost hran objektů, zvyšuje detaily obrazu a zbavuje ho efektu filmového zrna.
  • Super Bit Mapping vytváří lepší barevné přechody díky převodu 8bitového zdrojového signálu na 14bitový, samozřejmě za předpokladu propojení se zobrazovacím zařízením přes HDMI

Nedílnou součástí všech modelů řady ES je kromě bezchybné prezentace videa také odpovídající audio doprovod. Nadstandardní zvukové kvality je v případě BDP-S5000ES dosaženo oddělenými audio a video obvody, což eliminuje nežádoucí rušení. S tím souvisí i použití transformátoru s kruhovým jádrem (R-Core) a snížení mechanických vibrací přehrávače pomocí vyztužené vnitřní konstrukce.

Blu-ray přehrávač Sony BDP-S5000ES

Zkrátka nepřijdou ani majitelé rozsáhlých sbírek DVD – nová vylepšená technologie Precision Cinema HD Upscale dokáže v případě propojení přes HDMI přepočítat standardní rozlišení až na Full HD (1080p). Zajímavostí je vylepšený výstup i na analogovém komponentním video výstupu; to je zásluha 14bitového D/A převodníku, pracujícího na frekvenci 297 MHz.

Další extra technologií je Precision Drive HD, která hlídá vyvážení rotujícího disku v mechanice, stabilizuje ho a také zlepšuje čtení poškrábaných nebo lehce zdeformovaných DVD a Blu-ray disků.

Model BDP-S5000ES interně dekóduje 7.1 Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS-HD High Resolution Audio a DTS-HD Master Audio, má analogový 7.1 audio výstup a všechny formáty dokáže poslat přes HDMI jako biststream. U HDMI je samozřejmostí podpora širšího barevného prostoru Deep Color (X.V.Color, xvYCC) a BRAVIA Sync (HDMI-CEC), tedy možnost snadného ovládání všech přístrojů v HDMI řetězci.

Nabídka podporovaných optických médií je úplná: BD-R/RE (BDMV i BDAV), DVD+R/+RW, DVD-R/-RW, CD a CD-R/RW (Audio CD). Ze všech disků dokáže načíst a prohlížet JPG soubory, nepadlo ale ani slovo o MP3, DivX nebo dokonce MKV. To je ovšem u přístroje této kategorie jaksi pochopitelné.

Blu-ray přehrávač Sony BDP-S5000ES

Blu-ray přehrávač se ovládá pomocí XMB (XrossMediaBar), což je snadno a intuitivně použitelné navigační menu, známé z herní konzole PlayStation 3 nebo některých modelů televizorů Sony BRAVIA. K dispozici je také systémový ovládací port RS-232C a vstup pro externí infračervené čidlo, což by mělo umožnit i montáž do neobvyklých umístění.

Zatím se to všechno se to poslouchá moc hezky, na závěr ale přijde studená sprcha: předpokládaná cena tohoto přerostlého skvostu má být $2000, což je v přepočtu přes 30000 korun. Přehrávač Sony BDP-S5000ES se má na trh dostat v prosinci a podle všeho se ještě před koncem roku objeví i u nás. Tou dobou by se cena Blu-ray přehrávačů „pro masy“ mohla díky předvánočním akcím pohybovat kolem 5000 korun…

Je jisté, že Sony BDP-S5000ES nebude pro každého a na trhu nebude mít nijak lehkou pozici. Na druhou stranu – za kvalitu se v audio / video elektronice vždycky muselo trochu připlatit. Na výsledku to většinou bývá poznat.

Článek je součástí série, informující o akci IFA 2008 »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Nabídka podporovaných optických médií NENÍ úplná

Vložil mvd (bez ověření), 8. Září 2008 - 11:21

Obrázek uživatele mvd

A co DVD-RAM ? :o)

Re: Nabídka podporovaných optických médií NENÍ úplná

Vložil d.f.h, 8. Září 2008 - 12:41

Obrázek uživatele d.f.h

Hmmm, dobrá připomínka! :-) Na DVD-RAM ale bohužel nikdo z výrobců moc nemyslí…

Re: Nabídka podporovaných optických médií NENÍ úplná

Vložil mvd (bez ověření), 10. Září 2008 - 14:16

Obrázek uživatele mvd

Jako kůl v plotě: Panasonic – taky mám třicítku doma :o) Možná LG, když dělají ty super multi PC mechaniky, ale ve stolním přehrávači nevím.