Limonádový Joe (recenze Blu-ray)

vydáno 17. 1. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 3 komentáře

Tagy: Blu-ray, film, Filmexport, Lemonade Joe or the Horse Opera, Limonádový Joe, Limonádový Joe aneb koňská opera, recenze

Limonádový Joe aneb koňská opera (1964) (Blu-ray)

Limonádník konečně dorazil. Trvalo mu to sice pěkných pár měsíců, kdy došlo na několik odkladů, po kterých už mnozí nevěřili, že se vysokodefiničního vydání dočkáme. Ale nakonec si můžeme pohlednou krabičku s usměvavým Karlem Fialou přece jen oprašovat v poličkách a užívat si Lipského westernovou parodii v HD od rána do večera.

Psát o filmech jako Limonádový Joe je vždy radost, ale zároveň i trochu trest. Většinou totiž skončíte vršením superlativů a konstatováním, že jde o klasiku, o které snad ani největší filmový zabedněnec nemůže prohlásit něco negativního.

Proto dnešní blahořečení o géniovi české komedie pojmu spíš jako povzdechnutí. Povzdechnutí nad současnou situací, kdy člověk nemá pocit, že se lidé s talentem jako Lipský a jeho štáb vůbec rodí, popřípadě nemají zápal koukat na určité žánry od rána do veřera, aby jim posléze skládali pocty a zároveň si z nich i pořádně stříleli.

Limonádový Joe (1964) Limonádový Joe (1964) Limonádový Joe (1964) Limonádový Joe (1964)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Českému filmu vládnou hořké komedie „ze života“, stupidní troškovské frašky, legrační thrillery o agentech se saxofony a nepřizpůsobivých spoluobčanech, jejichž hodnota je zhruba stejná jako jeden rohlík s Májkou zapitý půllitrem Březňáka. Ze všeho čouhá spotřebnost, plytkost a hlavně zájem rychle schrábnout peníze, odtočit a nacpat se do dalšího projektu o tom samém.

Lipský oproti tomu točil Joa s kamarády na koleně, kulisy stloukal z hřebíků, které štáb pašoval odkud se jen dalo, a přesto Limonádník působí i dnes maximálně světově a jako biják, proti kterému by ani John Wayne neměl potřebu tasit kolty.

Samozřejmě platí, že si film užijí víc ti, kteří „mají nakoukáno“, nicméně i neznalcova bránice se musí masivně třást při útoku Menšíkových suchých hlášek, Kopeckého grimas, Fialova dušínovství a vizuálních frků, které fandovi westernů roztáhnou někdy ve druhé minutě úsměv z jedné strany na druhou a nechají ho povolit až s nástupem závěrečných titulků.

Limonádový Joe (1964) Limonádový Joe (1964) Limonádový Joe (1964) Limonádový Joe (1964)

Limonádový Joe je v české kinematografii skutečně unikát nemající obdoby a obávám se, že se v nejbližších letech něčeho jen trochu podobného nedočkáme. Lipský ovládl stylizaci, vyšlehal ukázkovou zápaďákovskou atmosféru, každé scéně dodal několik nezapomenutelných momentů (každá hudební vložka je brilantní) a s podporou tehdy startujících českých kaskadérů předvedl, že i na malém českém písečku můžete natočit film, jenž si na Hollywood nemusí hrát, jelikož jím do posledního frameu je a kolikrát ho dovede i předčít.

Kdo by ze současných tvůrců dovedl alespoň částečně navázat? Možná Honzové Hřebejk či Svěrák nebo Filip Renč, z jejichž nekolísající technické preciznosti je cítit inspirace Hollywoodem. Jenže to by ani jeden z nich nesměl marnit čas. Ať už brebentěním o zlé situaci českých filmařů, s králem prázdného lidového tlachání Vieweghem, popřípadě točit „humorná videa“ aligátorujícímu Zemanovi, který dva týdny před volbami zjistil, že existuje vymoženost jménem internet.

Limonádový Joe (1964) Limonádový Joe (1964) Limonádový Joe (1964) Limonádový Joe (1964)

Takže až si Joa přinesete domů, napalte si jednu dávku Kolaloky na zapomnění, v jakém srabu český film již delší dobu je. A pak si ji dopřejte ještě jednou proto, že vás v tomhle mrazu nic nezahřeje víc než rozpálené prérie, nezastavivší se hlavně pistolí a ukázkový dekolt Olgy Schoberové.

Technické provedení

Na srovnání Blučka s předchozí DVD edicí jste se mohli podívat už v naší porovnávačce, takže zde zopakuji jen základní fakta, a to, že Limonádový Joe po technické stránce nepředvádí žádný nadstandard, natož aby se vyrovnal parádním přepisům Hoří, má panenko či Markétě Lazarové. Pokud ale (ne)vlastníte předchozí DVD, měla by pro vás být koupě vysokodefiničního Joa jasnou volbou.

Oproti SD verzi nabízí výrazně lepší barvy, ostrost, detaily i kresbu. Na druhou stranu se musíte smířit s tím, že z finančních důvodů nebyly odstraněny fyzické vady jako škrábance či skvrny, rovněž je stále přítomné jasové problikávání, místy je obraz skutečně hodně tmavý a výše ostrosti se scénu od scény mění.

Zvukově se pak Blu-ray drží někde na hraně nezklamavšího, ale ani neoslňujícího průměru. DTS-HD MA mix vykazuje kvalitní reprodukci přestřelek, křupajících židlí, dialogů i písniček, jelikož se však jedná o pouhý dvoukanál (tedy stereo), na surroundová překvapení můžete zapomenout. Nikdo vám totiž kulku do zad nevpálí. Pro seniory vítané, pro zvukové fajnšmekry moc ne.

Limonádový Joe (1964) Limonádový Joe (1964) Limonádový Joe (1964) Limonádový Joe (1964)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Bonusy

Největší bolestí zůstávají bonusy, které se na Blu-rayi z důvodů nižší ceny bohužel neurodily. Dostanete jen anglický opening a ukázku scén, které byly ve verzi pro anglické publikum vystřiženy. Pro další materiály je nutné zamířit zpět na DVD, jak vám ostatně nezapomene připomenout přebal po otevření krabičky.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Limonádový Joe (recenze Blu-ray)

Vložil atlass (bez ověření), 17. Leden 2013 - 22:57

Obrázek uživatele atlass

skoda, velka skoda ze tento film nedostal taky priestor na bluray aky si zasluzi. Tento skvost mal mat aspon taku vybavu bonusov ako DVD. Ano ide aj o cenu, ale chcel by som vidiet toho filmoveho fanusika ktory by si nepriplatil za bonusy navyse. Skoda. Aspon ze samotny film vyzera oproti DVD verziii lepsie.

Re: Limonádový Joe (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 22. Leden 2013 - 18:37

Obrázek uživatele Anonym

dyk to bylo natočený v minulým stolení? v čejm je to lepšíe?

Re: Limonádový Joe (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 25. Únor 2013 - 10:16

Obrázek uživatele Anonym

„…legrační thrillery o agentech se saxofony a nepřizpůsobivých spoluobčanech, jejichž hodnota je zhruba stejná jako jeden rohlík s Májkou zapitý půllitrem Březňáka.“ A to narážíš na jaké filmy? Na žádný český film se saxofony si nemůžeme vzpomenout..